Salarii. Legislaţia plăţii salariilor, în cadrul unui organ local al administraţiei de stat, în baza unei hotărâri a consiliului local, coinfirmată în cadrul unui control judecătoresc, și în baza unei ordonanţe de urgenţă a guvernului, declarată neconstituţională
Nu există culpă pentru plata salariului, numai pentru motivul că s-a constatat a fi neconstituţională Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.22/1997, dacă Hotărârea Consiliului Local, prin care s-au stabilit salariile, conform Ordonanţei, s-a confirmat prin hotărâre judecătorească, intrată în puterea lucrului judecat.
Decizia
nr.272 din 29 ianuarie 2002
Colegiul jurisdicţional, al Camerei de Conturi Sibiu, sesizat de organele Curţii a obligat pe C.D. și D.V. din cadrul Consiliului Local al Municipiului Sibiu să plătească solidar Consiliului 242.410.232 lei, reprezentând pagubă cauzată prin efectuarea de plăţi salariale nelegale.
Prin decizia nr.168 din 6 aprilie 2000, Curtea de Conturi Secţia jurisdicţională a admis recursurile declarate de C.D. și D.V. și a înlăturat obligarea acestora de a plăti către Consiliul Local al Municipiului Sibiu suma de 242.410.232 lei și a dobânzilor aferente, reţinând că nu au culpă pentru plata salariilor, considerate ca fiind necuvenite de către organele Curţii de Conturi.
Împotriva acestei decizii, procurorul general financiar de pe lângă Curtea de Conturi, a formulat recurs în anulare susţinând că C.D. și D.V. au culpă pentru că au făcut plăţi salariale nelegale în perioada 8 iunie – 15 iulie 1998, după data publicării în Monitorul Oficial din 8 iunie 1998 a Deciziei nr.83/1998 a Curţii Constituţionale prin care s-a declarat neconstituţională Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.22/1997, care a stat la baza stabilirii salariilor.
Curtea de Conturi, în compunerea prevăzută de art.56 din Legea nr.94/1992, prin decizia nr.107 din 8 noiembrie 2000, a admis recursul în anulare jurisdicţional, a modificat decizia nr.168 din 6 aprilie 2000, respingând recursurile jurisdicţionale declarate de C.D. și D.V., pentru motivul invocat de procurorul general financiar.
Împotriva acestei decizii au declarat recurs C.D. și D.V. susţinân, în esenţă,
că nu au culpă, deoarece plata salariilor s-a făcut în temeiul unei hotărâri a
Consiliului Local, nerevocată sau anulată.
Recursurile sunt fondate.
Plăţile, cu titlu de salariu, au fost făcute în temeiul Hotărârii nr.169/1997 a
Consiliului Local al Municipiului Sibiu, adopttă în temeiul Ordonanţei de
urgenţă a Guvernului nr.22/1997 în vigoare la data adoptării hotărârii.
Decizia atacată se fondează în principal pe argumentul declarării neconstituţionale a Ordonanţei de urgenţă a Gvernului nr.22/1997 prin Decizia Curţii Constituăţionale.
Dar, această hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Sibiu a fost supusă controlului de legalitate judecătoresc, iar Tribunalul Sibiu, prin sentinţa civilă nr.193/E din 10 martie 1998, rămasă definitivă și irevocabilă, a constatat că este legală și temeinică.
Or, dacă Hotărârea nr.169/1997, care a stat la baza plăţii salariilor, nu a
fost revocată sau anulată, ci , dimpotrivă a fost confirmată de o instanţă
judecătorească, se reţine că, pentru stabilirea lipsei culpei celor care au
făcut plăţi, este nerelevantă împrejurarea că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului
nr.22/1997 este neconstituţională, conform Deciziei nr.83/1998 a Curţii
Constituţionale.
Pentru aceste motive, se reţine că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru angajarea răspunderii civile delicutale a numiţilor C.D. și D.V.
S-au admis recursurile, s-a casat decizia atacată și s-a respins recursul în anulare jurisdicţional declarat de procurorul general financiar.