Persoană obligată să efectueze stagiul militar în detașamente de muncă forţată. Condiţia ca unitatea unde s-a efectuat stagiul militar să aparţină Direcţiei Generale a Serviciului muncii. Probatoriu incomplet.
Beneficiază de prevederile
Legii nr.309/2002 persoanele care au efectuat stagiul militar în
detașamentele de muncă din cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii.
Într-adevăr, din actele dosarului rezultă că reclamantul a efectuat stagiul
militar în cadrul Ministerului Forţelor Armate, în construcţii, ca mână de
lucru, nefiind instruit. Cu toate acestea, în cauză, trebuie să se cerceteze
dacă unitatea la care reclamantul a efectuat stagiul militar, în construcţii,
mână de lucru, se încadrează sau nu în detașamentele de muncă din cadrul
Direcţiei Generale a Serviciului Muncii.
Secţia de contencios
administrativ, decizia nr.333 din 29 ianuarie 2004
Prin hotărârea nr.2147 din 9 aprilie 2003, Casa Judeţeană de Pensii Brașov a respins cererea reclamantului I.V., privind stabilirea calităţii de beneficiar al Legii nr.309/2002, motivând că acesta nu a efectuat stagiul militar în detașamente de muncă din cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii.
Curtea de Apel Brașov, secţia contencios administrativ, prin sentinţa civilă nr.832 din 1 iulie 2003, a admis acţiunea reclamantului I.V.; a anulat hotărârea emisă de Casa Judeţeană de Pensii Brașov și a obligat pârâta să emită o nouă hotărâre, prin care să constate că, perioada 31 martie 1953 – 18 ianuarie 1956 se încadrează în prevederile art.1 din Legea nr.309/2002.
S-a reţinut că, în perioada 31 martie 1953 – 18 ianuarie 1956, reclamantul a efectuat stagiul militar în detașamente de muncă organizate la Ploiești și Bacău, nefiind instruit, astfel că sunt incidente prevederile art.1 din Legea nr.309/2002.
Împotriva sentinţei a declarat recurs Casa Judeţeană de Pensii Brașov, susţinând, în esenţă, că reclamantul, așa cum rezultă din livretul militar seria Cg nr.076798, a efectuat stagiul militar în cadrul Ministerului Forţelor Armate, nu în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii, pentru a beneficia de dispoziţiile art.1 din Legea nr.309/2002.
Recursul este fondat.
În adevăr, de prevederile Legii nr.309/2002, beneficiază persoanele care au efectuat stagiul militar în detașamentele de muncă din cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii.
În cauză, din actele dosarului, respectiv livretul militar rezultă că reclamantul a efectuat stagiul militar în cadrul Ministerului Forţelor Armate, în construcţii, mână de lucru, nefiind instruit.
Or, în raport de prevederile legale sus-menţionate, precum și de datele menţionate în livretul militar, era necesară completarea probatoriului, în sensul de a se solicita relaţii de la U.M.02405 Pitești (Arhiva Ministerului Apărării Naţionale), pentru a se stabili cu certitudine dacă unitatea la care reclamantul a efectuat stagiul militar, în construcţii, mână de lucru, se încadrează sau nu în detașamentele de muncă din cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii.
Omiţând să procedeze în sensul arătat, prima instanţă a pronunţat o hotărâre nelegală și netemeinică.
În consecinţă, recursul a fost admis.