Veteran de razboi . Cerere de recalculare a rentei lunare. Instanta competenta sa judece litigiul.
Legea nr.19/2000, art. 155 lit.f)
Cuprins pe materii: Dreptul securitatii sociale
Index alfabetic: Asigurări sociale
Competență material
Veteran de război
Rentă lunară
Litigiul având ca obiect cererea de recalculare a rentei lunare cuvenite in calitate de veteran de război, având caracterul unui litigiu de asigurări sociale, intră in competenta de soluționare a tribunalului, in temeiul art. 155 lit. f) din Legea nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii si asigurări sociale, iar nu in competenta curții de apel, care judecă doar contestațiile privind modul de stabilire a calității de veteran de război.
ICCJ, Secția de contencios administrativ și fiscal
Decizia nr. 1440 din 3 aprilie 2008
Prin acțiunea formulată la data de 28 mai 2007, reclamantul HI a chemat în judecată Ministerul Internelor și Reformei Administrative, solicitând obligarea pârâtului la recalcularea rentei lunare ce i se cuvine în calitate de veteran de război, în conformitate cu dispozițiile O.U.G. nr.12/2004, în funcție de nivelul soldei de grad și al soldei de funcție al unui sublocotenent, cu începere de la 01 martie 2004.
Prin decizia nr.152 din 5 noiembrie 2007 Curtea de Apel Suceava - Secția comercială, de contencios administrativ și fiscal a admis acțiunea și a dispus obligarea pârâtului să recalculeze, renta lunară cuvenită reclamantului, începând cu 01 martie 2004, în funcție de nivelul soldei de grad și al soldei de funcție la minim ale unui sublocotenent M.I.R.A., stabilită conform art.141 din OUG nr.12/2004, indexată cu indicele de inflație, la data plății.
Pentru a pronunța această hotărâre, instanța a reținut că reclamantul, veteran de război medaliat, primește drepturile conferite de art.13 din Legea nr.44/1994, respectiv renta lunară al cărei cuantum s-a modificat, de la 1 martie 2004, potrivit art.141 din OUG nr.12/2004.
Împotriva sentinței a declarat recurs pârâtul Ministerul Internelor și Reformei Administrative, criticând-o pentru nelegalitate și netemeinicie.
Astfel, pârâtul a invocat lipsa calității sale procesuale pasive, în raport de împrejurarea că drepturile de pensie precum și renta lunară de care beneficiază reclamantul sunt achitate de Casa Județeană de Pensii Botoșani.
Pe fondul cauzei, pârâtul a criticat soluția instanței de recalculare a rentei lunare, întrucât reclamantul, fiind decorat cu medalia „Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial 1941-1945” beneficiază de o rentă echivalentă cu 25% din solda de grad a unui sublocotenent.
Recursul este fondat, urmând a fi admis și a se dispune casarea sentinței și trimiterea cauzei spre competentă soluționare Tribunalului Botoșani, Secția Asigurări Sociale.
Astfel, s-a apreciat în mod eronat că în cauză sunt aplicabile prevederile art.20 din Legea nr.44/1994 privind veteranii de război, potrivit cărora doar contestațiile privind modul de stabilire a calității de veteran de război se soluționează conform Legii nr.554/2004 a contenciosului administrativ.
În raport de obiectul acțiunii, recalcularea rentei lunare cuvenite în calitate de veteran de război, competența soluționării acestui litigiu de asigurări sociale revine Tribunalului Botoșani în conformitate cu dispozițiile art.155 lit.f ) din Legea nr.19/2000 modificată și completată, potrivit cărora tribunalele soluționează în primă instanță cauzele privind modul de stabilire și de plată a pensiilor, a îndemnizațiilor și a altor drepturi de asigurări sociale.
Se vor avea în vedere și prevederile art.156 din același act normativ, potrivit cărora cererile îndreptate împotriva caselor teritoriale de pensii se adresează instanței în a cărei rază teritorială își are domiciliul reclamantul.
În consecință, constatând că litigiul a fost judecat de o instanță necompetentă, Curtea a admis recursul, a casat sentința și a trimis cauza spre competentă soluționare Tribunalului Botoșani - Secția de Asigurări sociale.
În raport de soluția dată cauzei, Curtea nu a mai analizat și motivele de recurs invocate de pârât ce urmează a fi avute în vedere, cu ocazia rejudecării.