Hearings: March | | 2025
You are here: Home » Jurisprudence - details

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
The Criminal Chamber

Decizia nr. 1857/2003

Pronunțată în ședință publică, azi 10 aprilie 2003.

Asupra recursului de față

În baza lucrărilor din dosar, constată următoarele:

Prin sentința nr. 372/2002 Tribunalul Brașov a respins cererea condamnatului R.M.M., de întrerupere a executării pedepsei de 15 ani închisoare aplicată prin sentința nr. 303/2000 a Tribunalului Brașov, obligându-l la plata, către stat, a cheltuielilor judiciare.

Pentru a pronunța această hotărâre prima instanță a reținut că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 455 raportat la art. 453 lit. c) C. proc. pen.

Apelul declarat de condamnat a fost respins prin decizia nr. 13/2003 a Curții de Apel Brașov.

Împotriva acestor soluții condamnatul a declarat recurs. În memoriile depuse la dosar el a arătat, că are o situație familială foarte grea, soția sa nu lucrează, fiind asistent maternal, pentru unul din cei patru copii care este grav bolnav, din care cauză necesită îngrijire și tratament permanent,situație în care executarea în continuare a pedepsei ar avea consecințe deosebit de grave pentru familia sa.

De asemenea el a mai arătat că are o locuință care necesită multe reparații.

Recursul nu este fondat.

Potrivit art. 455 raportat la art. 453 alin. (1) lit. c) C. proc. pen., executarea pedepsei închisorii poate fi întreruptă dacă din cauza unor împrejurări speciale executarea acesteia ar avea consecințe grave pentru condamnat, familia acestuia sau unitatea la care a lucrat.

Din referatul de anchetă socială rezultă că, din relația de concubinaj a condamnatului au rezultat patru copii cu vârste între 2 și 8 ani, unul este handicapat gr. I toți fiind în îngrijirea și întreținerea mamei, care are un venit lunar de 275.000 lei și locuiesc într-un imobil compus din două camere din care una este mobilată cu strictul necesar.

Aceste condiții au existat și înainte de începerea executării pedepsei și nu s-au agravat prin arestarea condamnatului.

Față de această situație este evident, că nu s-a făcut dovada existenței unor împrejurări speciale care să impună prezența recurentului în familie, iar în caz contrar neîntreruperea imediată a executării pedepsei ar avea consecințe grave pentru membrii familiei.

Față de cele menționate, recursul urmează să fie respins.

Cheltuielile efectuate de stat cu ocazia soluționării cauzei în care se include și onorariul apărătorului din oficiu ce va fi avansat din fondul Ministerului Justiției vor fi restituite de către recurent.

 

 

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

D E C I D E

 

 

Respinge recursul declarat de condamnatul R.M.M. împotriva deciziei nr. 13/2003 a Curții de Apel Brașov, ca nefondat.

Obligă pe recurent, să plătească statului 650.000 lei cheltuieli judiciare, în care se include și onorariul apărătorului din oficiu în sumă de 150.000 lei, ce va fi avansat din fondul Ministerului Justiției.

Pronunțată în ședință publică, azi 10 aprilie 2003.