Asupra recursurilor de față;
În baza lucrărilor din dosar, constată următoarele:
Prin sentința penală nr. 334 din 1 octombrie 2001, Tribunalul Galați a condamnat pe inculpații:
- Ș.G. zis „C.”, la o pedeapsă de un an închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, prevăzută și pedepsită de art. 255 alin. (1) C. pen. și la o pedeapsă de 3 ani și 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, prevăzută și pedepsită de art. 208 alin. (1) – art. 209 alin. (1) lit. a) și g) C. pen.
În baza art. 33 lit. a) și a art. 34 lit. b) C. pen., a dispus contopirea pedepselor aplicate inculpatului Ș.G., urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani și 6 luni închisoare, sporită la 3 ani și 10 luni închisoare.
În baza art. 88 C. pen., a dedus din pedeapsă, timpul reținerii și arestării preventive a inculpatului de la 8 decembrie 2000, la 22 decembrie 2000, și
- B.F., la o pedeapsă de 4 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, prevăzută și pedepsită de art. 208 alin. (1) – art. 209 alin. (1) lit. a) și g) C. pen., cu aplicarea art. 37 lit. a) din același cod.
În baza art. 83 C. pen., a revocat suspendarea condiționată a pedepsei rezultante de 2 ani închisoare aplicată inculpatului B.F. prin sentința penală nr. 2099 din 10 septembrie 1996 a Judecătoriei Galați, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 206 din 19 martie 1997 a Tribunalului Galați și a dispus ca această pedeapsă să fie executată alături de pedeapsa aplicată în cauză, în final, inculpatul urmând să execute 6 ani închisoare.
În baza art. 88 C. pen., a dedus din pedeapsa aplicată acestui inculpat, perioada reținerii de 24 ore, respectiv din data de 17 septembrie 1999.
A făcut aplicarea art. 71, raportat la art. 64 C. pen., cu privire la ambii inculpați.
A constatat integral acoperit, prin restituirea bunului sustras, a prejudiciului cauzat părții civile S.C. S. S.A. Galați.
Pentru a pronunța hotărârea, instanța a reținut, în esență, următoarele:
În seara zilei de 16 septembrie 1999, inculpatul Ș.G., în baza înțelegerii prealabile cu P.C. și D.J. – agenți de pază la S.C. S. S.A. Galați a dat suma de 1 milion lei lui P.C., luând împreună cu mai multe persoane, între care și inculpatul B.F., o bucată de tablă inox – desen de 1750 kg, în valoare de 25.131.365 lei, în scopul însușirii pe nedrept, din incinta S.C. S. S.A. Galați.
Împotriva sentinței, inculpații Ș.G. și B.F. au declarat apel, motivul invocat fiind netemeinicia pedepselor aplicate, considerate a fi prea severe în raport de datele favorabile ce caracterizează persoana lor.
Prin decizia penală nr. 109 A din 13 martie 2002, Curtea de Apel Galați a respins, ca nefondate, apelurile declarate de inculpați, cu motivarea că aceștia nu se află la primul conflict cu legea penală, astfel că nu se justifică reținerea în favoarea lor a circumstanțelor atenuante, iar modul cum s-a acționat, cu premeditare, valoarea prejudiciului cauzat, au îndreptățit prima instanță să aplice pedepse severe cu executarea, prin privare de libertate.
Nemulțumiți și de hotărârea pronunțată în apel, în termenul legal, inculpații au declarat recurs.
În principal, inculpatul Ș.G. a invocat motive de netemeinicie susținând că pedepsele aplicate pot fi modificate, în sensul micșorării lor, prin recunoașterea în favoarea sa de circumstanțe atenuante și care să permită coborârea pedepselor sub minimul special prevăzut de lege pentru faptele reținute în sarcina sa, iar în privința modalității de executare a pedepsei stabilite a solicitat să se facă aplicarea dispozițiilor art. 81 - 82 C. pen. sau art. 861 din același cod.
În argumentarea acestor motive de casare, inculpatul Ș.G. a susținut prin notele scrise înaintate la dosar și prin concluziile orale puse în ședința publică de judecată prin apărătorul său ales, că a avut o bună conduită înainte de săvârșirea infracțiunilor, astfel cum rezultă și din caracterizarea făcută de Asociația de Locatari nr. 402 din blocul în care locuiește, a avut o atitudine sinceră, recunoscând faptele comise, prejudiciul în valoare de 25.131.365 lei a fost acoperit prin restituire, iar inculpatul suferă de afecțiuni foarte grave, toate aceste împrejurări fiind circumstanțe pe care instanța le poate reține în favoarea sa, așa cum s-au reținut în favoarea celorlalți inculpați implicați în comiterea infracțiunii, pentru egalitate de tratament, cu consecința coborârii pedepselor sub minimul special și schimbarea modalității de executare, fără privare de libertate, având în vedere că fapta pe care a mai comis-o, este săvârșită în timpul minorității.
Apărătorul desemnat din oficiu pentru inculpatul B.F., avocat D.L. a solicitat redozarea pedepsei aplicate acestui inculpat, în sensul reducerii ei.
Recursurile declarate de inculpați sunt nefondate.
Art. 74 C. pen., enumeră, exemplificativ, împrejurările care pot constitui circumstanțe atenuante.
Dar, constatarea uneia sau mai multor împrejurări din cele enumerate în art. 74 C. pen., ori a altora asemănătoare, nu justifică, prin ea însăși, considerarea lor ca circumstanțe atenuante, și pe cale de consecință, reducerea ori schimbarea modalității de executare a pedepsei.
Recunoașterea circumstanțelor atenuante este de atributul instanței de judecată și deci, lăsată la aprecierea acesteia.
Dar, în aprecierea unor împrejurări ca circumstanțe atenuante, acestea trebuie raportate la gradul de pericol social concret al faptelor comise, la urmările lor, la ansamblul condițiilor în care au fost săvârșite, precum și la orice alte elemente privitoare la persoana făptuitorului.
În cauză încă, se apreciază că inculpatului Ș.G. nu i se pot reține circumstanțe atenuante odată ce a mai fost condamnat în minorat, pentru comiterea aceluiași gen de infracțiuni, și anume furt calificat.
De asemenea, din analiza fișei de cazier judiciar se constată că inculpatul B.F. este recidivist, fiind condamnat anterior, prin sentința penală nr. 2099 din 10 septembrie 1996 a Judecătoriei Galați la o pedeapsă rezultantă de 2 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării acesteia, pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 13 din Legea nr. 87/1994; art. 221 alin. (1) C. pen., cu aplicarea art. 41 și art. 42 C. pen.
În aceste condiții, pedepsele de executat, de 3 ani și 10 luni închisoare, pentru inculpatul Ș.G. și de 6 ani închisoare, pentru inculpatul B.F. sunt just individualizate prin considerarea criteriilor generale de individualizare, prevăzute de art. 72 C. pen. și ele corespund și scopului lor, astfel cum prevede art. 52 C. pen., prevenția generală și specială.
În consecință, conform art. 38515 pct. 1 lit. b) C. proc. pen., recursurile declarate de inculpați nefiind fondate, vor fi respinse.
Va deduce din pedepsele aplicate, timpul arestării preventive de la 8 decembrie 2000, la 22 decembrie 2000, pentru inculpatul Ș.G. și reținerea de 24 de ore, din 17 septembrie 1999, pentru inculpatul B.F.
În baza art. 192 C. proc. pen., recurentul Ș.G. va fi obligat la plata sumei de 1.000.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, iar recurentul B.F. va fi obligat, cu același titlu la plata sumei de 1.300.000 lei, în care se include și onorariul în sumă de 300.000 lei, cuvenit apărătorului desemnat din oficiu.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
D E C I D E
Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de inculpații B.F. și Ș.G. împotriva deciziei penale nr. 109 A din 13 martie 2002 a Curții de Apel Galați.
Deduce din pedepsele aplicate timpul arestării preventive de la 8 decembrie 2000, la 22 decembrie 2000, pentru inculpatul Ș.G. și reținerea de 24 de ore, din 17 septembrie 1999, pentru inculpatul B.F.
Obligă pe recurentul inculpat B.F. la plata sumei de 1.300.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat din care, suma de 300.000 lei, reprezentând onorariul apărătorului desemnat din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiției, iar pe recurentul inculpat Ș.G. la plata, cu același titlu, a sumei de 1.000.000 lei.
Pronunțată în ședință publică, azi 8 aprilie 2003.