Asupra recursurilor de față;
În baza lucrărilor din dosar, constată următoarele
Prin sentința penală nr. 680 din 4 iulie 2002 Tribunalul București, secția a II-a penală, a dispus condamnarea inculpatului T.I.F. la 5 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie prevăzută de art. 211 alin. (2) lit. e), cu aplicarea art. 37 lit. a) C. pen.
În baza art. 61 C. pen., s-a revocat beneficiul liberării condiționate, dispunându-se contopirea restului de pedeapsă, rămas neexecutat de 11 luni și 20 zile, din pedeapsa de 4 ani închisoare, aplicată prin sentința penală nr. 2494/1998 a Judecătoriei Arad, urmând ca inculpatul să execute 5 ani închisoare.
S-a făcut aplicarea art. 71 și a art. 64 C. pen.
În baza art. 14 raportat la art. 346 C. proc. pen., inculpatul a fost obligat la 1.700.000 lei despăgubiri civile către partea civilă N.D.
În fapt, prima instanță a reținut că în ziua de 21 martie 2002, în jurul orei 16,30, inculpatul a deposedat, prin violență, partea vătămată N.D. de două lănțișoare din aur, în valoare de 5.000.000 lei.
Unul din lănțișoare a fost găsit asupra inculpatului, fiind restituit părții civile.
Prin decizia penală nr. 681/A din 21 octombrie 2002 Curtea de Apel București, secția a II- a penală, a respins apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și de inculpatul T.I.F., apreciindu-se pedeapsa ca fiind corect aplicată acestuia.
Împotriva acestei decizii au declarat recurs Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, apreciindu-se că individualizarea pedepsei este greșită față de gravitatea faptei comise de inculpat și situația acestuia de recidivist, precum și inculpatul T.I.F., care a cerut reducerea pedepsei aplicate.
Recursurile sunt nefondate.
Analizându-se actele și lucrările de la dosar, se constată că instanțele au reținut corect situația de fapt, confirmată de probele existente, încadrând faptele comise de inculpat în textele de lege corespunzătoare.
Pedeapsa aplicată inculpatului T.I.F. este just individualizată, în raport de criteriile generale prevăzute de art. 72 C. pen., ținându-se seama de pericolul social al faptei comise, cât și datele ce caracterizează persoana sa.
Astfel, fără a minimaliza pericolul social al unor asemenea fapte totuși este de reținut valoarea modică a celor două lănțișoare sustrase, din care asupra inculpatului nu s-a găsit decât unul, care a și fost restituit părții vătămate.
Curtea apreciază că, atât prima instanță, cât și instanța de control judiciar, în mod corect au reținut starea de recidivă, cât și existența unor circumstanțe favorabile inculpatului.
În adevăr, inculpatul este recidivist, în antecedente având o singură condamnare, el a avut o atitudine sinceră, pe tot parcursul procesului penal, a fost de acord să acopere paguba produsă părții vătămate și este un element tânăr, regretând fapta săvârșită.
Ca atare, se apreciază că pedeapsa de 5 ani închisoare, cu executare în regim de detenție, aplicată inculpatului, corespunde unei individualizări proporționale, fiind de natură să asigure, atât finalitatea preventivă, cât și cea educativă, neexistând motive deosebite pentru modificarea ei.
În concluzie, pentru considerentele arătate și în baza dispozițiilor art. 38515 pct. 1 lit. b) C. proc. pen., Curtea urmează să respingă ambele recursuri declarate în cauză, urmând să fie menținute hotărârile atacate, ca fiind temeinice și legale.
Se va computa perioada arestării preventive în baza art. 192 dosar nr.4927/2002 2 C. proc. pen., recurentul inculpat va fi obligat la cheltuieli judiciare către stat.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
DECIDE
Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și inculpatul T.I.F. împotriva deciziei penale nr. 681/A din 21 octombrie 2002 a Curții de Apel București, secția a II-a penală.
Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului timpul arestării preventive de la 21 martie 2002 la 28 februarie 2003.
Obligă recurentul inculpat să plătească statului suma de 1.100.000 lei cheltuieli judiciare, din care 300.000 lei, reprezentând onorariul pentru apărarea din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiției.
Pronunțată în ședință publică, azi 28 februarie 2003.