Ședințe de judecată: Ianuarie | | 2025
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

Suspendarea executării actului administrativ. Hotărâre judecătorească. Motivare

Legea nr. 554/2004, art. 14

Cuprins pe materii: Drept administrativ

Indice alfabetic: Act administrativ. Suspendare

                        Caz bine întemeiat.

                        Hotărâre judecătorească. Motivare

                        Pagubă iminentă

 

Hotărârea judecătorească prin care se dispune suspendarea executării actului administrativ trebuie să fie motivată atât cu privire la existența cazului bine justificat, cât și cu privire la  prevenirea unei pagube iminente

În raport cu condițiile prevăzute cumulativ de art. 14 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, este insuficient motivată hotărârea judecătorească prin care s-a dispus măsura suspendării actului administrativ cu prezentarea doar a aspectelor referitoare la cazul bine justificat.

 

I.C.C.J. , Secția de contencios administrativ și fiscal

Decizia nr. 1571 din 10 aprilie 2008

 

 

Prin cererea înregistrată pe rolul Curții de Apel Timișoara -Secția de contencios administrativ și fiscal, reclamanta SC R SRL a solicitat, în temeiul art.14 alin. (l) din Legea nr.554/2004, suspendarea executării deciziei de impunere fiscală nr.l5682/5.X.2007 și a Raportului de Inspecție fiscală nr.l5681/5.X.2007 emise de pârâtă, până la pronunțarea instanței de fond.

In motivare a arătat că prin decizia contestată a fost nelegal impusă la plata sumei de 926.181 lei reprezentând contribuții suplimentare la Fondul pentru Mediu și obligații accesorii, motiv pentru care a și atacat-o pe calea contestației.

Prin sentința nr.321/4.12.2007, Curtea de Apel Timișoara a admis cererea formulată de reclamanta SC R SRL Arad, a dispus suspendarea executării deciziei de impunere nr.15682/5.X.2007 și a Raportului de Inspecție Fiscală nr.15681/5.1.2007 emise de pârâtă, până la soluționarea acțiunii în contencios administrativ.

Pentru a hotărî astfel, a reținut că nici în decizia de impunere și nici în raportul de inspecție nu este cuprins temeiul juridic al obligațiilor stabilite suplimentar. Debitul semnificativ prin cuantumul său și punerea în executare a acestuia, în condițiile în care reclamanta a contestat în procedura prealabilă debitul, reține Curtea de Apel Timișoara, sunt circumstanțe care dovedesc îndeplinirea condițiilor legale prevăzute de art.14 din Legea nr.554/2004 privind iminența prejudiciului și cazul bine justificat.

Împotriva acestei sentințe a declarat recurs Administrația Fondului pentru Mediu București criticând sentința ca neîntemeiată și nelegală, arătând:

-      Că suspendarea executării actului administrativ fiscal s-a făcut fără fixarea și plata cauțiunii prevăzute obligatoriu de dispozițiile art.215 alin. (2) din Codul de procedură fiscală.

-      Că instanța a acordat mai mult decât s-a cerut, întrucât reclamanta a solicitat suspendarea „până la pronunțarea instanței de fond", iar dispozitivul menționează: „până la soluționarea acțiunii în contencios administrativ", ceea ce ar avea semnificația suspendării până la soluționarea irevocabilă a cererii.

-      Că reclamanta nu a dovedit cele două condiții necesare, cumulativ, pentru suspendarea executării, astfel încât hotărârea pronunțată e lipsită de temei legal.

Recursul se fondează.

Dispozițiile art.14 din legea nr.554/2004 condiționează admiterea cererii de suspendare a unui act administrativ de existența - și implicit dovedirea unor „cazuri bine justificate" și a unei „pagube iminente".

Dispozițiile art.2 alin.2 lit.t) definesc sintagma „cazuri bine justificate" ca acele împrejurări, legate de starea de fapt și de drept, care sunt de natură să creeze o îndoială serioasă în privința legalității actului administrativ.

In speță, instanța de fond nu și-a motivat soluția cu privire la condiția legală a „cazului bine justificat".

Singura motivare a instanței se referă la valoarea de titlu executoriu a deciziei de impunere și la suma de bani foarte mare la care reclamanta a fost obligată prin titlu. Aceste argumente conturează însă doar condiția pagubei iminente, nu și pe cea a cazului bine justificat.

 Recursul a fost admis, iar sentința modificată în totalitate, cererea de suspendare fiind respinsă ca neîntemeiată, pentru motivul prevăzut de art.304 pct. 9 C.proc.civ.