Ședințe de judecată: Ianuarie | | 2025
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal

Decizia nr. 1011/2008

Pronunțată în ședință publică, astăzi 12 martie 2008.

Asupra recursului de față;

Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:

Prin încheierea pronunțată la data de 18 septembrie 2007, Curtea de Apel Galați, secția contencios administrativ și fiscal, în temeiul art. 35 din Legea nr. 64/1995, a suspendat judecarea acțiunii formulate de reclamanta SC P.I. SRL în contradictoriu cu pârâtele A.N.A.F. și D.G.F.P. a Județului Brăila.

Împotriva acestei încheieri, în termen legal, a declarat recurs reclamanta SC P.I. SRL invocând motivul de nelegalitate prevăzut de art. 304 pct. 9 C. proc. civ.

Recurenta a arătat că, în cauza a cărei suspendare s-a dispus, a solicitat anularea Deciziei nr. 538 din 8 martie 2007, emisă de pârâta A.N.A.F., învederând instanței, în cursul judecării pricinii, că împotriva sa a fost declanșată, la cererea debitorilor, procedura de insolvență, în condițiile Legii nr. 85/2006.

Întrucât instanța a dispus suspendarea judecării pricinii, în conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 85/2006, recurenta a apreciat că măsura luată este nelegală, întrucât la data de 18 septembrie 2007, când s-a pronunțat încheierea atacată, procedura insolvenței nu era deschisă, iar acțiunea a cărei judecare s-a suspendat nu avea ca scop realizarea unei creanțe asupra debitorului ci viza stabilirea cuantumului real pe care societatea reclamantă îl are de plătit față de autoritățile pârâte. S-a susținut că, prin această măsură, instanța a obstrucționat reclamanta în demersul ei de a dovedi netemeinicia sumelor invocate cu titlu de debit în decizia contestată, sume care au și generat actuala stare de insolvență a societății.

Recursul est fondat și urmează a fi admis.

Potrivit dispozițiilor art. 36 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței „de la data deschiderii procedurii (de insolvență) se suspendă, de drept, acțiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creanțelor asupra debitorului sau bunurilor sale”.

Rezultă așadar că, pentru a ne afla în ipoteza textului de lege sus menționat, cauza a cărei suspendare s-a solicitat, trebuia să aibă ca obiect acțiunea unui creditor îndreptată împotriva societății recurente, în calitate de debitoare a sa.

Ori, în speță, calitate de reclamant are societatea recurentă SC P.I. SRL, iar obiectul acțiunii privește anularea unui act administrativ fiscal, respectiv Decizia nr. 538 din 8 martie 2007, emis de intimata - pârâtă A.N.A.F.

Pe de altă parte, din dispozițiile art. 36 rezultă că suspendarea acțiunilor în justiție nu se poate pronunța decât ulterior datei la care s-a deschis procedura insolvenței.

Cum, în speță, potrivit încheierii nr. 105 din 8 noiembrie 2007 a Tribunalului Brăila, pronunțată în Dosarul nr. 2459/113/2007, al acestei instanțe, procedura de insolvență împotriva recurentei reclamante SC P.I. SRL, s-a deschis la data de 8 noiembrie 2007, rezultă că și din acest punct de vedere instanța de fond a greșit, a dispunând suspendarea cauzei cu aproape două luni înainte, respectiv la 18 septembrie 2007.

Pentru aceste motive, instanța va admite prezentul recurs și va dispune trimiterea cauzei la instanța de fond, respectiv Curtea de Apel Galați, secția contencios administrativ și fiscal, în vederea continuării judecății.

 

 

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

 

 

Admite recursul declarat de SC P.I. SRL Brăila împotriva încheierii din 18 septembrie 2007, pronunțată în Dosarul nr. 939/44/2007 al Curții de Apel Galați, secția contencios administrativ și fiscal.

Casează încheierea atacată și trimite cauza la aceeași instanță pentru continuarea judecății.

Pronunțată în ședință publică, astăzi 12 martie 2008.