Şedinţa publică din data de 29 mai 2024
Deliberând asupra cauzei penale de faţă, în baza actelor şi lucrărilor dosarului, constată următoarele:
Prin decizia penală nr. 370 din data de 28 martie 2024, pronunţată de Curtea de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, în baza art. 421 pct. 1 lit. b) C. proc. pen. a fost respins, ca nefondat, apelul declarat de revizuentul A. împotriva sentinţei penale nr. 310 din 28.11.2023 a Tribunalului Suceava, secţia Penală, pronunţată în dosarul nr. x/2023.
În baza art. 275 alin. (2) C. proc. pen. a fost obligat revizuentul apelant la plata sumei de 500 de RON cu titlu de cheltuieli judiciare din apel.
Pentru a pronunţa această decizie, Curtea de Apel Suceava a reţinut că, prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Suceava la data de 05.09.2023 sub nr. x/2023, condamnatul A. a formulat cerere de revizuire cu privire la sentinţa penală nr. 106 din 02.06.2014, pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. x/2014, menţinută şi rămasă definitivă prin decizia penală nr. 479 din 18.09.2014, pronunţată de Curtea de Apel Suceava în dosarul nr. x/2014, fără a indica motivele care au stat la baza formulării acesteia .
În drept, revizuentul A. a invocat cazul de revizuire prevăzut de art. 453 alin. (1) lit. f) C. proc. pen.
La data de 13.09.2023, condamnatul revizuent A. a mai înaintat la dosar o cerere de revizuire prin care a indicat ca temei legal cazul de revizuire prevăzut de art. 453 alin. (1) lit. a) C. proc. pen., fără a indica motivele care au stat la baza formulării acesteia .
S-a reţinut că revizuentul A., prin cererile depuse la dosar a invocat, ca temeiuri legale, cazurile de revizuire prev. de art. 453 lit. a) C. proc. pen. şi art. 453 lit. f) C. proc. pen., însă fără a indica în concret care sunt motivele care au stat la baza formulării cererii de revizuire.
Prima instanţă, a reţinut că revizuentul nu face trimitere la alte elemente noi ce nu au fost cunoscute cu ocazia judecării pricinii, de natură a dovedi netemeinicia hotărârii de condamnare, pentru a fi incident cazul prevăzut de art. 453 lit. a) C. proc. pen. şi nici nu a indicat care sunt prevederile legale ce au fost declarate neconstituţionale după ce hotărârea de condamnare a devenit definitivă, pentru a fi incident cazul prevăzut de art. 453 lit. f) C. proc. pen.. S-a reţinut şi că, în această procedură nu mai pot fi supuse dezbaterii alte aspecte, tangenţiale care nu au puterea de a produce efectul dorit de revizuent.
Faţă de cele reţinute, în baza art. 459 alin. (5) C. proc. pen., Tribunalul Suceava, în temeiul art. 459 alin. (5) C. proc. pen. a respins, ca inadmisibilă în principiu, cererea de revizuire formulată de condamnatul A., cu privire la sentinţa penală nr. 106 din 02.06.2014, pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. x/2014, menţinută şi rămasă definitivă prin decizia penală nr. 479 din 18.09.2014 pronunţată de Curtea de Apel Suceava în dosarul nr. x/2014.
În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., revizuentul condamnat a fost obligat să plătească statului suma de 300 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare.
Împotriva acestei sentinţe a formulat apel revizuentul A. solicitând înlăturarea obligării sale la plata cheltuielilor judiciare.
Curtea, analizând hotărârea atacată în cauză, în raport de motivele invocate a apreciat că apelul este nefondat.
Curtea a constatat că, răspunzând unor critici de neconstituţionalitate, prin decizia nr. 526 din 15 iulie 2021, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1216 din 22 decembrie 2021, decizia nr. 746 din 21 noiembrie 2019 şi decizia nr. 742 din 21 noiembrie 2019, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 23 ianuarie 2020, precum şi prin Decizia nr. 87 din 23 februarie 2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 22 aprilie 2016, Curtea Constituţională a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate cu privire la art. 275 alin. (2) din C. proc. pen.
Cu acele prilejuri, Curtea a constatat, în esenţă, că acele cheltuieli judiciare ocazionate în procesul penal, avansate de stat, trebuie suportate de partea vinovată pentru provocarea acelor cheltuieli. În cazurile referitoare la declararea apelului ori recursului sau în cazul introducerii oricărei alte cereri, în procesul penal, cheltuielile judiciare avansate de stat sunt suportate de persoana căreia i s-a respins ori care şi-a retras apelul, recursul sau cererea şi nu împiedică părţile interesate să se adreseze justiţiei şi să se prevaleze, fără nicio îngrădire, de toate garanţiile care caracterizează dreptul la un proces echitabil, reglementat de dispoziţiile constituţionale ale art. 21.
Mai mult, prevederile legale criticate reprezintă norme de procedură a căror reglementare este de competenţa exclusivă a legiuitorului, care poate institui, în considerarea unor situaţii deosebite, reguli speciale de procedură, conform art. 126 alin. (2) din Constituţie. Totodată, Curtea a reţinut că nicio normă constituţională nu impune gratuitatea actului de justiţie.
În speţă, raportat la soluţia de respingere, ca inadmisibilă în principiu, a cererii de revizuire formulată de condamnatul A. cu privire la sentinţa penală nr. 106 din 02.06.2014, pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. x/2014, menţinută şi rămasă definitivă prin decizia penală nr. 479 din 18.09.2014 pronunţată de Curtea de Apel Suceava în dosarul nr. x/2014, a stabilit că, în mod corect, Tribunalul Suceava a reţinut culpa procesuală a revizuentului cu privire la efectuarea cheltuielilor judiciare aferente judecării cauzei sale şi incidenţa dispoziţiilor art. 275 alin. (2) C. proc. pen., obligându-l pe apelant la plata cheltuielilor judiciare către stat.
Împotriva acestei decizii, apelantul revizuent A. a formulat apel. Cauza a fost înregistrată pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia Penală, la data de 17 aprilie 2024, fiind fixat termen de judecată la data de 29 mai 2024, cu citarea apelantului revizuent şi cu asigurarea apărării obligatorii.
La data de 28 mai 2024, apelantul revizuent A. a transmis la dosar o cerere atestată de administraţia locului de deţinere (penitenciarul Iaşi) prin care a menţionat că îşi retrage calea de atac şi solicită judecarea cauzei în lipsă.
Examinând cauza, raportat la declaraţia de retragere a apelului formulat de apelantul revizuent A., Înalta Curte constată următoarele:
Conform dispoziţiilor art. 415 alin. (1) din C. proc. pen., până la închiderea dezbaterilor la instanţa de apel, persoana vătămată şi oricare dintre părţi îşi pot retrage apelul declarat. Retragerea trebuie să fie făcută personal de parte sau prin mandatar special, iar dacă partea se află în stare de deţinere, printr-o declaraţie atestată sau consemnată într-un proces-verbal de către administraţia locului de deţinere. Declaraţia de retragere se poate face fie la instanţa a cărei hotărâre a fost atacată, fie la instanţa de apel.
În speţă, apelantul - revizuent A., a transmis la dosar o cerere atestată de administraţia locului de deţinere (penitenciarul Iaşi) prin care a solicitat să se ia act de retragerea apelului care formează obiectul dosarului nr. x/2023 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia Penală .
Înalta Curte, văzând, pe de o parte, cererea de retragere a apelului formulată de apelantul A., aceasta reprezentând manifestarea sa unilaterală de voinţă, iar pe de altă parte, că exercitarea oricărei căi de atac este guvernată de principiul disponibilităţii, astfel încât partea care a exercitat o cale de atac poate să şi-o retragă până la închiderea dezbaterilor, va lua act de retragerea apelului declarat de apelantul reviuent A. împotriva deciziei penale nr. 370 din data de 28 martie 2024, pronunţată de Curtea de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, în dosarul nr. x/2023.
Conform dispoziţiilor art. 275 alin. (2) din C. proc. pen., va fi obligat apelantul la plata sumei de 100 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, iar în baza art. 275 alin. (6) din C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 680 RON, va rămâne în sarcina statului şi se va plăti din fondul Ministerului Justiţiei.
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Ia act de retragerea apelului formulat de revizuentul A. împotriva deciziei penale nr. 370 din data de 28 martie 2024, pronunţată de Curtea de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, în dosarul nr. x/2023.
Obligă apelantul revizuent la plata sumei de 100 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru apelantul revizuent, în cuantum de 680 de RON, rămâne în sarcina statului.
Definitivă.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 29 mai 2024.