Şedinţa publică din data de 13 februarie 2024
Deliberând asupra cauzei de faţă, în baza actelor şi lucrărilor din dosar, constată următoarele:
Prin decizia penală nr. 997 din data de 28 noiembrie 2023, pronunţată de Curtea de Apel Bacău, secţia penală, cauze cu minori şi de familie, în dosarul nr. x/2020, în temeiul art. 421 pct. 2 lit. a) C. proc. pen., s-a admis apelul declarat de persoana vătămată A. împotriva sentinţei penale nr. 1063 din 28.07.2023, pronunţată de Judecătoria Bacău, în dosarul nr. x/2020.
A desfiinţat sentinţa penală apelată doar în ceea ce priveşte latura civilă şi, în rejudecare, în temeiul art. 397 alin. (1) C. proc. pen. raportat la art. 25 C. proc. pen. cu referire la art. 1349 şi art. 1357 C. civ., a admis, în parte, acţiunea civilă formulată de persoana vătămată constituită parte civilă A. şi a fost obligat inculpatul B. la plata către aceasta a sumei de 2633,95 RON cu titlu de daune materiale.
S-a respins acţiunea civilă în ceea ce priveşte daunele morale şi s-au menţinut celelalte dispoziţii din sentinţa apelată.
Nemulţumit fiind de această soluţie inculpatul B. a formulat apel împotriva deciziei penale nr. 997 din data de 28 noiembrie 2023, pronunţată de Curtea de Apel Bacău, secţia penală, cauze cu minori şi de familie, în dosarul nr. x/2020.
Cauza a fost înregistrată pe rolul Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având fixat prim termen de judecată la data de 13 februarie 2024.
Examinând apelul formulat, în baza actelor şi lucrărilor din dosar, Înalta Curte constată că acesta este inadmisibil, pentru următoarele considerente:
Decizia penală nr. 997 din data de 28 noiembrie 2023 a Curţii de Apel Bacău a fost pronunţată în calea de atac a apelului promovat de partea civilă A., împotriva sentinţei penale nr. 1063 din data de 28.07.2023, pronunţată de Judecătoria Bacău în dosarul nr. x/2020, cu privire la inculpatul B., fiind astfel o hotărâre definitivă.
Recunoaşterea unei căi de atac în alte situaţii decât cele prevăzute de legea procesual penală constituie o încălcare a principiului legalităţii acesteia, precum şi a principiului constituţional al egalităţii în faţa legii şi autorităţilor şi, din acest motiv, apare ca o situaţie inadmisibilă în ordinea de drept.
Normele procesuale privind sesizarea instanţelor judecătoreşti şi soluţionarea cererilor în limitele competenţei atribuite prin lege sunt de ordine publică, corespunzător principiului stabilit prin art. 126 alin. (2) din Constituţia României.
C. proc. pen. reglementează hotărârile susceptibile de a fi supuse examinării, căile de atac care pot fi exercitate împotriva acestora, termenele de declarare şi motivele pentru care se poate cere reformarea hotărârilor. Inadmisibilitatea reprezintă o sancţiune procedurală care intervine atunci când părţile implicate în proces efectuează un act pe care legea nu îl prevede sau îl exclude, precum şi în situaţia când se încearcă exercitarea unui drept epuizat pe o altă cale procesuală ori chiar printr-un act neprocesual.
Totodată, se reţine că, potrivit art. 550 alin. (1) coroborat cu art. 551 alin. (1) pct. 1 C. proc. pen., hotărârile pentru care nu este prevăzută calea de atac a contestaţiei sau a apelului rămân definitive la data pronunţării lor şi devin executorii, ele neputând fi atacate ulterior.
Prin urmare, inculpatului B. nu îi este recunoscută calea de atac împotriva deciziei penale nr. 997 din data de 28 noiembrie 2023, pronunţată de Curtea de Apel Bacău, secţia penală, cauze cu minori şi de familie, în dosarul nr. x/2020, întrucât a fost formulată împotriva unei soluţii nesusceptibile de reformare.
Pentru considerentele anterior expuse, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va respinge ca inadmisibil, apelul formulat de contestatorul-inculpatul B. împotriva deciziei penale nr. 997 din data de 28 noiembrie 2023, pronunţată de Curtea de Apel Bacău, secţia penală, cauze cu minori şi de familie, în dosarul nr. x/2020.
În baza art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga contestatorul-inculpat la plata sumei de 300 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Respinge, ca inadmisibil, apelul formulat de contestatorul-inculpatul B. împotriva deciziei penale nr. 997 din data de 28 noiembrie 2023, pronunţată de Curtea de Apel Bacău, secţia penală, cauze cu minori şi de familie, în dosarul nr. x/2020.
Obligă contestatorul-inculpat la plata sumei de 300 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Definitivă.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 13 februarie 2024.