Act al Uniunii Naţionale a Avocaţilor din România. Primirea în profesie fără examen. Condiţia nivelului cunoștinţelor profesionale
Primirea în profesia de
avocat, cu scutire de examen, a categoriilor de juriști la care se referă
art.16 alin.2 din Legea nr.51/1995, este condiţionată, totuși, prin art.32 din
Statutul profesiei de avocat, de verificarea cunoștinţelor referitoare la
organizarea și exercitarea profesiei de avocat
(Secţia de contencios administrativ,
decizia nr.1012 din 13 martie 2003)
Reclamanta B.I. a chemat în judecată Uniunea Avocaţilor din România și Baroul de Avocaţi Iași, cerând recunoașterea dreptul de a fi primită în profesia de avocat cu scutire de examen.
Curtea de Apel Iași, Secţia comercială și de contencios administrativ a admis în parte acţiunea formulată de reclamantă și a obligat pârâta Uniunea Avocaţilor din România, prin Consiliu, să emită decizia de primire în profesia de avocat și pârâtul Baroul de Avocaţi Iași, să o înscrie pe tabelul de avocaţi definitivi.
Pentru a pronunţa această soluţie, Curtea de apel a reţinut, în esenţă, că reclamanta îndeplinește condiţiile cerute de art.16 alin.(2) din Legea nr.51/1995 pentru a fi primită în profesia de avocat cu scutire de examen, având o vechime mai mare de 10 ani în funcţiile de consilier juridic și jurisconsult, precum și condiţiile cerute de Statutul profesiei de avocat, promovând interviul susţinut pentru verificarea cunoștinţelor privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat.
Împotriva acestei hotărâri au formulat recurs Uniunea Avocaţilor din România și Baroul Iași susţinând că în mod nelegal instanţa de fond s-a substituit Consiliului Baroului Iași reapreciind rezultatul interviului.
Recursul este întemeiat.
Potrivit prevederilor art.16 alin.(2) lit.b) din Legea nr.51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, la cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen, între alţii, cel care anterior a îndeplinit funcţia de consilier juridic sau jurisconsult timp de cel puţin 10 ani.
Instanţa de fond a reţinut în mod corect că intimata reclamantă, licenţiată în anul 1990 a Facultăţii de Drept de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, a deţinut în perioada următoare funcţiile de jurisconsult și consilier juridic o perioadă mai mare de 10 ani.
De asemenea, Curtea de apel a reţinut în mod corect că intimata reclamantă a participat la testul grilă organizat de Consiliul Baroului Iași în conformitate cu prevederile art.32 din Statutul profesiei de avocat, pentru verificarea cunoștinţelor referitoare la organizarea și exercitarea profesiei de avocat, unde a fost notată – 55% răspunsuri corecte.
Dar, instanţa de fond a ignorat faptul că Baroul Iași stabilise, ca o condiţie de promovabilitate, obţinerea unui procent de cel puţin 77,5% răspunsuri corecte la testul grilă organizat pentru verificarea cunoștinţelor referitoare la organizarea și exercitatea profesiei de avocat, condiţie acceptată de intimata reclamantă care a participat la acest test.
Verificarea cunoștinţelor referitoare la organizarea și exercitarea profesiei de avocat, prevăzută de art.32 din Statut, trebuie să se soldeze cu un rezultat convingător care, în cazul Baroului Iași, a fost apreciat ca îndeplinind aceste condiţii numai dacă testul grilă va conţine cel puţin 77,5% răspunsuri corecte.
Este greșită și lipsită de temei legal aprecierea făcută de instanţa de fond că, din moment ce intimata reclamantă a dat răspunsuri corecte în procent de 55%, rezultatul testului grilă îi asigură acesteia promovabilitatea; instanţa nu avea dreptul să modifice o regulă, o condiţie cu care intimata reclamantă a fost de acord și a participat la acea verificare.
Recursul fiind întemeiat, a fost admis, sentinţa atacată casată, și acţiunea respinsă, reclamanta neîndeplinind condiţia prevăzută de art.32 din Statutul profesiei de avocat, cunoștinţele sale referitoare la organizarea și exercitarea profesiei de avocat nefiind la nivelul de promovabilitate stabilit de Consiliul Baroului Iași pentru intrarea în profesie cu scutire de examen.