Asupra recursului de față ;
În baza lucrărilor din dosar, constată următoarele
Prin decizia penală nr. 549/R pronunțată în dosar 6237/320/2008 de Curtea de Apel Târgu Mureș, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, s-a respins ca tardiv recursul declarat de petentul K.S., împotriva încheierii penale din 20 noiembrie 2009 pronunțată în dosar nr. 6237/320/2008 al Tribunalului Mureș, cu obligarea petentului la plata sumei de 150 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Relevant pentru recursul de față este împrejurarea că, în partea introductivă a hotărârii, conform disp. art. 355 C. proc. pen. se consemnează că instanța pune în discuția reprezentantei Ministerului Public excepția neconstituționalitate a prevederilor art. 29 alin. (6) din Legea nr. 47/1992 invocată de petent la termenul de judecată din 04 decembrie 2009.
Reprezentanta Ministerului Public apreciază că nu sunt îndeplinite condițiile de lege, motiv pentru care solicită respingerea excepției de neconstituționalitate.
În final instanța, în urma deliberării, respinge ca inadmisibilă excepția de neconstituționalitate nefiind întrunite cerințele prevăzute de lege, întrucât prevederile art. 29 alin. (6) din Legea nr. 47/1992 sunt norme de procedură, pe care instanța care a fost sesizată cu excepția de neconstituționalitate este obligată să le aplice în vederea selectării doar a acelor excepții de neconstituționalitate care, potrivit legii, pot face obiectul controlului de constituționalitate exercitat de Curtea Constituțională, unica autoritate de jurisdicție constituțională. Această procedură nu face însă posibilă respingerea sau admiterea excepției de neconstituționalitate de către instanța judecătorească, ci doar pronunțarea în situațiile date asupra oportunității sesizării Curții Constituționale.
Totodată, instanța reține că natura imperativă a termenului de 48 de ore în cadrul căruia partea interesată poate declara recurs împotriva încheierii prin care instanța de judecată a respins ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curții Constituționale cu soluționarea unei excepții de neconstituționalitate are menirea de a da expresie principiului celerității și al soluționării cauzelor într-un termen rezonabil, în considerarea faptului că excepția de neconstituționalitate reprezintă un incident procedural în cadrul unui litigiu. Din aceleași rațiuni legiuitorul a instituit și regulile speciale de procedură referitoare atât la exercitarea recursului ca singură cale de atac împotriva încheierii instanței de judecată, cât și la soluționarea recursului în termen de 48 de ore, fără ca prin aceasta să se poată susține încălcarea dreptului de acces la instanță sau la folosirea căilor de atac.
În continuare numitul K.S. a înțeles a iniția calea de atac a recursului atât față de această dispoziție a instanței de recurs - de respingere ca inadmisibilă excepția de neconstituționalitate, cât și separat, împotriva hotărârii 549/R/2009 de respingere ca tardiv a recursului - pe rolul I.C.C.J. cu același nr. 6237/320/2008.
Atacarea expresă a dispoziției instanței de recurs - de respingere ca inadmisibilă excepția de neconstituționalitate reiese din conținutul declarației de recurs în care se arată că se declară nemulțumit de „încheierea pronunțată în dosar prin care s-a soluționat excepția de neconstituționalitate invocată față de disp. art. 29 alin. (6) din Legea nr. 47/1992 referitoare la posibilitatea atacării încheierii de respingere a sesizării Curții Constituționale în termen de 48 de ore precum și teza cu privire la judecarea recursului în termen de 3 zile".
Înalta Curte de Casație și Justiție, fără a exclude de plano admisibilitatea obiectivă, prevăzută de lege, a formulării unui recurs față de o astfel de dispoziție a instanței de recurs, constată în cauză întrunirea a unei alte condiționări în promovarea în deplină legalitate a unei căi de atac, și anume prematuritatea.
Astfel, aspecte confirmate de altfel în cuprinsul declarației de recurs, pronunțarea dispoziției de care se declară nemulțumit recurentul s-a concretizat la data de 9 decembrie 2009. Fără a cunoaște în aceste condiții modalitatea concretă de soluționare, se inițiază prezentul recurs cu data de 7 decembrie 2009 (f.2).
Așadar, dincolo de împrejurările că cele consemnate de instanța de recurs în respingerea excepției au o acoperire totală în textele legale aduse în discuție, ca și aspect procedural ce atrage o inadmisibilitate a recursului, de prisos fiind orice analiză de substanță a pricinii, este prematuritatea introducerii cererii de recurs, acesta urmând a fi respins ca inadmisibil pe considerentele art. 385/15 pct. 1 lit. a) C. proc. pen.
Văzând și disp. art. 192 alin. (2) C. proc. pen.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de petentul K.S. împotriva dispoziției din decizia penală nr. 549/R din 9 decembrie 2009 a Curții de Apel Tg.Mureș, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, referitoare la sesizarea Curții Constituționale pentru soluționarea excepției de neconstituționalitate a prevederilor art. 29 alin. (6) din Legea nr. 47/1992.
Obligă recurentul petent la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Definitivă.
Pronunțată în ședință publică, azi 6 ianuarie 2010.