Asupra recursului de față;
În baza lucrărilor din dosar, constată următoarele:
Prin sentința penală nr. 1001 din 4 noiembrie 2002, Tribunalul București, secția I penală, în baza art. 211 alin. (2) lit. c) și alin. (21) lit. a), cu aplicarea art. 33 lit. a) C. pen., l-a condamnat pe inculpatul P.D., la două pedepse de câte 7 ani închisoare, pentru săvârșirea a două infracțiuni de tâlhărie, în concurs.
S-a făcut aplicarea art. 71 C. pen.
S-a menținut liberarea condiționată a restului de pedeapsă de 91 zile rămas neexecutat din pedeapsa de 2 ani închisoare, aplicată prin sentința penală nr. 136/2002.
Conform art. 65 C. pen., s-a interzis inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 lit. a) și b) C. pen., pe o durată de 2 ani, după executarea pedepsei principale.
Conform art. 33 lit. a) și art. 34 lit. b), art. 35 C. pen., inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea, de 7 ani închisoare și interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a) și b) C. pen.
A fost dedusă din pedeapsa aplicată, detenția de la 17 iunie 2001, la zi și s-a menținut starea de arest a inculpatului.
S-a constatat recuperat prin restituire prejudiciul cauzat părții vătămate S.F.
Inculpatul a fost obligat la 4 milioane lei despăgubiri civile către S.S.
În sfârșit, inculpatul a fost obligat la cheltuieli judiciare către stat.
Pentru a pronunța această soluție, instanța de fond a reținut următoarele:
La data de 11 mai 2002, în jurul orelor 14,00, în timp ce partea vătămată S.F. se afla împreună cu nepotul său, sora sa, B.M. și cumnatul B.D., în parcul din cartierul Drumul Taberei, inculpatul P.D. și învinuitul D.C.I., au trecut în fugă, pe lângă partea vătămată, iar inculpatul P.D., i-a smuls, de la gât lănțișorul din aur, cu medalion, în greutate de 29 grame.
La data de 8 mai 2002, în jurul orei 14,10, în timp ce partea vătămată S.S. se deplasa pe aleea din fața blocului M. 2, din față, s-a apropiat inculpatul P.D. care, în momentul în care a ajuns în dreptul părții vătămate, i-a smuls de la gât, lănțișorul din aur, cu cruciuliță.
Partea vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 4 milioane, contravaloarea lănțișorului.
Apelul declarat de inculpatul P.D., împotriva acestei sentințe, a fost respins, ca nefondat de către Curtea de Apel București, secția I penală, prin decizia nr. 811 din 13 decembrie 2002.
Împotriva acestei din urmă decizii, în termen legal, a declarat recurs, inculpatul P.D., crticând hotărârea pentru netemeinicie, pedeapsa stabilită și aplicată fiind prea mare, impunându-se, reducerea ei, pentru a corespunde criteriilor de individualizare, prevăzute de art. 72 C. pen.
Recursul nu este fondat.
Instanța de fond, pe baza probelor administrate, a reținut corect nu numai situația de fapt, încadrarea juridică a faptelor și vinovăția inculpatului, dar și cuantumul pedepselor, inclusiv, a celei aplicate, ținându-se seama de gravitatea faptelor, pericolul social deosebit, fapte, în concurs, ca urmare a pluralității lor, înainte ca inculpatul să fi fost judecat definitiv, pentru vreuna dintre ele, lucru ce arată și consecvența inculpatului în încălcarea legii, acesta fiind condamnat anterior, pentru furt.
În raport cu cele arătate, Curtea va trebui să constate netemeinicia criticii invocate, cu consecința privirii recursului de față, ca nefondat și, al respingerii sale, ca atare, în baza art. 38515 alin. (1) pct. 1 lit. b) C. proc. pen., menținând, astfel, hotărârea atacată.
Se va deduce din pedeapsa aplicată, timpul arestării preventive.
Văzând și reglementarea plății cheltuielilor judiciare către stat, inclusiv a onorariului pentru apărarea din oficiu, ce se va avansa din fondul Ministerului Justiției.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Respinge, ca nefondat, recursul declarat de inculpatul P.D. împotriva deciziei penale nr. 811 din 13 decembrie 2002 a Curții de Apel București, secția I penală.
Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului timpul arestării preventive de la 17 iunie 2002, la 4 aprilie 2003.
Obligă recurentul inculpat să plătească statului suma de 1.500.000 lei cheltuieli judiciare, din care 300.000 lei reprezentând onorariul pentru apărarea din oficiu, se avansează din fondul Ministerului Justiției.
Pronunțată în ședință publică, azi 4 aprilie 2003.