Ședințe de judecată: Decembrie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

Primar. Ordonator principal de credite. Răspundere materială

 

            În calitate de ordonator principal de credite și de semnatar al unui contract primarul comunei răspunde alături de contabil deefectuarea de  plăţi nelegale.

 

Decizia nr.304 din 30 ianuarie 2002

 

            Colegiul Jurisdicţional Călărași al Curţii de Conturi prin sentinţa nr.2 din 24  ianuarie 2001 a admis sesizarea formulată, prin încheierea nr.629 din 22 octombrie 1999, în baza art.31 alin.1 lit.b din Legea  nr.94/1992, și a obligat pe primarul A.Ș. și pe contabilul B.S. în solidar, către Consiliul local Curcani, la plata sumei de 60 milioane de lei reprezentând plăţi efectuate nelegal și a sumei de 1.483.434 lei cu titlu de dobânzi.

            Instanţa de conturi a reţinut că din fondurile bînești ale Consiliului loca Curcani, unde A.Ș. și B.S. au funcţionat ca primar, respectiv contabil, s-au făcut plăţi nelegale.

            Astfel, cu ordinul de plată nr.314 din 7 decembrie 1994, s-a virat către SC. „H.T.” suma de 60 milioane de lei, reprezentând  contravaloarea avans lucrări șarpantă Școala nr.1 Curcani, fără  a se prevedea în contractul încheiat între părţi obligaţia acordării unui avans, fără a se solicita garanţii pentru asigurarea recuperării avansului în cazul neexecutării lucrării și fără a fi operată suma în evidenţa contabilă a primăriei, cu titlu de cheltuieli.

            Prin decizia nr.212 din 27 aprilie 2001, Secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi a respins  recursul jurisdicţional declarat de primarul A.Ș.

            Împotriva acestei decizii a formulat recurs A.Ș., susţinând  că numai contabilului B.S. îi revine culpa nerespectării dispoziţiilor legale privind  încheierea contractului de executare de lucrări și plata avansului.

            Totodată, recurentul a învederat că prejudiciul nu mai există, suma de 60 milioane de lei reprezentând avansul plătit fiind cuprinsă în cheltuielile efectuate per ansamblu pentru realizarea lucrării la Școala nr.1 Curcani, iar constructorul a prezentat acte justificative.

            Recurentul a solicitat ca dobânda în sumă de 1.483.434 lei să fie recuperată numai de la contabil care poartă vina pentru neurmărirea și neefectuarea operaţiunilor legale în evidenţa contabilă a primăriei.

            Recursul este nefondat.

            Instanţele Curţii de Conturi au reţinut corect culpa recurentului A.Ș. care, fiind primar, avea și calitatea de ordonator principal de credite și a semnat ordinul de plată privind virarea, cu titlu de avans, a sumei de 60 milioane de lei, către constructor.      

            Recurentul este și semnatarul contractului  nr.2169 din 5 noiembrie 1998, încheiat cu firma de construcţii pentru executarea unei lucrări la Școala generală nr.1 Curcani, contract în care nu este menţionată obligaţia acordării de avansuri. S-au încălcat prevederile art.6 din Hotărârea Guvernului nr.85/1997, potrivit cărora se pot acorda avansuri, în baza contractelor încheiate, ordonatorii de credite având  însă obligaţia de a verifica dacă sunt asigurate condiţiile pentru realizarea obligaţiilor asumate de constructor.

            De asemenea, recurentul a încălcat și prevederile art.6 și 5 din Hotărârea Guvernului nr.85/1997, nesolicitând garanţii din partea constructorului pentru recuperarea avansului în cazul neexecutării contractului.

            Deci, având funcţia de primar, recurentul răspunde, alături de contabil, pentru prejudiciul de 60 milioane de lei cauzat prin omiterea unor prevederi legale, încălcându-și obligaţiile ce-i rveneau în calitate de ordonator principal de credite.

            În consecinţă, a fost corect reţinută răspunderea recurentului  și  pentru dobânda aferentă prejudiciului, în valoare de 1.483.434 lei.