Hearings: January | | 2025
You are here: Home » Jurisprudence - details

Plângere împotriva măsurii asigurătorii. Inadmisibilitate

 

Cuprins pe materii: Drept procesual penal. Partea generală. Măsurile preventive și alte măsuri procesuale

Indice alfabetic: Drept procesual penal

- plângere împotriva măsurii asigurătorii

                          

C. proc. pen., art. 168, art. 2781

Convenţia pentru apărarea drepturilor omului și a libertăţilor fundamentale, art. 5 paragraf 4

 

         În cursul urmăririi penale, plângerea împotriva măsurii asigurătorii adresată instanţei de judecată este inadmisibilă, întrucât prevederile art. 168 C. proc. pen. nu instituie o competenţă alternativă de soluţionare a plângerii, ci competenţa procurorului de soluţionare a plângerii în cursul urmăririi penale și competenţa instanţei de judecată de soluţionare a plângerii în cursul judecăţii. 

După respingerea de către procurorul ierarhic superior a plângerii împotriva măsurii asigurătorii luate de procuror, în cursul urmăririi penale, nu se poate formula plângere în faţa instanţei de judecată, nici în temeiul art. 168 C. proc. pen., întrucât acest text de lege stabilește competenţa exclusivă a procurorului de a soluţiona plângerea în cursul urmăririi penale, și nici în temeiul dispoziţiilor art. 2781 C. proc. pen., deoarece plângerea întemeiată pe aceste dispoziţii poate fi formulată numai împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată.

Admisibilitatea unei astfel de plângeri nu poate fi examinată din perspectiva art. 5 paragraf 4 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului și a libertăţilor fundamentale, întrucât textul Convenţiei instituie obligativitatea efectuării controlului de legalitate asupra măsurii arestării preventive, garantând cel puţin un grad de jurisdicţie, reprezentat de o instanţă independentă, iar nu și asupra măsurilor asigurătorii.

 

I.C.C.J., secţia penală, sentinţa nr. 522 din 16 martie 2009

 

Notă: Sentinţa nr. 522 din 16 martie 2009 este în sensul Deciziei nr. 71 din 15 octombrie 2007 a Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie și Justiţie, publicată în M. Of. nr. 539 din 17 iulie 2008. 

 

         Prin ordonanţa cu nr. 218/P/2006 din 3 decembrie 2008, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie a dispus, în cursul instrumentării dosarului cu același număr, instituirea sechestrului asigurător asupra părţii de proprietate exclusivă și indiviză deţinută de societatea comercială P. dintr-un imobil proprietatea sa, în vederea recuperării unui prejudiciu în valoare totală de 3.688.826 lei.

         Pentru instituirea sechestrului asigurător, parchetul a avut în vedere că, prin ordonanţa din 31 ianuarie 2008 s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de M.D. - administrator la societatea comercială P. - sub aspectul săvârșirii infracţiunii prevăzută în art. 26 C. pen. raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000, combinat cu art. 248 și art. 2481 C. pen., cu aplicarea art. 41 alin. (2) C. pen., iar prin ordonanţa din data de 19 noiembrie 2008 s-a dispus extinderea cercetărilor și începerea urmăririi penale faţă de M.D. și sub aspectul infracţiunilor prevăzute în art. 23 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 656/2002, cu modificările ulterioare, raportat la art. 17 lit. e) din Legea nr. 78/2000, republicată, și în art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005.

         Împotriva ordonanţei cu nr. 218/P/2006 din 3 decembrie 2008 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie - Direcţia Naţională  Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie, prin care s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, petiţionara societatea comercială P., prin administrator M.D., a formulat plângere, întemeiată pe dispoziţiile art. 275 - 278 C. proc. pen., înregistrată la Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, la data de 3 februarie 2009, solicitând admiterea acesteia și, pe cale de consecinţă, infirmarea soluţiei dată de procuror.

         Înalta Curte de Casaţie și Justiţie constată că plângerea formulată de petiţionara societatea comercială P., prin administrator M.D., este inadmisibilă pentru următoarele considerente:

         Legea procesuală penală, prin norme imperative, a stabilit un sistem al căilor de atac menit a asigura, concomitent, prestigiul justiţiei, pronunţarea de hotărâri judecătorești care să corespundă legii și adevărului și care să evite provocarea oricărei vătămări materiale sau morale părţilor din proces.

            Astfel, reglementându-se contestarea măsurii asiguratorii, legiuitorul a prevăzut, în dispoziţiile art. 168 alin. (1) C. proc. pen., că „în contra măsurii asigurătorii luate și a modului de aducere la îndeplinire a acesteia, învinuitul sau inculpatul, partea responsabilă civilmente, precum și orice altă persoană se pot plânge procurorului sau instanţei de judecată, în orice fază a procesului penal.”

         Formularea „se pot plânge procurorului sau instanţei de judecată” nu presupune instituirea unei competenţe alternative, la alegerea celui care exercită un atare drept procesual, câtă vreme dispoziţiile de ansamblu ale alineatului menţionat nu reglementează o astfel de competenţă, ci doar prevăd posibilitatea pentru persoanele care au acest drept de a uza de el în orice fază a procesului penal.

         A considera altfel ar însemna să se contravină principiului legalităţii procesului penal, instituit prin art. 2 alin. (1) C. proc. pen., conform căruia „procesul penal se desfășoară atât în cursul urmăririi penale, cât și în cursul judecăţii, potrivit dispoziţiilor prevăzute de lege.”

         De aceea, modul în care s-a reglementat prin art. 168 alin. (1) C. proc. pen., în urma modificării ce i s-a adus acestui articol prin Legea nr. 281/2003, competenţa de soluţionare a plângerii contra măsurii asigurătorii, nu poate conduce decât la concluzia că legiuitorul a urmărit ca o astfel de plângere să fie adresată organului judiciar, cu atribuţie de decizie, specific fiecărei faze a procesului penal, iar nu oricăruia dintre aceste organe.

         De altfel, în art. 275 C. proc. pen., prin care este reglementată plângerea împotriva măsurilor și actelor de urmărire penală, se prevede la alin. (3) că o astfel de plângere „se adresează procurorului care supraveghează activitatea organului de cercetare penală și se depune fie direct la acesta, fie la organul de cercetare penală.”

         Așa fiind și cum prin nicio altă dispoziţie nu se instituie competenţa alternativă de soluţionare a unor asemenea plângeri, se impune să se considere că textul art. 168 alin. (1) C. proc. pen. nu poate fi interpretat decât în sensul că s-a urmărit ca plângerea respectivă să fie soluţionată numai de organul judiciar specific fiecărei faze procesuale, adică de procuror în timpul urmăririi penale și de judecător în timpul judecăţii.

         În acest sens mai trebuie observat că, în raport cu specificul normei juridice înscrise în art. 168 C. proc. pen., este exclusă competenţa concomitentă a mai multor organe judiciare pentru soluţionarea plângerii în aceeași fază procesuală, pentru că s-ar contraveni principiului unicităţii organului judiciar, în raport cu fiecare etapă procesuală și s-ar crea o situaţie inadmisibilă de interferenţă concomitentă, lipsită de finalitate, între atribuţiile mai multor organe judiciare.

         Totodată, din economia dispoziţiilor art. 278 alin. (1) C. proc. pen. rezultă că „plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de prim-procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curţile de apel ori de procurorul șef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie.”

         Dacă voinţa legiuitorului ar fi fost aceea de a reglementa o procedură de judecare a plângerii împotriva măsurilor asiguratorii, în faza de urmărire penală, de către instanţa de judecată - astfel cum este reglementată procedura privind plângerea contra soluţiilor procurorului de netrimitere în judecată (art. 2781 C. proc. pen.), ar fi prevăzut-o în mod expres.

         O altă interpretare ar excede dispoziţiilor prevăzute în art. 168 alin. (1) C. proc. pen., dar și prevederilor art. 278 alin. (1) și (3) C. proc. pen., respectiv, art. 129 din Constituţia României.

         Întrucât petiţionara a înaintat o astfel de plângere procurorului șef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, plângere care i-a fost respinsă ca nefondată, rezultă că plângerea adresată de aceasta Înaltei Curţi de Casaţie și Justiţie, împotriva ordonanţei de instituire a sechestrului asigurător, este inadmisibilă.

         Sistemul român de jurisdicţie a stabilit principiul unicităţii acestei căi de atac, dreptul la plângere stingându-se prin exercitare la organul competent, așa încât posibilitatea învestirii unui alt organ decât cel prevăzut de lege este exclusă, constituind o încălcare a principiului legalităţii căilor de atac și, din acest motiv, apare ca o soluţie inadmisibilă în ordinea de drept.

         Cât privește aplicarea dispoziţiilor art. 5 paragraf 4 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului - invocate de petiţionară -, Înalta Curte de Casaţie și Justiţie constată că acestea nu își găsesc aplicabilitatea în cauza supusă analizei.

         Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 5 paragraf 4 din Convenţie, „orice persoană lipsită de libertatea sa prin arestare sau deţinere are dreptul să introducă un recurs în faţa unui tribunal, pentru ca acesta să statueze într-un termen scurt asupra legalităţii deţinerii sale și să dispună eliberarea sa dacă deţinerea este ilegală.”

         În virtutea paragrafului 4 al art. 5, persoanele arestate sau deţinute au dreptul la examinarea respectării exigenţelor de procedură și de fond necesare asigurării legalităţii privării lor de libertate în sensul Convenţiei.

         În speţă, nu se pune în discuţie legalitatea detenţiei, ci legalitatea și temeinicia ordonanţei procurorului privind instituirea și aducerea la îndeplinire a măsurilor asigurătorii.

         Ca atare, invocarea de către petiţionară, în susţinerea admisibilităţii plângerii adresate Înaltei Curţi de Casaţie și Justiţie, a dispoziţiilor art. 5 paragraf 4 din Convenţie, este greșită.

         Totodată, aceeași soluţie a inadmisibilităţii plângerii se impune și din perspectiva dispoziţiilor art. 2781 C. proc. pen.

         Potrivit dispoziţiilor art. 2781 C. proc. pen., după respingerea plângerii făcute conform art. 275 - 278 C. proc. pen. împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonanţei ori, după caz, a rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, date de procuror, persoana vătămată, precum și orice alte persoane ale căror interese legitime sunt vătămate pot face plângere, în termen de 20 de zile de la data comunicării de către procuror a modului de rezolvare, la judecătorul de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă.

         Înalta Curte de Casaţie și Justiţie constată că legiuitorul a prevăzut, ca o garanţie a respectării legalităţii în procesul penal, posibilitatea ca orice persoană nemulţumită de actele și măsurile efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta să adreseze plângere instanţei, plângerea având natura juridică a unei căi de atac ce vizează controlul judecătoresc al rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată.

            Din economia dispoziţiilor legale anterior invocate, rezultă că se poate face plângere la instanţă numai împotriva rezoluţiilor de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonanţelor ori, după caz, a rezoluţiilor de clasare, de scoatere de sub urmărire penală ori de încetare a urmăririi penale, deci împotriva soluţiilor de netrimitere în judecată.

         O altă interpretare, în sensul extinderii acestei căi de atac la alte situaţii, cum ar fi ordonanţa de instituire a sechestrului asigurător, este exclusă, în raport cu dispoziţiile procesuale menţionate, dar și în raport cu prevederile art. 129 din Constituţia România, potrivit cu care părţile interesate, care își legitimează calitatea procesuală, pot exercita căile de atac numai în condiţiile legii.

         Pe cale de consecinţă, din coroborarea tuturor acestor dispoziţii legale se impune concluzia inadmisibilităţii controlului judiciar, cu consecinţa respingerii plângerii pentru acest motiv.

         Faţă de cele menţionate mai sus, Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, în conformitate cu prevederile art. 168 alin. (1) C. proc. pen. și art. 2781 alin. (8) lit. a) teza a II-a C. proc. pen., a respins, ca inadmisibilă, plângerea formulată de petiţionara societatea comercială P., prin administrator M.D., împotriva ordonanţei cu nr. 218/P/2006 din 3 decembrie 2008 dată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie.