Asupra plângerii de față;
În baza actelor și lucrărilor din dosar, constată următoarele:
La 28 mai 2013, petiționarul R.A. a depus la secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție plângere împotriva Lucrării nr. 2997/VIII/1/2012, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, secția de urmărire penală și criminalistică.
Pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția penală, s-a constituit Dosarul nr. 3129/1/2013, fixându-se prim termen de judecată la 27 noiembrie 2013.
La termenul din 27 noiembrie 2013, petiționarul legal citat nu s-a prezentat la instanță, iar reprezentantul parchetului a invocat excepția privind inadmisibilitatea plângerii.
Înalta Curte, examinând plângerea în raport de dispozițiile art. 2781 C. proc. pen., care prevăd faptul că instanța de judecată este competentă să soluționeze numai plângerea împotriva rezoluției de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonanței ori, după caz, a rezoluției de clasare, scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale date de procuror, urmează a o respinge ca inadmisibilă pentru considerentele ce vor fi expuse în continuare.
Din economia dispozițiilor art. 2781 C. proc. pen. rezultă că sunt supuse controlului judecătoresc, în condițiile acestui text, exclusiv rezoluția de neîncepere a urmăririi penale sau ordonanța ori, după caz, rezoluția de clasare, scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale date de procuror.
Prin Lucrarea nr. 2997/VIII/1/2012 emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, secția de urmărire penală și criminalistică, în conformitate cu dispozițiile art. 222 C. proc. pen., petentului i s-a restituit copia primei file a plângerii formulate de acesta, pentru a se conforma dispozițiilor art. 222 alin. (2) C. proc. pen., respectiv, pentru a completa sesizarea cu datele lipsă, și anume descrierea faptelor și indicarea mijloacelor de probă, după care, documentul urma a fi restituit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, secția de urmărire penală și criminalistică.
Or, în speță, petiționarul a sesizat Înalta Curte cu plângerea formulată împotriva unui act neprevăzut de art. 2781 C. proc. pen., respectiv împotriva Lucrării nr. 2997/VIII/1/2012, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, secția de urmărire penală și criminalistică, prin care nu s-a dispus niciuna dintre soluțiile strict și limitativ prevăzute de art. 2781 C. proc. pen., enunțate anterior.
În consecință, pentru considerentele arătate mai sus, Înalta Curte, în temeiul art. 2781 alin. (8) lit. a) C. proc. pen., va respinge plângerea formulată de petiționar împotriva Lucrării nr. 2997/VIII/1/2012 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, secția de urmărire penală și criminalistică, ca inadmisibilă.
Potrivit art. 192 alin. (2) C. proc. pen., petiționarul urmează să fie obligat la cheltuieli judiciare către stat.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
H O T Ă R Ă Ș T E
Respinge ca inadmisibilă plângerea formulată de petiționarul R.A. împotriva Lucrării nr. 2997/VIII/1/2012 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, secția de urmărire penală și criminalistică.
Obligă petiționarul la plata sumei de 100 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Definitivă.
Pronunțată în ședință publică, azi 27 noiembrie 2013.
Procesat de GGC - AZ