Ședințe de judecată: Ianuarie | | 2025
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

Persecutat etnic. Copil născut în timpul refugiului părinţilor. Obiectul și scopul reglementării legale.

 

Dacă legiuitorul a înţeles să acorde o indemnizaţie lunară soţului supravieţuitor, care nu a suferit persecuţiile și nici consecinţele persecuţiilor din motive etnice, a fortiori trebuie să beneficieze de aceleași drepturi compensatorii copilul care fiind născut în perioada  refugiului, a suferit în mod direct toate consecinţele nefavorabile care s-au răsfrânt asupra familiei sale ca urmare a persecuţiilor etnice.

Secţia de contencios administrativ, decizia nr.135 din 20 ianuarie 2004

 

            Reclamantul G.G. a chemat în judecată Casa Judeţeană de Pensii Satu Mare, solicitând anularea Hotărârii nr. 1842 din 20 mai 2003 și obligarea acesteia să-i recunoască calitatea de beneficiar al prevederilor Legii nr.189/2000.

            În motivarea acţiunii, reclamantul arată că legea nu-i exclude, pe cei născuţi în refugiu de la drepturile conferite, iar îndrumările CNPAS nu constituie lege.

            Curtea de Apel Oradea a admis acţiunea, a anulat actul și a obligat pârâta să-i recunoască calitatea de beneficiar al Legii 189/2000.

            Împotriva acestei soluţii a declarat recurs pârâta Casa Judeţeană de Pensii Satu Mare, susţinând în esenţă că, întrucât reclamantul nu era născut la data strămutării părinţilor săi  nu beneficiază de prevederile legii.

            Recursul este nefondat.

Potrivit  art.1 din O.G. nr.105/1999, aprobată prin Legea nr.189/2000, beneficiază de prevederile acestui act normativ persoana, cetăţean român, care în perioada 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945 a  suferit persecuţii etnice, aflându-se în una dintre cele 6 situaţii enumerate.

            Din interpretarea teleologică a prevederilor ordonaţei, rezultă că atât obiectul cât și scopul reglementării îl constituie acordarea unor drepturi compensatorii pentru prejudiciile suferite de persoanele persecutate de regimurile respective în perioada arătată, din motive etnice.

            Având în vedere că legiuitorul a urmărit ca de aceste drepturi compensatorii să se bucure toate persoanele, cetăţeni români, care au avut de suferit consecinţele persecuţiilor exercitate din motive etnice, prin persoană persecutată trebuie înţeleasă atât  persoana care a  suferit acele persecuţii în mod nemijlocit, cât și acelea care au suferit persecuţiile respective în mod indirect, prin consecinţele care s-au răsfrânt nemijlocit asupra lor.

            Acesta este cazul copiilor care s-au născut în perioada în care părinţii lor s-au refugiat sau au fost strămutaţi, ca urmare a unor persecuţii din motive etnice și au suferit astfel toate consecinţele nefavorabile ce au decurs din această situaţie.

            Or, în cauză, este de necontestat că reclamantul, care s-a născut ulterior datei la care părinţii săi au fost nevoiţi să se refugieze din localitatea de domiciliu, a suferit aceleași consecinţe nefavorabile și prejudicii pe care le-a suferit familia sa, ca urmare a persecuţiilor etnice exercitate.

            Pe de altă parte, legiuitorul a urmărit să acorde drepturi compensatorii tuturor celor care au fost victimele și/sau au avut de suferit ca urmare a persecuţiilor din motive etnice, dovadă că astfel de drepturi au fost acordate prin art.3 din O.G.nr.105/1999 și soţului supravieţuitor.

            Deci, dacă legiuitorul a înţeles să acorde o indemnizaţie lunară soţului supravieţuitor, care nu a suferit persecuţiile și nici consecinţele persecuţiilor din motive etnice, a fortiori trebuie să beneficieze de aceleași drepturi compensatorii copilul care fiind născut în perioada  refugiului, a suferit în mod direct toate consecinţele nefavorabile care s-au răsfrânt asupra familiei sale ca urmare a persecuţiilor etnice.

            Recursul a fost respins ca nefondat.