Ședințe de judecată: Ianuarie | | 2025
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

Cetăţean român returnat în ţară. Suspendarea dreptului de folosire a pașaportului. Legalitatea suspendării. Cerere de eliberare a unui pașaport simplu. Nelegalitatea cererii

 

O.G. nr. 65/1997, art. 13, art. 14 alin. (1) lit. c), art. 25

 

            Conform art. 14 alin. (1) lit. c) din O.G. nr. 65/1997, măsura de suspendare a dreptului de folosire a pașaportului este legală, având în vedere returnările repetate ale reclamantului din statele Europei Occidentale.

Pe de altă parte, suspendarea dreptului de  folosire a pașaportului implică, în mod  automat și suspendarea dreptului titularului de  a călători în străinătate, indiferent dacă este sau nu vorba de  state ce compun spaţiul Schengen, pentru o perioadă egală cu cea de  suspendare a dreptului de  folosire a pașaportului.

În plus, nu există în legislaţia  actuală o reglementare legală  care să permită eliberarea de pașapoarte valabile numai pentru anumite state.

            Prin urmare, este nejustificată cererea de eliberare a unui pașaport simplu pentru stabilirea domiciliului în alt stat.

 

I.C.C.J., Secţia de contencios administrativ și fiscal,

decizia nr. 1664 din 15 martie 2005

 

            C.V. a chemat în judecată Ministerul Administraţiei și Internelor - Direcţia Generală de Evidenţă Informatizată și Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanei a Judeţului Iași, solicitând:

            - anularea actului administrativ nr.112/1/197239 din 19 ianuarie 2004, emis de primul pârât, prin care i s-a  comunicat menţinerea măsurii restrictive de suspendare temporară a  dreptului de  folosire a pașaportului,  dispusă de pârâtul secund, pe o perioadă de 5 ani;

            - recunoașterea dreptului său de  folosire a pașaportului pentru stabilirea  domiciliului în Republica Moldova;

            În motivarea  acţiunii, reclamantul a arătat că în luna martie 2003 se  afla în Germania și în urma  unui control de rutină al poliţiei a fost returnat în România.

            După revenirea în România și suspendarea dreptului de  folosire a pașaportului a cunoscut-o pe C.T., din Republica Moldova,  iar la 13 august 2003 s-au căsătorit.

            A precizat că  intenţionează să-și stabilească domiciliul în Republica Moldova, dar neavând un pașaport eliberat pe  noul său nume, nu a reușit până în prezent să-și urmeze soţia.

            În drept, reclamantul a invocat prevederile art.2 alin. (1) și art.2, art.15  alin. (3)  din O.G. nr.65/1997 privind regimul pașapoartelor, art.1 și art.5 din Legea nr.29/1990.

              Curtea de Apel Iași a  admis în parte  acţiunea, obligând pârâtul Ministerul Administraţiei și Internelor, Serviciul de evidenţă informatizată a persoanei a judeţului Iași  să elibereze  reclamantului un pașaport  simplu, în vederea stabilirii domiciliului în Republica Moldova.

            De asemenea, au fost invocate dispoziţiile art.25 alin. (1) ale Constituţiei României și art.13 alin. (1) din O.G. nr.65/1997, cu modificările ulterioare, apreciindu-se  că situaţia de  fapt a reclamantului poate fi încadrată în noţiunea de caz „temeinic justificat”, în vederea eliberării unui nou pașaport simplu, pentru stabilirea domiciliului pe teritoriul Republicii Moldova.

            Împotriva sentinţei a declarat recurs pârâtul Ministerul Administraţiei și Internelor - Direcţia Generală de Evidenţă Informatizată și Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanei.

            Recurentul a  susţinut  că prima instanţă a considerat  în mod eronat  că reclamantul C.V. îndeplinește cerinţele  art.25 alin. (1) din Constituţie și art.13 din O.G. nr.65/1997. Astfel, prin probele administrate s-a dovedit că pentru nerespectarea condiţiilor legale de călătorie în statele ce  alcătuiesc spaţiul Schengen a fost returnat din Germania și s-a luat faţă de  el măsura de suspendare temporară a dreptului de folosire a pașaportului. Dispoziţiile din ordonanţă referitoare la posibilitatea eliberării celui de al doilea pașaport nu-i sunt  aplicabile reclamantului, căruia i-a fost suspendat dreptul de folosire al pașaportului și nu există nici o reglementare  legală care  să prevadă emiterea de pașapoarte valabile doar pentru anumite ţări.

            Critica este întemeiată.

            Așa cum rezultă din expunerea rezumativă a lucrărilor din dosar, capătul de cerere privind  anularea  actului administrativ prin care s-a menţinut măsura restrictivă de suspendare a dreptului reclamantului  de  folosire a pașaportului, a  fost respins de  curtea de  apel, care a  reţinut că măsura respectivă a fost corect aplicată. Ea se justifică având în vedere repetatele returnări ale reclamantului din state ale Europei occidentale (Franţa, Germania), precum și dispoziţiile art.14 alin. (1) lit. c) din O.G. nr.65/1997 privind regimul pașapoartelor.

            C.V. nu a declarat recurs împotriva  acestei hotărâri.

            Pe de altă parte, nu există în legislaţia  actuală o reglementare legală  care să permită eliberarea de pașapoarte valabile numai pentru anumite state.

            Suspendarea dreptului de  folosire a pașaportului implică, în mod  automat și suspendarea dreptului titularului de  a călători în străinătate, indiferent dacă este sau nu vorba de  state ce compun spaţiul Schengen, pentru o perioadă egală cu cea de  suspendare a dreptului de  folosire a pașaportului.

            În condiţiile în care prima instanţă a  confirmat  legalitatea  actului administrativ de suspendare a acestui drept, nu se justifică rezolvarea dată capătului de cerere subsecvent, având  ca obiect pretenţia reclamantului la  eliberarea unui pașaport simplu pentru stabilirea domiciliului în Republica Moldova.

            Recursul a fost admis.