Ședințe de judecată: Ianuarie | | 2025
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

Piața de capital. Act emis de CNMV. Competență specială. Aplicabilitatea cadrului legal general în ce privește restul procedurii.

Legea nr. 297/2004, art. 36 alin. (3)

Legea nr. 554/2004, art. 7

Cuprins pe materii: Drept administrativ

Indice alfabetic: CNMV

                            Competență specială

                            Instanță de judecată.

                            Piața de capital

                Procedură prealabilă

 

Potrivit art. 36 alin. (3) din Legea nr. 297/2004, privind piața de capital „orice persoană fizică sau juridică, dacă se consideră vătămată în drepturile sale recunoscute de lege printr-un act administrativ (...) al CNMV(...) sau prin refuzul nejustificat al CNMV de a-i rezolva o cerere referitoare la un drept (...) se poate adresa în contencios administrativ la Curtea de Apel București”.

Faptul că legiuitorul a înțeles să confere o competență specială în ce privește litigiile născute cu privire la actele administrative emise de CNMV nu atrage o derogare de la restul regulilor procedurale instituite pin Legea nr. 554/2004. Doar instanța este una specială: Curtea de Apel București, normele de procedură aplicabile sunt însă cele generale ale contenciosului administrativ, așadar inclusiv cele ale art. 7 din Legea nr. 554/2004, privitoare la obligația îndeplinirii procedurii prealabile.

 

Î.C.C.J., Secția de contencios administrativ și fiscal,

                                                                  Decizia nr. 3292  din 28 iunie 2007

 

            Prin sentința civilă nr.2987 din 15 noiembrie 2006 Curtea de Apel București - Secția a –VIII-a  de contencios administrativ și fiscal, pronunțată în dosarul nr.3922/2/2006, a fost admisă excepția inadmisibilității acțiunii, invocată de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM) și, ca urmare, a  fost respinsă ca inadmisibilă acțiunea formulată de  reclamanții IN și  SC ARA SA București, având ca obiect  anularea parțială a Ordonanței CNVM nr.174 din 7 martie  2006 – punctul 1 prin care a  fost obligată SC ARA SA să convoace Adunarea Generală  a Acționarilor (AGA) pentru alegerea membrilor  Consiliului de Administrație (C.A.) prin metoda votului cumulativ și pentru modificarea  hotărârii AGA  din 5 ianuarie  2006.

            Pentru a hotărî astfel, instanța a reținut că reclamanții consideră măsurile dispuse prin actul atacat ca nelegale și netemeinice întrucât  încalcă hotărârea AGA anterioară prin care s-a respins procedura  alegerii membrilor C.A. prin metoda votului cumulativ, hotărâre  luată în condiții de legalitate privind  exprimarea voinței societății, cu mai mult de  jumătate din voturi.

            Soluționând cererea pe excepția inadmisibilității invocată de către  pârâtă, instanța a reținut că procedura  administrativă prealabilă prevăzută de art.7(1), coroborat  cu art.2(2) din Legea nr.554/2004 și cu art.109 pct.2 C. proc.civ. nu a  fost  îndeplinită de către reclamanți și că aceasta era obligatorie  în speță, deoarece dispozițiile art.2 pct.36 alin. (3) din Legea nr.297/2004 prin piața de capital nu prevăd exonerarea de  această obligație.

            Reclamanta a declarat recurs susținând că au fost greșit interpretate și aplicate  dispozițiile legale speciale, incidente materiei litigiului, respectiv: articolul 2 (3) din Legea nr.297/2004 privind piața  de capital, art.2 și art.7(4) din Statutul CNVM aprobat prin OUG nr.25/2002.

            Legea nr.554/2004 a Contenciosului Administrativ, constituie  dreptul comun în materie. Ea se aplică ori de  câte ori prin reglementări speciale nu se prevăd alte proceduri.

            Or, potrivit prevederilor exprese ale articolului 2, punctul 36 alineatul (3) din Legea nr.297/2004 privind piața  de capital, ca reglementare legală, lege specială în materia pieței de  capital:” Orice persoană fizică sau juridică, dacă se consideră vătămată în drepturile sale  recunoscute  de lege printr-un  act administrativ…. al CNVM…. sau prin refuzul nejustificat al CNVM de a-i rezolva o cerere referitoare la un drept … se poate  adresa  în contencios administrativ la Curtea de Apel București”.

            În măsura  în care legea specială indică expres posibilitatea directă, fără nici o altă distincție / interpretare, ca, orice persoană  vătămată în drepturile sale recunoscute  de lege să se adreseze în contencios  administrativ la  Curtea de Apel București, motivarea  instanței de fond în sensul că „dispozițiile art.2 punctul 36 alin. (3) din Legea nr.297/2004 nu precizează că reclamanții sunt exonerați de  îndeplinirea obligației privind procedura  administrativă prealabilă” este o dezlegare incorectă ce  adaugă la lege. Cum legea specială, Legea nr.297/2004 a pieței de capital, în articolul 2, punctul 36 alineatul (3) art.2 nu dispune / distinge cu privire la îndeplinirea unei proceduri prealabile  aplicabile în ipoteza dată, nici instanța nu poate  distinge.

            Recursul nu se  fondează.

            Dispozițiile art.2 pct.36 alin. (3) din Legea nr.297/2004 prevăd, într-adevăr, dreptul persoanei vătămate printr-un act emis de sau prin refuzul nejustificat al CNVM de a se adresa în contencios  administrativ la  Curtea de Apel București.

            Dar textul nu face decât  să precizeze  instanța  competentă material cu o competență specială, derogatorie de la dispoz.art.3 pct.1 C.proc. civ.

            În ceea ce privește  însă regulile procedurale ale  soluționării cererii ele rămân cele instituite  de Legea  contenciosului administrativ, pentru că textul art.2 pct.36            din legea specială se referă la soluționarea  acțiunii „în contencios  administrativ”.

            Așadar, numai instanța competentă este una  specială: Curtea de Apel București, dar normele de procedură sunt cele generale  ale  contenciosului administrativ, inclusiv procedura prealabilă  prevăzută de art.7 din Legea nr.554/2004.

Recursul a fost respins.