Ședințe de judecată: Ianuarie | | 2025
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

Consiliu local. Refuzul plaţii indemnizaţiei de ședinţă către un consilier local. Legalitatea refuzului. Lipsa atacării în instanţă a actului administrativ vătămător

 

            Având în vedere că hotărârea prin care s-a dispus să nu se remită reclamantului indemnizaţia de ședinţă ce i se cuvine pentru participarea la ședinţele Consiliului local, nu a fost contestată și atacată în instanţă, în procedura prevăzută de art.1și 5 din Legea nr.29/1990, refuzul Primăriei de a-i remite această indemnizaţie este legal.

Secţia de contencios administrativ, decizia nr.947 din 4 martie 2004

            Tribunalul Bihor, secţia contencios administrativ, prin sentinţa civilă nr.191 din 9 septembrie 2003, a admis acţiunea formulată de B.I., a obligat Primăria comunei Tileagd, judeţul Bihor  și pe primar  să-i plătească reclamantului suma de 3.030.560lei, reprezentând indemnizaţie de ședinţă, cu 500.000 lei/zi daune de la data rămânerii definitive a sentinţei până la plată.

            S-a reţinut că, reclamantul are calitatea de consilier în cadrul Consiliului local al comunei Tileagd, iar pentru participarea la ședinţele consiliului este îndreptăţit să primească o indemnizaţie stabilită în condiţiile legii, în cuantum de 1.515.280 lei, iar, pentru ședinţele din lunile august și octombrie 2002, reclamantul are dreptul să primească suma de 3.030.560 lei.

            Împotriva sentinţei a declarat recurs Primăria comunei Tileagd, reprezentată de primar, susţinând că, reclamantului i s-a  reţinut indemnizaţia de consilier, pentru lunile august și octombrie, pe baza hotărârii Consiliului Local al comunei Tileagd nr. 4 din 29 ianuarie 2003, care nu a fost atacată.

            Recursul este fondat.

            În adevăr, Consiliul Local din comuna Tileagd, judeţul Bihor, prin hotărârea nr. 4 din 29 ianuarie 2003, a aprobat reţinerea în continuare a indemnizaţiei de ședinţă a consilierului B.I., până la recuperarea mijloacelor fixe lipsă din  inventarul Primăriei Tileagd, din perioada mandatului său de primar (1996 – 2000).

            Or, în cauză, hotărârea prin care s-a dispus să nu i se remită reclamantului indemnizaţia de ședinţă ce i se cuvine, până la recuperarea prejudiciului cauzat, nu a fost contestată și atacată în instanţă, în procedura prevăzută de art.1și 5 din Legea nr.29/1990.

            Așadar, refuzul Primăriei comunei Tileagd, judeţul Bihor, de a-i remite reclamantului indemnizaţia pentru participarea la ședinţele Consiliului local, în lunile august și octombrie 2002, este legal, întrucât se bazează pe o hotărâre, act administrativ, care nu a fost atacată în procedura prevăzută de art. 1 și 5 din Legea nr. 29/1990.

            În consecinţă, soluţia adoptată de instanţa de fond este nelegală și netemeinică, astfel că recursul a fost admis.