Ședințe de judecată: Decembrie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

Taxa pe valoare adăugată. Privatizare. Venituri din vânzarea caietelor de sarcini și taxele de participare la licitaţii

 

Sunt supuse taxei pe valoare adăugată veniturile realizate din vânzarea caietelor de sarcini și taxele de participare la licitaţii.

 

Decizia nr.184 din 23 ianuarie 2002

 

Autoritatea pentru Privatizare  și Administrarea Participaţiilor Statului – a chemat în judecată Ministerul Finanţelor Publice și Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor și a cerut anularea deciziei nr.1224/2000 și a procesului verbal de control nr.1386/2000 prin care a fost obligată la plata către bugetul de stat a sumelor de 146.080.300 lei TVA și 89.875.495 lei majorări de întârziere.

În motivarea cererii, reclamanta a susţinut că sumele reţinute nu sunt datorate, întrucât sunt rezultate din organizarea de licitaţii pentru vânzarea pachetului de acţiuni în cadrul procesului de privatizare și nu sunt supuse plăţii taxei pe valoarea adăugată.

            Curtea de Apel Oradea, Secţia de contencios administrativ, prin sentinţa nr.108 din 6 noiembrie 2000, a anulat actele administrative atacate. S-a reţinut că vânzarea caietelor de sarcini și perceperea taxelor de participare la licitaţii sunt operaţiuni obligatorii, premergătoare vânzării acţiunilor, parte integrantă din vânzarea de acţiuni care  este scutită de plata TVA, veniturile încasate de reclamant vărsându-se la bugetul de stat sau după caz, la bugetul local.

            Au declarat recursuri Ministerul Finanţelor Publice și Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor învederând că activităţile privind organizarea de licitaţii și vânzarea caietelor de sarcini sunt supuse plăţii TVA conform art.25 lit.a pct.a alin.2 din Ordonanţa Guvernului nr.3/1992.

            Recursurile sunt fondate.

            Potrivit art.6 din Ordonanţa Guvernului nr.3/1992 sunt scutite de plata TVA, printre altele, operaţiunile ce vizează transferul dreptului de proprietate asupra acţiunilor gestionate de reclamant.

            Operaţiunile de vânzare a caietelor de sarcini și de percepere a taxelor de participare la licitaţii nu pot fi însă asimilate operaţiunilor de vânzare-cumpărare a acţiunilor, deoarece reprezintă prestări de servicii distinctem pentru care se datorează taxă pe valoarea adăugată.

            De altfel, pentru veniturile obţinute din astfel de operaţiuni impozabile, reclamantul a fost înregistrat ca plătitor de TVA, în urma depunerii la organul fiscal a declaraţiei de înregistrare.

            S-au admis recursurile și s-a modificat sentinţa, în sensul respingerii acţiunii.