Ședințe de judecată: Ianuarie | | 2025
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

Pensie. Durata vechimii în muncă.Cazul consilierului local pe durata mandatului

 

            Activitatea depusă de consilierul local – funcţie de demnitate publică, constituie vechime în muncă ce se va lua în calcul la stabilirea pensiei în sistemul public de asigurări sociale.

 

Secţia de contencios administrativ, decizia nr.2890 din 8 octombrie  2002

 

            Reclamantul R.I. a chemat în judecată Direcţia Muncii și Solidarităţii Sociale a judeţului Sibiu pentru a fi obligată la recunoașterea vechimii în muncă a perioadei în care a îndeplinit funcţia de consilier local (2 iunie 1996 – 30 iunie 2002), în cadrul consiliului local al orașului.

            În motivarea acţiunii sale, reclamantul a arătat că deși sunt îndeplinite condiţiile legale, cererea sa adresată în acest scop autorităţii publice pârâte nu a primit o rezolvare favorabilă până în prezent.

            Din această cauză se consideră vătămat în dreptul la pensie consacrat de Constituţie și de alte acte normative, prin refuzul funcţionarilor pârâtei de a include în calculul vechimii în muncă perioada menţionată mai sus.

            Casa Judeţeană de Pensii Sibiu, citată în proces la solicitarea pârâtei, a formulat cerere de chemare în garanţie pentru ca în cazul admiterii acţiunii principale, Consiliul localal al orașului „C” să fie obligat la plata contribuţiilor la asigurările sociale de stat și a pensiei suplimentare cuvenite, cu majorările aferente perioadei în discuţie.

            Curtea de Apel Alba Iulia, Secţia comercială și de contencios administrativ, prin decizia civilă nr.124 din 30 mai 2000, a respins ca neîntemeiate acţiunea principală și cererea de chemare în garanţie.

            Instanţa a reţinut, în esenţă, că din moment ce reclamantul nu a desfășurat o activitate permanentă în perioada care interesează procesul și nici nu s-a depus contribuţia la fondul de asigurări sociale și contribuţia la pensia suplimentară nu sunt întrunite cerinţele legale pentru admisibilitatea cererii.

            Împotriva sentinţei a declarat recurs reclamantul R.I.

            Recurentul a susţinut că hotărârea cuprinde motive contradictorii, fiind dată cu aplicarea greșită a legii. Că, în realitate, în raport de prevederile Legii nr.154/1998, perioada în care a îndeplinit funcţia de consilier local trebuie recunoscută ca vechime în muncă, cu consecinţele corespunzătoare în privinţa cuantumului pensiei.

            Recursul este întemeiat.

            Prin Legea nr.154/1998 s-a reglementat sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar și al indemnizaţiilor pentru persoanele care ocupă o funcţie de demnitate publică.

            În sensul acestei legi, funcţia de consilier local este o funcţie de demnitate publică care se ocupă prin mandatul obţinut direct, prin alegeri organizate.

            Potrivit dispoziţiei cuprinsă în art.12 alin.3, perioada în care o persoană a ocupat o astfel de funcţie constituie vechime în muncă și în specialitate, iar în conformitate cu art.20 alin.1, indemnizaţia lunară, prevăzută la art.19, este unica formă de remunerare a activităţii corespunzătoare funcţiei și reprezintă baza de calcul pentru stabilirea drepturilor și obligaţiilor care se determină în raport cu venitul salarial.

            Noua reglementare, conţinută într-o lege specială, are un caracter derogatoriu de la dreptul comun.

            Ea nu condiţionează dreptul la pensie al persoanei, care a ocupat o funcţie publică, de desfășurare a unei activităţi permanente, astfel cum eronat s-a reţinut în sentinţă.

            De aceea, este nejustificat refuzul organului de pensii de a recunoaște reclamantului – fost consilier independent al Consiliului local al orașului „C”, dreptul de a cere și obţine includerea perioadei 1 iunie 1996 – 30 iunie 2000, în calculul vechimii în muncă, cu consecinţele corespunzătoare în privinţa pensiei.

            Având în vedere considerentele expuse s-a admis recursul, a fost casată sentinţa și în fond, s-a admis acţiunea principală și cererea de chemare în garanţie.

            Pârâta Casa Judeţeană de Pensii Sibiu a fost obligată sp recunoască reclamantului R.I. vechimea în muncă pentru perioada în care acesta a îndeplinit funcţia de consilier local.

            Totodată, chematul în garanţie, anume Consiliul local al orașului „C” a fost obligat să plătească pârâtei sumele de bani datorate cu titlu de contribuţie la asigurările sociale și pensie suplimentară, cu majorările legale aferente.