Taxă pe valoarea adăugată expert. Cota 0 TVA. Provenienţa valutei
Pentru a se beneficia de cota 0 TVA, printre alte condiţii, contribuabilul trebuie să facă dovada că sumele încasate provin de la beneficiarul străin, iar nu obţinute în ţară prin schimb valutar.
Decizia
nr.461 din 8 februarie 2002
Societatea comercială „B” a solicitat anularea deciziei nr.5 din 9 februarie 2001 a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice și Controlului Financiar de Stat a judeţului Bihor prin care i s-a respins ca neîntemeiată contestaţia formulată împotriva hotărârii nr.66 din 23 octombrie 2000 și a procesului verbal nr.7 din 16 august 2000 ale Administraţiei Financiare Oradea privind taxa pe valoarea adăugată în sumă de 173.088.222 lei.
În motivarea acţiunii reclamanta a arătat că nu datorează suma mai sus menţionată deoarece în mod greșit organele de control i-au calculat-o pentru exporturile efectuate în perioada ianuarie-aprilie 2000 știut fiind faptul că livrările de bunuri la export beneficiază de cota zero de TVA conform Ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului nr.215/1999 și nr.17/2000.
Curtea de Apel Oradea, prin sentinţa nr.56/CA din 3 mai 2001, a admis acţiunea, a anulat actele administrative atacate și a exonerat pe reclamantă de plata sumei de 173.088.222 lei cu titlu de TVA, la bugetul de stat.
Pentru a hotărî astfel instanţa a reţinut, în esenţă, că potrivit art.17 lit.B a din Ordonanţele de urgenţă ale Guvernului nr.215/1999 și nr.17/2000, cota zero de TVA se aplică pentru exportul de bunuri, transporturi și prestările de servicii, legate direct de exportul de bunuri, efectuate de contribuabili cu sediul în România, a căror valoare se încasează în valută în conturi bancare deschise la bînci autorizate de Banca Naţională a României și că reclamanta a îndeplinit aceste cerinţe legale.
A declarat recurs Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor, susţinând că sentinţa este nelegală și netemeinică deoarece a fost dată cu aplicarea greșită a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.215/1999 în sensul că art.17 pct.B a din acest act normativ prevede cota zero de TVA numai pentru exporturile a căror plată valutară s-a făcut prin cont bancar.
Recursul este întemeiat.
Potrivit pct.2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.215/1999 cota zero de taxă pe valoarea adăugată pentru exportul de bunuri, efectuat de agenţi economici cu sediul în România operează în cazul în care contravaloarea bunurilor se încasează în valută în conturi bancare deschise la bînci autorizate de B.N.R., textul fiind preluat și de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.17/2000 în art.17 lit.B a.
Interpretarea teleologică a legii conduce la concluzia că sumele încasate pentru bunurile exportate trebuie să provină de la beneficiarul străin al exportului iar nu din depuneri în numerar în conturi bancare în valută obţinută în ţară prin schimb valutar.
Ștampila pusă de Banca Transilvania pe o adresă nedatată a reclamantei privind
încasările în conturile sale bancare în mărci germane nu echivalează cu dovada
cerută de lege asupra provenienţei sumei încasate.
În raport cu cele prevăzute, s-a admis recursul, a fost casată sentinţa atacată și s-a trimis cauza spre competentă soluţionare la Tribunalul Bihor, conform art.313 coroborat cu art.725 alin.2 și art.3 pct.1 din Codul de procedură civilă, pentru a se stabili prin probe concludente dacă exporturile efectuate de reclamantă în perioada ianuarie-aprilie 2000 au fost plătite în contul său bancar în valută de către partenerul extern.