Ședințe de judecată: Ianuarie | | 2025
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal

Decizia nr. 20/2003

Pronunțată în ședință publică, astăzi 14 ianuarie 2003.

Asupra recursului de față;

Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

Prin acțiunea înregistrată pe data de 19 martie 2002, la Curtea de Apel București, reclamanții G.M. și G.A. au chemat în judecată Guvernul României. solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunța. să fie obligat pârâtul să elibereze un act. din care să rezulte dacă imobilul situat în București, în care domiciliază, figurează în Jurnalul Consiliului de Miniștri. ca fiind pus în vânzare.,total sau parțial, conform art. 43 din Legea nr. 4/1973.

Instanța sesizată, prin sentința civilă nr. 370 din 9 aprilie 2002, a respins acțiunea, cu motivarea că arhiva Guvernului nu deține documentele emise de Consiliile Populare, întrucât fondul arhivistic al acestuia nu este structurat pe principiul evoluției situației juridice a imobilului, situație ce a fost comunicată reclamantului, prin adresa nr. 106/4 a Secretariatului General al Guvernului.

Sentința a fost recurată de către reclamanți.

Prin motivele de casare formulate în scris și evocate oral, recurenții au susținut, în esență, că s-a răspuns în cauză la o altă problemă, decât la ceea ce s-a cerut, modificându-se astfel obiectul acțiunii.

Recursul este fondat.

După cum a rezultat din expunerea rezumativă, reclamanții au solicitat să li se elibereze un act, din care să rezulte dacă imobilul în care domiciliază, figurează, „ca fiind pus în vânzare”, în Jurnalul Consiliului de Miniștri, conform art. 43 din Legea nr. 4/1973, iar în ipoteza în care un asemenea act nu există, să fie obligată pârâta să o comunice în mod expres și în scris.

În răspunsul dat, pârâtul a arătat că „Arhiva Guvernului nu deține documente emise de Consiliile Populare”.

Prin această adresă nu se răspunde la chestiunea solicitată.

Într-adevăr, s-a cerut că se elibereze o copie după un act (pretins), emis de Consiliul de Miniștri și s-a comunicat că Guvernul nu deține documente „emise de Consiliile Populare”.

Critica adusă de recurenți, în sensul că s-a schimbat obiectul acțiunii (cererii), este fondată.

În consecință, recursul declarat de către reclamanți fiind întemeiat, urmează a fi admis și a se casa sentința atacată, dispunându-se trimiterea cauzei aceleiași instanțe, pentru a proceda la rejudecarea pricinii, în limitele actului de învestire.

 

 

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

 

 

Admite recursul declarat de G.M. și G.A., împotriva sentinței civile nr. 370 din 9 aprilie 2002 a Curții de Apel București, secția de contencios administrativ.

Casează sentința atacată și trimite cauza spre rejudecare, aceleiași instanțe.

Pronunțată în ședință publică, astăzi 14 ianuarie 2003.