Ședințe de judecată: Ianuarie | | 2025
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

Act al Casei de Asigurări a Avocaţilor. Competenţa materială de anulare a actului

 

Dispoziţiile art.156 din Legea nr.19/2000, referitoare la soluţionarea de către tribunal a cererilor privind dreptul de asigurări sociale se aplică și în cazul cererilor adresate Casei de Asigurări a Avocaţilor

 

Secţia de contecios administrativ, decizia nr.189 din 22 ianuarie 2003

 

Reclamanta  P.E. a chemat în judecată Casa de Asigurări a Avocaţilor din România, solicitând obligarea pârâtei la plata indemnizaţiei pentru creșterea copilului minor născut la 31.03.2001, începând cu luna august 2001 și până la împlinirea vârstei de 2 ani.

            În motivarea cererii, reclamanta a învederat că este avocat  și a contribuit cu 10% din venitul brut la Casa de Asigurări a Avocaţilor, dar pârâta refuză de a plăti conform art.85 lit.a din Statutul Casei de Asigurări a Avocaţilor, indemnizaţia cuvenită până la împlinirea de către minoră a vârstei de 2 ani, susţinând că  indemnizaţia s-ar acorda numai în situaţia când ambii părinţi ai copilului ar fi avocaţi.

            Prin sentinţa nr.137 din 26 aprilie 2002, Curtea de Apel Craiova, secţia contencios administrativ a admis acţiunea, a anulat adresa nr.51/22.01.2002 și a dispus obligarea pârâtei să achite reclamantei indemnizaţia pentru minoră până ce aceasta va împlini 2 ani.

            Împotriva sentinţei a declarat recurs Casa de Asigurări a Avocaţilor, susţinând că instanţa de fond curtea de apel - nu era competentă material să judece pricina. 

             Recursul este fondat.

            Conform art.134 din Statutul Casei de Asigurări Sociale a Avocaţilor, jurisdicţia sistemului autonom de asigurări sociale pentru avocaţi se realizează potrivit sistemului public de asigurări sociale, respectiv Legea nr.19/2000.

            În conformitate cu dispoziţiile art.156 din Legea nr.19/2000, litigiile privind pensiile și alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv cele vizând refuzul nejustificat de rezolvare a unei cereri privind drepturile de asigurări sociale se soluţionează de tribunale.

            În consecinţă, s-a admis  recursul, s-a casat sentinţa, și s-a trimis  cauzea spre competentă soluţionare la Tribunalul București.