Ședințe de judecată: Aprilie | | 2025
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență
  1. Obligarea unei autorităţi publice la plata către funcţionarul public eliberat in mod nelegal din funcţia publică deţinuta a drepturilor salariale aferente acestei funcţii până la data reîncadrării efective. Contestarea cuantumului sumei de plata stabilita prin titlu executor. Instanţa competentă să judece litigiul.

Codul de procedură civilă, art. 399, 400

 

2. Stimulente. Condiţiile în care acestea sunt incluse în calculul despăgubirilor acordate.

  Legea nr. 188/1999, art. 106 alin. (1)

 

1.Cererea prin care o autoritate publică solicită instanţei anularea actelor de executare silită ca urmare a contestării cuantumului sumei de plată stabilită în sarcina sa prin titlu executoriu – hotărâre judecătorească  prin care, ca urmare a anulării actului administrativ de eliberare a unei persoane dintr-o funcţie publică de conducere, s-a dispus reintegrarea respectivei persoane și plata către aceasta a drepturilor salariale aferente funcţiei până la data reîncadrării efective – are natura unei contestaţii la titlu, în sensul art. 399 alin. (1) teza a 2-a din Codul de procedură civilă, instanţa competentă să o judece fiind, în raport cu dispoziţiile art. 400 alin. (2) din Codul de procedură civilă, instanţa care a pronunţat hotărârea ce se execută.

 

2. Întinderea drepturilor bănești cuvenite funcţionarului public nelegal eliberat din funcţia publică se stabilește, în considerarea dispoziţiilor art. 106 alin. (1) din Legea nr. 188/1999, cu luarea în calcul a tuturor drepturilor bănești de care acesta ar fi beneficiat dacă nu s-ar fi emis actul anulat. De aceea, dacă până la momentul în care raportul de serviciu al funcţionarului public a încetat nelegal, acesta a beneficiat în mod constant de stimulente, acestea trebuie incluse în cuantumul obligaţiei de despăgubire stabilită în sarcina autorităţii emitente a actului administrativ anulat.

Decizia nr. 116 din 13 ianuarie 2012

 

Notă: Instanţa a avut în vedere dispoziţiile art. 106 alin. (1) din Legea nr. 188/1999, privind statutul funcţionarului public, republicată în M.Of. nr. 365 din 29. 05.2007 cu modificările și completările ulterioare.

 

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 5 București, contestatoarea Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a formulat contestaţie la executare împotriva executării silite începute de către intimatul RD în dosarul de executare nr.565/2009 și a somaţiei nr.565/04.03.2009, prin care se solicită efectuarea plăţii sumei de 435.741 lei, în baza sentinţei civile nr.2796/07.11.2007 pronunţată de către Curtea de Apel București - Secţia a VIII-a Contencios Administrativ și Fiscal, solicitând anularea executării silite și a formelor de executare îndeplinite de executorul judecătoresc în dosarul de executare menţionat.

În motivarea acţiunii, autoritatea reclamantă a susţinut că, prin titlul executoriu reprezentat de sentinţa civilă nr.2796/07.11.2007 pronunţată de către Curtea de Apel București, s-a dispus obligarea pârâţilor doar la plata drepturilor bănești corespunzătoare funcţiei publice de conducere de la 18.08.2005 până la reintegrarea efectivă.

Astfel, a precizat reclamanta, pentru perioada 18.05.2005-13.11.2008, drepturile salariale corespunzătoare funcţiei publice de comisar general adjunct sunt de aproximativ 130.000 lei, reprezentând salariu brut (inclusiv spor de vechime și indemnizaţia de conducere), din care trebuie reţinute impozitul pe salarii, contribuţiile de sănătate, CAS și contribuţia pentru șomaj.

De asemenea, contestatoarea a susţinut că, în această categorie a drepturilor bănești corespunzătoare funcţiei publice, nu sunt incluse și stimulentele acordate funcţionarilor publici în temeiul art.20 din Legea nr.6/2007, a HG nr.1538/2003 și a HG nr.533/2007, iar prevederile cap.4 pct.9 din HG nr.1538/2003 prevăd doar posibilitatea ca, în funcţie de criteriile menţionate expres în cap.3 pct.8 din HG nr.1538/2003, funcţionarii publici să poată beneficia de aceste drepturi. Pe de altă parte, stimulentele nu pot fi acordate decât în condiţiile în care se contribuie direct la constituirea fondului de stimulente.

Așadar, având în vedere atât caracterul facultativ de acordare a stimulentelor, cât și faptul că acestea nu sunt prevăzute în titlul executoriu, reclamanta a apreciat că în mod nejustificat se solicită și plata acestora.

Totodată, întrucât prin titlul executoriu nu a fost obligată la plata drepturilor bănești aferente funcţiei, actualizate, reclamanta a considerat că nu-i revine obligaţia de a efectua plata acestor drepturi actualizate cu indicele de inflaţie sau după caz, în modalitatea calculată de către intimat.

Prin întâmpinare, pârâtul a invocat excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei Sectorului 5 București, întrucât contestaţia la executare vizează lămurirea întinderii titlului executoriu, iar potrivit art.400 alin.2 din Codul de procedură civilă, instanţa competentă să soluţioneze o astfel de  contestaţie este instanţa ce a pronunţat hotărârea ce se execută, respectiv Curtea de Apel București- Secţia a VIII-a Contencios Administrativ și Fiscal, iar pe fond, a solicitat respingerea contestaţiei la executare ca nefondată.

În ședinţa publică de la data de 03.06.2009, contestatoarea a formulat cerere precizatoare prin care a arătat că a înţeles să conteste doar faptul că prin actele  de executare sunt vizate și drepturi  bănești neindicate în titlul  executoriu, respectiv stimulentele  și actualizarea  cu indicele  de inflaţie a sumelor  datorate.

La termenul de judecată din data de 10.06.2009, instanţa a respins excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei Sectorului 5 București, ca neîntemeiată, apreciind că cererea, așa cum a fost precizată, nu vizează înţelesul, întinderea sau aplicarea titlului executoriu, ci este îndreptată împotriva executării silite însăși, având în vedere și dispoziţiile art.400 alin.(2) coroborat cu art.399 alin.(2) din Codul de procedură civilă.

Prin sentinţa civilă nr.5145 din 17 iunie 2009, Judecătoria Sectorului 5 București a respins contestaţia la executare, ca neîntemeiată.

Împotriva sentinţei civile nr.5145 din 17 iunie 2009 pronunţată de Judecătoria Sectorului 5 a declarat recurs contestatoarea ANAF, criticând-o pentru nelegalitate și netemeinicie și solicitând admiterea recursului și modificarea sentinţei în sensul admiterii acţiunii astfel cum a fost formulată și a anularii executării silite și a actelor de executare întocmite de executorul judecătoresc.

Prin decizia civilă nr.397 R din 24 februarie 2010, Tribunalul București- Secţia  a IV-a Civilă a admis recursul declarat de recurenta-contestatoare Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în contradictoriu cu intimatul RD, a casat sentinţa recurată și a trimis cauza spre competentă soluţionare în primă instanţă Curţii de Apel București- Secţia a VIII-a Contencios Administrativ și Fiscal.

Pentru a hotărî astfel, Tribunalul a reţinut că, deși debitoarea a solicitat anularea executării silite și a actelor de executare efectuate, în speţă este vorba despre o contestaţie la titlu, în sensul art.399 alin.1 teza a 2-a din Codul de procedură civilă, întrucât ceea ce se contestă în primul rând este înţelesul și aplicarea titlului executoriu, instanţa fiind chemată să lămurească dacă obligaţia stabilită prin titlul executoriu poartă și asupra stimulentelor calculate de executorul judecătoresc ca fiind incluse în drepturile bănești acordate prin titlu.

Având în vedere că titlul executoriu este reprezentat de o hotărâre judecătorească, în conformitate cu dispoziţiile art.400 alin.(2) din Codul de procedură civilă, Tribunalul a apreciat că revine instanţei care a pronunţat hotărârea ce se execută, în speţă Curtea de Apel București- Secţia a VIII-a Contencios Administrativ și Fiscal, competenţa de a soluţiona contestaţia la titlu de faţă.

Prin sentinţa civilă nr.3812 din 31 mai 2011, Curtea de Apel București- Secţia a VIII-a contencios administrativ și fiscal a admis în parte contestaţia formulată de reclamanta Agenţia Naţională de Administrare în contradictoriu cu pârâtul Rusu Dragoș, a constatat că dispozitivul sentinţei civile nr.2796/07.11.2007 pronunţate de Curtea de Apel București în dosarul 25746/2/2005 se referă și la stimulente ca drept salarial și a respins cererea de anulare a actelor de executare ca neîntemeiată.

 Pentru a pronunţa această soluţie, instanţa de fond a reţinut că, deși dispozitivul și motivarea deciziei nr.2796 din 07 noiembrie 2007 a Curţii de Apel București sunt imprecise sub aspectul întinderii drepturilor bănești cuvenite reclamantului, interpretarea corectă trebuie să plece de la constatarea că singura raţiune care justifică obligarea la plata drepturilor salariale era aceea că, anulându-se actul prin care s-a adus atingere raporturilor de serviciu ale  reclamantului, se impunea repunerea părţilor în situaţia anterioară. În consecinţă, drepturile bănești corespunzătoare funcţiei  de conducere sunt toate drepturile bănești de care ar fi beneficiat funcţionarul public  dacă nu s-ar fi emis actul anulat.

Curtea a constatat că, până la emiterea actului nelegal, reclamantul a beneficiat de aceste stimulente, astfel încât nu există niciun temei să se considere că dacă nu s-ar fi emis actul respectiv reclamantul nu ar fi beneficiat, în continuare, de aceste stimulente.

Totodată, instanţa de fond a apreciat că nu prezintă relevanţă faptul că creditorul nu a contribuit la constituirea fondului de stimulente în  condiţiile în care această stare de lucruri nu poate fi imputată funcţionarului public, ci chiar instituţiei publice debitoare care a emis actul nelegal și l-a împiedicat pe reclamant să îndeplinească atribuţiile specifice funcţiei publice de conducere.

În  ceea ce privește actualizarea cu indicele inflaţiei, Curtea a reţinut că actele  de executare sunt conforme cu dispoziţiile art. 3712 alin.(3) din Codul de procedură civilă, care permit actualizarea datoriei în faza de executare.

Împotriva acestei sentinţe a formulat recurs, în termenul legal, contestatoarea Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, criticând-o pentru nelegalitate și netemeinicie și invocând ca temei legal dispoziţiile art.304 pct.7 și 9 din Codul de procedură civilă.

Recurenta a combatut hotărârea atacată sub două aspecte, corespunzătoare celor două motive de  modificare  invocate.

1. Nemotivarea sentinţei

În dezvoltare, recurenta  arată că  instanţa nu a analizat contestaţia formulată  în partea privitoare la  emiterea  actelor  de  executare cu  încălcarea   dispoziţiilor art. 3731 alin.(1) –(3) din Codul de  procedură civilă; instanţa  nu  a observat că   executarea  silită  a demarat  fără  încuviinţarea  instanţei de  judecată, deși  între timp se pronunţase Decizia nr. 458/2009 a Curţii Constituţionale.

2. Aplicarea  greșită a legii

Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală , dispoziţiile art. 31 alin.(1) din  Legea nr. 188/1999 și art. 11 din OG nr.6/2007 conduc la  concluzia că stimulentele nu sunt  incluse în drepturile bănești corespunzătoare  funcţiei publice, acordarea lor fiind  facultativă și  condiţionată de  contribuţia  directă  la constituirea fondului de stimulente.

Nici în privinţa  actualizării  drepturilor bănești cu indicele  de  inflaţie, recurenta nu este de acord cu soluţia primei instanţe, susţinând că aceasta excede titlului  executoriu care  vizează numai  drepturile bănești corespunzătoare funcţiei  publice de conducere.

Considerentele  Înaltei Curţi asupra  recursului

Recursul este nefondat.

 1. Argumente  de  drept  relevante

Prin Decizia  nr. 397 R din 24 februarie  2010 pronunţată  de  Tribunalul București – Secţia a IV-a civilă, ca instanţă de  recurs,  s-a  stabilit, cu titlu de  „problemă de drept dezlegată” în sensul art. 315 alin.(1) Cod procedură civilă, că  natura  contestaţiei la  executare  formulată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este   de  contestaţie  la titlu, potrivit  art. 399 alin.(1) teza a II-a  Cod procedură civilă, instanţa  competentă  să stabilească  întinderea  obligaţiei  din titlul  executoriu fiind  cea care a  pronunţat hotărârea  ce se  execută.

Tot cu titlu de „problemă de drept dezlegată” s-a reţinut că instanţei  competente  să  soluţioneze   contestaţia la titlu îi revine,  potrivit  art. 17 Cod procedură civilă, competenţa de a se pronunţa  și asupra  celorlalte  „aspecte”, în realitate veritabile motive  de contestaţie la executare  propriu-zisă.

Curtea de Apel  București, soluţionând  contestaţia la executare  cu care  a fost astfel învestită a admis-o în parte, în sensul  anterior arătat.

Această soluţie  este  corectă, ea fiind  împărtășită și de instanţa  de  control  judiciar, pentru considerentele expuse  în continuare,  ca răspuns  la  motivele de  recurs  formulate.

1. Referitor la  nemotivarea  sentinţei

Recurenta a  solicitat  modificarea sentinţei în temeiul motivului prevăzut  de  art. 304 pct.7 Cod procedură civilă,  invocând  faptul că  nu au  fost  analizate neregularităţile comise în etapa  executării  silite, prin ignorarea  dispoziţiilor  art. 3731 alin.(1) –(3)  din  Codul de procedură  civilă, în  forma  în vigoare după  modificarea  textului prin OUG nr. 42/15 mai  2009, adoptată  ca efect al   Deciziei  Constituţionale nr. 458/31 martie  2009, publicată în Monitorul Oficial  al României la data  de  17 aprilie  2009,

Este real  că motivarea  instanţei, în  această  privinţă, este  lacunară, Curtea de  apel mărginindu-se  să arate că  cererea de anulare  a actelor de   executare  este  neîntemeiată.

Înalta Curte  va suplini  însă  motivarea   prin  indicarea  împrejurării, corect   surprinse  de intimat prin întâmpinare, că  procedura  încuviinţării executării  silite, la  care  legiuitorul  a revenit  după  publicarea  deciziei  Curţii  Constituţionale menţionate, nu era în vigoare  la data  demarării  executării  silite  prin  somaţia  nr. 565/4 martie  2009.

Cum  potrivit  art. 725 alin.(5) Cod procedură civilă:

Actul  de procedură  îndeplinit înainte de  intrarea   în vigoare  a legii  noi rămâne  supus  dispoziţiilor   vechii legi

rezultă că toate  criticile  referitoare la   nerespectarea  dispoziţiilor  art. 3731 alin.(1) –(3) din  Codul de procedură civilă sunt nefondate.

            2.Referitor la întinderea obligaţiei stabilite prin titlul  executoriu

            Curtea de apel a fost  chemată să  lămurească  sintagma  „drepturi bănești corespunzătoare funcţiei publice de conducere”, cuprinsă   în titlul  executoriu: sentinţa civilă nr. 2796/7 noiembrie  2007 a Curţii de Apel București - Secţia a VIII-a contencios administrativ și fiscal, irevocabilă prin  respingerea  ca nefondat a   recursului declarat  de  Agenţia Naţională de Administrare Fiscală  și Garda Financiară – Comisariatul General.

            Prin sentinţa  menţionată s-a admis acţiunea, s-a anulat  Ordinul nr. 277/7 iunie  2005 emis de  Agenţia Naţională de Administrare Fiscală și s-a dispus  reintegrarea reclamantului RD în  funcţia  publică de  conducere  de  comisar  general  adjunct  la  Garda  Financiară – Comisariatul General, pârâtele  fiind   obligate la „plata către reclamant a drepturilor bănești corespunzătoare funcţiei  publice  de conducere   de la  18 mai  2005 până la  reintegrarea efectivă”.

            Dezlegarea dată de prima instanţă este  legală, fiind în acord cu  petitul  acţiunii judiciare  formulate de  RD la data de  29 iulie 2005, soluţionate prin sentinţa ce reprezintă titlul  executoriu și, mai  ales cu dispoziţiile  art. 106 alin.(1) din Legea nr.  188/1999 privind  Statutul funcţionarilor  publici, potrivit  cărora:

            „În cazul în care raportul de serviciu a încetat  din motive  pe  care  funcţionarul public  le consideră  netemeinice  sau nelegale, acesta poate cere  instanţei  de contencios administrativ anularea  actului administrativ prin care s-a constatat sau s-a dispus  încetarea  raportului de  serviciu, în condiţiile și  termenele  prevăzute  de  Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu  modificările  ulterioare, precum și plata de către autoritatea sau instituţia publică emitentă a actului  administrativ a unei  despăgubiri egale cu  salariile indexate,  majorate  și recalculate, și cu  celelalte  drepturi  de care  ar fi  beneficiat  funcţionarul public.”

            Cum nu s-a  contestat  că  până la momentul  eliberării  din funcţie intimatul a   beneficiat  constant de  stimulente, nu există   nicio raţiune pentru  a nu prezuma  că, și pe viitor  situaţia  ar fi  rămas  neschimbată.

            Corect  a reţinut judecătorul  fondului că este nerelevantă împrejurarea că  intimatul  nu a contribuit la constituirea fondului de stimulente, în  condiţiile în care a fost  împiedicat   să o facă  din  culpa  recurentei, care a emis actul de   eliberare   din  funcţie  în mod  nelegal.

            De asemenea, este la  adăpost  de  orice  critică și  considerentul referitor la actualizarea  creanţei  în faza  de executare silită, potrivit   art. 3712 alin.(3) din Codul de procedură civilă,  actualizare care se realizează  de  organul de executare  independent de  orice  stipulaţie  în acest  sens  cuprinsă în  titlul  executoriu.

Pentru considerentele  expuse  recursul a fost respins  ca  nefondat.