Ședințe de judecată: Decembrie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

Autoritate publică administrativă. Determinarea în raport cu statutul juridic și activităţile pe care le desfășoară

 

            Camerele de comerţ și industrie teritoriale sunt organizaţii autonome care se înfiinţează din iniţiativa comercianţilor, persoane juridice și persoane fizice, și în raport cu statutul acestora și activităţile pe care le desfășoară nu sunt autorităţi publice în sensul reglementat prin Legea Contenciosului Administrativ nr.29/1990.

 

Decizia nr.210 din 23 ianuarie 2002

 

            Reclamanţii N.S. și alţii au chemat în judecată Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Teleorman și Colegiul de conducere al acesteia, solicitând: anularea hotărârilor adunării generale din data de 22 noiembrie 2000; obligarea M.G. și a Camerei la plata, în solidar, a indemnizaţiilor neprimite, cu începere din luna decembrie 2000; obligarea la plata de daune morale; suspendarea hotărârilor adunării generale prin care a fost ales un nou colegiu de conducere, precum și suspendarea hotărârii colegiului de conducere prin care au fost schimbaţi președintele și vicepreședinţii.

            Tribunalul Teleorman – Secţia civilă, prin sentinţa nr.393 din 19 martie 2001, și-a declinat competenţa de soluţionare a cauzei, în favoarea Curţii de Apel București, argumentând  că hotărârile adunării generale ale Camerei de Comerţ Teleorman și cele ale colegiului de conducere al acesteia sunt acte ale unei autorităţi publice judeţene.

            Curtea de Apel București – Secţia a V-a comercială, prin sentinţa civilă nr.33 din 8 iunie 2001, a reţinut că, pentru soluţionarea cauzei, în primă instanţă, competenţa revine Tribunalului Teleorman, și, existând conflict negativ de competenţă, a înaintat dosarul Curţii Supreme de Justiţie, pentru  rezolvarea acestui conflict.

            Curtea constată că, în raport cu obiectul cererii de chemare în judecată, competenţa de soluţionare a cauzei aparţine Judecătoriei Alexandria, judeţul Teleorman.

            Potrivit art.1 și 2 din decretul-lege nr.139 din 11 mai 1990, camerele de comerţ și industrie teritoriale sunt organizaţii autonome care se înfiinţează din iniţiativa comercianţilor, persoane juridice și persoane fizice, în scopul promovării intereselor membrilor lor pentru dezvoltarea comerţului și industriei.

            În calitate de lider al mediului de afaceri, camera de comerţ teritorială desfășoară anumite activităţi prin care sprijină dezvoltarea activităţilor comerciale și industriale ale membrilor săi și colaborează cu autorităţile române și organismele din străinătate.

            Prin statutul său juridic de organizaţie asociativă-teritorială-autonomă și prin activităţile pe care le desfășoară camera de comerţ teritorială nu poate fi considerată o autoritate publică, în sensul reglementat de art.1 din Legea nr.29/1990 privind contenciosul administrativ.

            Deci, în raport cu obiectul cererii de chemare în judecată și statutul juridic al pârâţilor, competenţa de soluţionare a cauzei de faţă, revine, potrivit art.1, pct.1 din Codul de procedură civilă, Judecătoriei Alexandria, judeţul Teleorman.