Asupra recursului de față,
Examinând actele dosarului constată următoarele:
Prin sentința penală nr. 163 din 27 august 2002, Tribunalul Buzău, secția penală, a respins, ca nefondată, cererea de revizuire formulată de condamnatul N.V. împotriva sentinței penale nr. 117 din 13 octombrie 1998 a Tribunalului Buzău.
Tribunalul a reținut că motivul invocat de condamnat pentru revizuirea sentinței de condamnare, pedeapsa prea aspră, nu este prevăzut de art. 394 C. proc. pen., referitor la cazurile de revizuire.
Curtea de Apel Ploiești, secția penală, prin decizia penală nr. 491 din 6 noiembrie 2002, a respins, ca nefondat, apelul declarat de revizuientul condamnat.
În considerentele deciziei, curtea a apreciat că soluția tribunalului este legală, deoarece motivul invocat de revizuient nu se regăsește printre cazurile prevăzute de art. 394 C. proc. pen.
Împotriva acestei decizii revizuientul a declarat recurs, invocând același motiv indicat și în cererea de revizuire (greșita individualizare a pedepsei aplicate prin hotărârea de condamnare rămasă definitivă).
Recursul este nefondat.
Potrivit art. 393 C. proc. pen., hotărârile judecătorești definitive pot fi supuse revizuirii atât cu privire la latura penală, cât și cu privire la latura civilă.
Dispozițiile art. 394 prevăd în mod strict și limitativ cazurile în care poate fi cerută revizuirea, cazuri între care nu se află și motivul invocat de revizuient, greșita individualizare a pedepsei aplicate prin hotărârea supusă revizuirii.
Ca urmare, curtea constată că soluția de respingere a cererii de revizuire, pronunțată de instanțe, este legală, recursul urmând a fi respins ca nefondat.
Conform art. 192 alin. (2) C. proc. pen., recurentul revizuient urmează a fi obligat la plata sumei de 650.000 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 150.000 lei, reprezentând onorariul pentru apărătorul desemnat din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiției.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
DECIDE
Respinge, ca nefondat, recursul declarat de revizuientul condamnat N.V. împotriva deciziei penale nr. 491 din 6 noiembrie 2002 a Curții de Apel Ploiești.
Obligă recurentul să plătească statului suma de 650.000 lei cheltuieli judiciare, din care 150.000 lei, reprezentând onorariul pentru apărarea din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiției.
Pronunțată în ședință publică, azi 28 februarie 2003.