Asupra recursului de față;
În baza lucrărilor din dosar, constată următoarele:
Prin sentința penală nr. 124 din 5 iunie 2002, Tribunalul Suceava l-a condamnat pe inculpatul N.I. la 4 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 20 raportat la art. 174 C. pen., cu aplicarea art. 74 și art. 76 C. pen. și 2 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a) și b) C. pen.
A fost dedusă durata reținerii și arestării preventive de la 25 decembrie 2001, la zi, fiind menținută starea de arest.
În baza art. 118 lit. b) C. pen., a fost confiscat de la inculpat un cuțit.
S-a luat act că partea vătămată M.N. nu s-a constituit parte civilă în cauză.
A fost obligat inculpatul să plătească părții civile Spitalul județean Suceava Sf. Ioan cel Nou, suma de 9.840.000 lei, iar Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași, suma de 50.812.656 lei cheltuieli de spitalizare, precum și dobânda legală aferentă.
Pentru a hotărî astfel, instanța de fond a reținut că în seara de 24 decembrie 2001, inculpatul i-a aplicat ginerelui său M.N. două lovituri cu cuțitul. Conform adresei nr. 761/ A din 26 decembrie 2001 a Serviciului de Medicină Legală Suceava, partea vătămată M.N. a prezentat două plăgi tăiate înțepate, una la nivelul cotului stâng, iar cealaltă la nivelul hemitoracelui drept, penetrantă cu lezarea pulmonului și hemitorace masiv. Leziunile pot necesita 30-35 zile îngrijiri medicale și fiind lezat un organ de importanță vitală (pulmonul), intervenția chirurgicală a fost obligatorie și necesară pentru salvarea vieții victimei, care a fost pusă în primejdie.
Împotriva sentinței a formulat apel inculpatul, care prin apărătorul său a criticat-o pentru nelegalitate și netemeinicie, solicitând schimbarea încadrării juridice în infracțiunea de vătămare corporală gravă prevăzută de art. 128 alin. (1) și (2) C. pen., iar prin reținerea circumstanțelor atenuante personale, cât și a scuzei provocării, reducerea cuantumului pedepsei.
Prin decizia penală nr. 290 din 16 septembrie 2002, Curtea de Apel Suceava a respins ca nefondat apelul declarat de inculpat motivând că, pe de o parte încadrarea juridică dată faptei este în concordanță cu prevederile legale, iar pe de altă parte, pedeapsa a fost corect individualizată în raport de dispozițiile art. 72 C. pen.
Împotriva acestei decizii, ca și a hotărârii primei instanțe, în termen legal, a declarat recurs inculpatul N.I., care prin apărătorul său, fără să critice hotărârile atacate în raport de motivele de casare cuprinse în dispozițiile art. 3859 C. proc. pen., a cerut în temeiul dispozițiilor art. 334 C. proc. pen., schimbarea încadrării juridice dată faptei din infracțiunea prevăzută de art. 20 raportat la art. 174 C. pen., în infracțiunea prevăzută de art. 182 C. pen. și reindividualizarea pedepsei, în sensul reducerii cuantumului acestuia.
Sub aspectul soluționării laturii civile a fost criticat cuantumul despăgubirilor la care a fost obligat inculpatul către Spitalul Județean Suceava și respectiv Spitalul de Pneumoftiziologie Iași.
Inculpatul, în ultimul cuvânt acordat a arătat că este nemulțumit doar de soluționarea laturii civile, în sensul că suma la care a fost obligat este prea mare și nu dispune de resursele financiare necesare să o plătească.
Recursul declarat este nefondat.
Examinând actele și lucrările dosarului în raport de criticile formulate și prevederile legale, Curtea, constată că situația de fapt a fost corect reținută de instanțe în baza materialului probator administrat la dosarul cauzei, că încadrarea juridică dată faptei este în concordanță cu prevederile legale, pedeapsa fiind corect individualizată în raport de dispozițiile art. 72 C. pen., iar latura civilă legal soluționată.
Critica formulată de inculpat, prin apărătorul său, referitoare la greșita încadrare juridică dată faptei, nu poate fi primită atâta vreme cât inculpatul a lovit victima cu un cuțit, provocându-i două plăgi tăiate, una la nivelul cotului stâng, iar cealaltă la nivelul hemitoracelui drept penetrantă cu lezarea pulmonului, leziuni pentru vindecarea cărora i-au fost necesare 30-35 zile îngrijiri medicale și care i-au pus victimei viața în primejdie.
Prin urmare, față de obiectul vulnerant folosit, cuțitul zona vizată pulmonul, organ de importanță vitală și leziunile suferite demonstrează că inculpatul a acționat cu intenție indirectă, în sensul că, deși nu a urmărit în mod direct suprimarea vieții victimei, a acceptat producerea acestui rezultat și numai datorită intervenției chirurgicale viața victimei a putut fi salvată, situație în care, încadrarea juridică dată faptei de tentativă la infracțiunea de omor este, în concordanță cu prevederile legale.
Nici critica referitoare la pedeapsa aplicată nu poate fi primită, instanțele reținând în favoarea inculpatului circumstanțe atenuante favorabile, iar pedeapsa fiind coborâtă sub minimul special prevăzut de lege, neconstatându-se temeiuri noi care să conducă la o nouă reindividualizare.
Referitor la soluționarea laturii civile, se observă că, potrivit adresei înregistrate sub nr. 651 din 25 ianuarie 2002, emisă de Spitalul Județean Suceava și respectiv adresei nr. 1421 din 13 iunie 2002 a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași, cheltuielile ocazionate cu internarea și spitalizarea părții vătămate M.N. care sunt în sumă de 9.840.000 lei și respectiv de 50.812.656 lei.
Așa fiind, în raport de dispozițiile art. 14 C. proc. pen., acțiunea civilă a fost legal soluționată, situație în care, și pentru acest motiv recursul declarat de inculpat urmează a fi respins ca atare.
În concluzie, în temeiul dispozițiilor art. 38515 pct. 1 lit. b) C. proc. pen., secția penală a Curții Supreme de Justiție, va respinge recursul declarat de inculpat, ca nefondat, urmând să deducă din pedeapsă perioada executată în arest preventiv de la 25 decembrie 2001, la 10 ianuarie 2003, cu obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare către stat, conform art. 192 alin. (2) C. proc. pen.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Respinge, ca nefondat, recursul declarat de inculpatul N.I., împotriva deciziei penale nr. 290 din 16 septembrie 2002 a Curții de Apel Suceava.
Deduce din pedeapsă reținerea și perioada executată în arest preventiv de la 25 decembrie 2001, la 10 ianuarie 2003.
Obligă recurentul inculpat la plata sumei de 1.100.000 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 300.000 lei reprezentând onorariul de avocat pentru apărarea din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiției.
Pronunțată în ședință publică, azi 10 ianuarie 2003.