Brevet de invenţie. Scutire de la plata impozitului pe profit în primii 5 ani de aplicare a invenţiei.
Legea nr. 64/1991 republicată, art. 73
În
conformitate cu art. 73 din Legea nr. 68/1991 privind brevetele de invenţie,
republicată, ”Profitul sau venitul obţinut prin aplicarea efectivă în ţară de
către titular sau, după caz, de către licenţiaţii acestuia a unei invenţii
brevetate în România, incluzând fabricarea produsului sau, dupăncaz, aplicarea
procedeului, este scutit de impozit în primii 5 ani de la prima aplicare,
calculaţi de la data începerii aplicării și cuprinși în perioada de
valabilitate a brevetului.”
Cum aplicarea invenţiei nu
s-a făcut anterior confirmării valabilităţii brevetului, perioada de scutire se
calculează de la data aplicării pentru o perioadă de 5 ani.
I.C.C.J., secţia de
contencios administrativ,
decizia nr. 1305 din 31
martie 2004
Prin acţiunea înregistrată la 21.06.1999, Societatea Comercială P. S.R.L. Iași, în contradictoriu cu Ministerul Finanţelor a solicitat anularea deciziei nr. 914/1999, prin care în mod nelegal i-a fost respinsă cererea de revizuire a procesului-verbal încheiat la 16.06.1997 de Garda Financiară Iași.
Curtea de Apel Iași prin sentinţa nr. 10/31 ianuarie 2000 a respins acţiunea ca neîntemeiată. Curtea Supremă de Justiţie –Secţia de Contencios Administrativ, prin decizia nr.899 din 15 martie 2001, a admis recursul declarat de societatea reclamantă și a casat sentinţa cu trimitere la aceeași instanţă, pentru a se depune procesul-verbal de control și pentru a se verifica dacă în obiectul de activitate al acesteia intră și activitatea de producţie.
După rejudecare, prin sentinţa civilă nr. 188 din 10 decembrie 2001 a fost admisă acţiunea, iar actele contestate au fost anulate .
Curtea Supremă de Justiţie-Secţia de Contencios Administrativ prin decizia nr.2911 din 8 octombrie 2002, a admis recursul declarat de Ministerul Finanţelor Publice și Garda Financiară Secţia Iași și a casat sentinţa cu trimitere spre rejudecare aceleiași instanţe, pentru ca procesul să fie judecat în contradictoriu cu emitentul actului contestat-Garda Financiară Iași.
În fond după casare, Curtea de Apel Iași prin sentinţa civilă nr. 27/CA/16 decembrie 2002, a admis acţiunea și a anulat actele contestate, reţinând că activitatea de producţie desfășurată reprezintă aplicarea în practică a brevetului de invenţie nr. 1107352/1993 cu scutire de impozit de profit în primii cinci ani de aplicare, conform art. 73 din Legea 64/1991.
Considerând hotărârea netemeinică și nelegală, pârâtele au declarat recurs și au solicitat admiterea lui, casarea sentinţei și în fond, respingerea acţiunii, actele încheiate fiind legale.
Se susţine că activitatea desfășurată de reclamantă este de comerţ și nu de producţie, iar expertiza efectuată în cauză este neconcludentă.
Recursul este nefondat.
Verificându-se statutul societăţii reclamante și procesul-verbal din 16 iunie 1997 încheiat de Garda Financiară Iași, se reţine că aceasta are un obiect de activitate diversificat printre care și activitatea de producţie, prelucrare și conservare a cărnii ca urmare a sacrificării animalelor în abatoare (contract de închiriere a abatorului nr.1/20 februarie 1994 cu Societatea Comercială „R.”S.R.L. Suceava).
Coroborate aceste acte cu concluziile expertizei, rezultă că activitatea de sacrificare de animale în abatoare este o activitate de producţie, deoarece prin sacrificare animalul este supus unui proces fizic și mecanic de transformare.
De precizat, că obiectul principal de activitate al reclamantei îl constituie producerea unei ţesături speciale care face obiectul brevetului de invenţie nr. 107356/30.11.1993 acordat inventatorilor B.M., M.O., N. G. P. și B. N. A. din Iași, parte asociaţi ai S.C.P. S.R.L. Iași.
În conformitate cu art. 73 din Legea nr. 68/1991 privind brevetele de invenţie republicată, profitul obţinut ca urmare a aplicării unei invenţii este scutit de impozit în primii 5 ani de aplicare, calculat de la data valabilităţii brevetului.
Cum aplicarea invenţiei nu s-a făcut anterior confirmării valabilităţii brevetului, perioada de scutire se calculează de la data aplicării pentru o perioadă de 5 ani, respectiv iunie 1994-iunie 1999.
Sumele stabilite prin procesul-verbal din 16.06.1997, ce formează obiectul cauzei 39.922.280 lei impozit pe profit și 23.053.863 lei majorări de întârziere, rezultate din achiziţionarea a șase bovine, care apoi au fost sacrificate în abator, nu sunt datorate de reclamantă, pe de o parte, pentru că activitatea de sacrificare în abatoare codificată în nomenclatorul de clasificare a activităţilor din economie cod 151 este activitate de producţie și beneficiază de o scutire lagală de 5 ani, iar pe de altă parte, chiar dacă ar fi încadrată în sfera comerţului(cu o scutire de 6 luni), impozitul pe profit nu este datorat fiind rezultatul aplicări în practică a brevetului de invenţie arătat mai sus cu o scutire de impozit pe profit în primii 5 ani de aplicare conform art.68 din Legea 64/1991.
Recursul a fost respins ca nefondat.