Asupra conflictului negativ de competență de față;
Prin cererea înregistrată la 11 noiembrie 2005, pe rolul Tribunalului Brașov, reclamanții S.T. și C.M.S. a chemat în judecată pe pârâții M.A. și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, secția P.M., solicitând obligarea pârâților să calculeze și să plătească drepturile provenind din diferența de salariu primită începând cu data de 26 iulie 2005 și salariul pe care l-au avut până la această dată, sume actualizate cu indicele de inflație, ca urmare a devalorizării monedei naționale și până la data executării hotărârii judecătorești.
Prin sentința civilă nr. 368/ M din 24 mai 2006, pronunțată în dosarul nr. 759/M/2005, Tribunalul Brașov a admis excepția de necompetență materială și a declinat competența de soluționare a cauzei în favoarea Curții de Apel Brașov, secția contencios administrativ.
Pentru a se pronunța astfel, Tribunalul a reținut că, deși reclamanții au calificat acțiunea ca fiind un litigiu de muncă, sunt nemulțumiți de modul de calcul al drepturilor salariale.
Tribunalul a apreciat că se contestă stabilirea coeficientului de multiplicare și întrucât ordinele a căror emitere se cere sunt acte administrative ale unei instituții centrale, acțiunea reclamanților se circumscrie sferei contenciosului administrativ și sunt aplicabile dispozițiile art. 10 din Legea nr. 554/2004 și O.G. nr. 177/2002.
Prin sentința civilă nr. 218/ F din 4 decembrie 2006, pronunțată în dosarul nr. 843/64/2006, Curtea de Apel Brașov, secția contencios administrativ și fiscal, a admis excepția de necompetență materială și a declinat competența de soluționare a cererii în favoarea Tribunalului Brașov, secția conflicte de muncă și asigurări sociale.
În motivarea sentinței Curtea de Apel a reținut că, obiectul acțiunii îl reprezintă acordarea drepturilor salariale, diferențe pentru perioada pretinsă și nu contestația împotriva ordinelor emise de P.G.P. de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Curtea de Apel a apreciat că prin sentința Tribunalului s-a extins obiectul cererii reclamanților.
În baza art. 20 C. proc. civ. s-a constatat ivit conflictul negativ de competență între Tribunalul Brașov și Curtea de Apel Brașov.
În baza art. 21 C. proc. civ. dosarul a fost înaintat înaltei Curți de Casație și Justiție pentru soluționarea conflictului negativ de competență.
Înalta Curte de Casație și Justiție sesizată cu soluționarea conflictului negativ de competență reține următoarele:
Obiectul acțiunii cu care a fost investită instanța de judecată vizează plata unor diferențe salariale rezultate din aplicarea unui coeficient de multiplicare greșit.
În momentul introducerii acțiunii, era în vigoare O.U.G. nr. 177/2002.
Competența exclusivă a Curții de Apel București și nu a Curților de Apel din țară era dată de prevederile art. 42 și următoarele din O.U.G. nr. 177/2002.
Conform art. 42 alin. (2), competența instanței de contencios administrativ este atrasă în cazul în care magistrații și celelalte categorii de personal de specialitate prevăzute de ordonanță sunt nemulțumiți de modul de stabilire a drepturilor salariale.
În cauză nu sunt aplicabile aceste prevederi, acțiunea având ca obiect neacordarea unor drepturi salariale deja existente, prin nerespectarea coeficientului de multiplicare de care au beneficiat reclamanții.
Prevederile O.U.G. nr. 177/2002 de completare cu cele ale Codului muncii, respectiv cu cele ale art. 169, art. 269 și art. 284.
În cazul magistraților este vorba de un raport juridic de muncă atipic, iar lipsa unor proceduri legale pentru reparațiile cuvenite ca urmare a neacordării unor drepturi salariale deja stabilite trebuie complinite cu prevederile din dreptul comun.
În acest context, în temeiul art. 2 pct. l lit. c) C. proc. civ., competența judecării litigiului se va stabili în favoarea Tribunalului Brașov ca instanță de conflicte de muncă.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Stabilește competența de soluționare a cauzei privind pe S.T. și C.M.S., M.A., M.P., Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - S.P.M., în favoarea Tribunalului Brașov ca instanță de conflicte de muncă.
Pronunțată în ședință publică, astăzi 15 februarie 2007.