Hearings: March | | 2025
You are here: Home » Jurisprudence - details

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
The Criminal Chamber

Decizia nr. 1856/2003

Pronunțată în ședință publică, azi 10 aprilie 2003.

Asupra recursului de față;

În baza lucrărilor din dosar, constată următoarele:

Prin sentința penală nr. 122 din 5 iunie 2002, Tribunalul Sibiu a admis cererea formulată de condamnatul B.S., prin care a solicitat întreruperea pe o perioadă de 3 luni a executării pedepsei de 5 ani închisoare, aplicată prin sentința penală nr. 160/2000 a aceluiași tribunal și a dispus punerea de îndată în libertate a condamnatului.

S-a reținut, din ancheta socială efectuată în cauză, că situația familială deosebit de grea a petiționarului constituie o împrejurare specială, în sensul art. 453 lit. c) C. proc. pen., care impune întreruperea executării pedepsei aplicate condamnatului.

Împotriva acestei sentințe a declarat apel Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Curtea de Apel Alba Iulia, prin decizia penală nr. 267/ A din 1 octombrie 2002, a admis apelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, a desființat sentința atacată și, rejudecând, a respins cererea de întrerupere a executării pedepsei formulată de condamnatul B.S.

Petiționarul a declarat recurs.

Recursul nu este fondat.

Din examinarea lucrărilor dosarului, rezultă, într-adevăr că situația materială a familiei condamnatului deși este deosebit de grea, nu ar putea fi schimbată prin întreruperea executării pedepsei aplicate petiționarului, condamnat pentru tentativă de omor.

Nefiind nici alte temeiuri de casare care pot fi luate în considerare din oficiu, urmează ca recursul condamnatului B.S. să fie respins, ca nefondat, și să fie menținută decizia instanței de apel ca legală și temeinică, cu obligarea lui la cheltuieli judiciare către stat.

 

 

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

 

 

Respinge recursul declarat de condamnatul B.S. împotriva deciziei nr. 267 din 1 octombrie 2002 a Curții de Apel Alba Iulia, ca nefondat.

Obligă pe recurent, să plătească statului 650.000 lei cheltuieli judiciare, în care se include și onorariul apărătorului din oficiu în sumă de 150.000 lei, ce va fi avansat din fondul Ministerului Justiției.

Pronunțată în ședință publică, azi 10 aprilie 2003.