Hearings: June | | 2025
You are here: Home » Jurisprudence - details

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
The Criminal Chamber

Decizia nr. 90/A/2024

Decizia nr. 90/A

Şedinţa publică din data de 20 martie 2024

Deliberând asupra apelului de faţă, în baza actelor şi lucrărilor din dosar, constată următoarele:

Prin încheierea penală din data de 09 ianuarie 2024, pronunţată de Curtea de Apel Galaţi, secţia penală şi pentru cauze cu minori, în dosarul nr. x/2023, în temeiul art. 278 alin. (1) C. proc. pen.., s-a dispus îndreptarea erorii materiale strecurate în cuprinsul minutei, dispozitivului şi sentinţei penale nr. 134/F/10.10.2023 a Curţii de Apel Galaţi, pronunţată în dosarul nr. x/2023 cu privire la persoana condamnată A. , în sensul că al şaptelea paragraf va avea următorul cuprins:

"Constată că persoana condamnată nu beneficiază de regula specialităţii" în loc de "Constată că persoana condamnată beneficiază de regula specialităţii", cum din eroare s-a tehnoredactat.

În temeiul art. 278 alin. (3) C. proc. pen.., s-a dispus că se va face menţiune despre îndreptarea de eroare materială la sfârşitul sentinţei penale nr. 134/F/10.10.2023 a Curţii de Apel Galaţi, pronunţată în dosarul nr. x/2023.

Pentru a pronunţa această soluţie, curtea de apel a arătat că, în cuprinsul sentinţei penale nr. 134/F/10.10.2023 a Curţii de Apel Galaţi, pronunţată în dosarul nr. x/2023, s-a strecurat o eroare materială, în sensul că din eroare s-a tehnoredactat că persoana condamnată A. beneficiază de regula specialităţii, iar corect ar fi fost "Constată că persoana condamnată nu beneficiază de regula specialităţii".

Văzând cele mai sus arătate, apreciind că a existat o eroare materială în sensul art. 278 C. proc. pen.., Curtea a dispus îndreptarea acesteia.

Împotriva acestei încheieri a declarat apel, în termenul legal, persoana condamnată A., apelul fiind nemotivat.

Examinând apelul declarat, Înalta Curte constată că acesta este nefondat, pentru următoarele considerente:

Potrivit dispoziţiilor art. 278 alin. (1) C. proc. pen., "erorile materiale evidente din cuprinsul unui act procedural se îndreaptă de însuşi organul de urmărire penală, de judecătorul de drepturi şi libertăţi sau de cameră preliminară ori de instanţa care a întocmit actul, la cererea celui interesat ori din oficiu".

Înalta Curte constată că hotărârea atacată este legală şi temeinică, în mod corect dispunându-se de către prima instanţă îndreptarea erorii materiale, în sensul că persoana condamnată nu beneficiază de regula specialităţii.

Înalta Curte reţine că, potrivit dispoziţiilor art. 169 lit. a) din Legea nr. 302/2004, republicată, persoana transferată în România dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene nu poate fi cercetată penal sau sancţionată cu o altă pedeapsă privativă de libertate, pentru o infracţiune săvârşită anterior transferării sale, alta decât cea pentru care este transferată, în afară de cazul în care persoana condamnată a fost de acord să fie transferată în România. Or, Curtea de Apel Galaţi a constatat că "persoana condamnată A. a fost de acord să continue executarea pedepsei în România, astfel cum rezultă din înscrisul depus la dosarul cauzei". Prin urmare, apelantul condamnat nu putea beneficia de regula specialităţii, întrucât a fost de acord cu transferul său în România.

Pentru aceste considerente, în temeiul art. 421 alin. (1) pct. 1 lit. b) din C. proc. pen., va respinge, ca nefondat, apelul formulat de condamnatul A. împotriva încheierii din data de 09 ianuarie 2024 pronunţate de Curtea de Apel Galaţi, secţia penală şi pentru cauze cu minori, în dosarul nr. x/2023.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga apelantul la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

În temeiul art. 275 alin. (6) C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru apelant, în cuantum de 340 RON, va rămâne în sarcina statului.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca nefondat, apelul formulat de condamnatul A. împotriva încheierii din data de 09 ianuarie 2024 pronunţate de Curtea de Apel Galaţi, secţia penală şi pentru cauze cu minori, în dosarul nr. x/2023.

Obligă contestatorul la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru apelantul condamnat, în cuantum de 340 RON, rămâne în sarcina statului.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 20 martie 2024.