20. Contestaţie în anulare. Greșeală materială a deciziei atacate
C. proc. civ., art. 318 alin.1
Greșeala materială la care se
referă art. 318 alin. 1 C. proc. civ. trebuie să fie incidentă, săvârșită de
instanţă, ca urmare a omiterii sau confundării unor elemente sau date materiale
importante, determinante. Rezultă că acest text vizează numai greșeli de fapt
involuntare și nu greșeli de judecată, respectiv de apreciere a probelor, de
interpretare a unor dispoziţii legale sau de rezolvare a unui incident
procedural.
I.C.C.J.,
secţia de contencios administrativ și fiscal,
decizia
nr.4603 din 24 iunie 2004
S.C. M. S.A. Suceava, a formulat contestaţie în anulare împotriva Deciziei nr. 4039 pronunţată de Curtea Supremă de Justiţie – Secţia de contencios administrativ la data de 20 noiembrie 2003, fiind invocate drept temei dispoziţiile art. 318 C. proc. civ., în sensul că hotărârea instanţei de recurs a fost rezultatul unei greșeli materiale.
Contestatoarea a motivat că, în mod eronat, a fost respins ca tardiv recursul său, instanţa reţinând greșit că sentinţa recurată a fost comunicată la 21 mai 2003, iar încheierea de suspendare a executării procesului-verbal de control, pronunţată la 14 februarie 2003 nu a fost comunicată, așa că trebuia să se constate că pentru aceasta era în termen de recurs. De asemenea, sentinţa recurată nu a fost comunicată și primită de reprezentantul său legal, primirea fiind efectuată de o persoană fără calitate legală, cel care a primit fiind juristul unităţii.
Contestaţia este nefondată.
În conformitate cu prevederile art. 318 C. proc. civ., hotărârile instanţelor de recurs mai pot fi atacate cu contestaţie când dezlegarea dată este rezultatul unei greșeli materiale sau când instanţa, respingând recursul sau admiţându-l numai în parte, a omis din greșeală să cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.
Rezultă că greșeala materială la care se referă art. 318 alin. 1 C. proc. civ. trebuie să fie incidentă, săvârșită de instanţă, ca urmare a omiterii sau confundării unor elemente sau date materiale importante, determinante în soluţionarea formulată de instanţa a cărei hotărâre este atacată . Rezultă că acest text vizează numai greșeli de fapt involuntare și nu greșeli de judecată, respectiv de apreciere a probelor, de interpretare a unor dispoziţii legale sau de rezolvare a unui incident procedural.
Susţinerile contestatoarei privind comunicarea și primirea sentinţei recurate se constată că nu îndeplinesc cerinţele art. 318 C. proc. civ., dar sunt și interpretate eronat, iar efectele unei suspendări se produc până la soluţionarea litigiului.
În raport de considerentele expuse, motivele invocate de contestatoare sunt nefondate, neregăsindu-se în temeiurile și prevederile art. 318 alin.1 C. proc. civ., astfel că s-a respins ca nefondată contestaţia în anulare.