Hearings: January | | 2025
You are here: Home » Jurisprudence - details

Revizuire. Sesizarea instanţei direct prin cererea de revizuire. Soluţii. Căi de atac

 

Cuprins pe materii: Drept procesual penal. Partea specială. Judecata. Căile extraordinare de atac. Revizuirea

Indice alfabetic: Drept procesual penal

- revizuire

- sesizarea instanţei direct prin cererea de revizuire

 

C. proc. pen., art. 397 alin. (1)

 

Instanţa, sesizată direct prin cererea de revizuire, se desesizează și trimite cauza procurorului competent potrivit art. 397 alin. (1) C. proc. pen., prin sentinţă, care poate fi atacată cu recurs. 

 

I.C.C.J., Secţia penală, sentinţa nr. 1489 din 14 septembrie 2009

 

Notă: Sentinţa nr. 1489 din 14 septembrie 2009 a Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie și Justiţie este în sensul Deciziei nr. 24 din 12 octombrie 2009, a Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie și Justiţie. 

 

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe sub nr. 5701/1/2009 din 2 iulie 2009, condamnatul C.V. a solicitat revizuirea deciziei nr. 2464 din 26 iunie 2009 pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie și Justiţie, prin care a rămas definitivă sentinţa penală nr. 47 din 10 iunie 2008 a Tribunalului Teleorman, invocând incidenţa în cauză a prevederilor art. 394 alin. (1) lit. d) C. proc. pen.

S-a arătat de către condamnat că nu se face vinovat de săvârșirea faptelor reţinute în sarcina sa și că verdictul pronunţat în cauză a fost influenţat de actele de cercetare penală efectuate de ofiţerul de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. București, numitul D.C., împotriva căruia a formulat plângere penală pentru infracţiuni comise în instrumentarea dosarului. Cercetările în cauză formează obiectul dosarului penal nr. 1532/P72008 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, în curs de soluţionare la data formulării cererii de revizuire.

De asemenea, condamnatul a solicitat ca la rejudecarea cauzei în revizuire să se ţină seama de situaţia sa personală, vârsta și experienţa redusă de viaţă, lipsa antecedentelor penale, situaţia materială precară și capacitatea de redresare, astfel încât pedeapsa aplicată să-i fie redusă la cea deja executată până în prezent.

A fost atașat dosarul Tribunalului Teleorman, în care s-a pronunţat hotărârea de condamnare ce face obiectul cererii de revizuire de faţă.

Din oficiu, în ședinţa publică din 14 septembrie 2009, Înalta Curte de Casaţie și Justiţie a pus în discuţia părţilor regularitatea sesizării instanţei în raport cu dispoziţiile art. 397 alin. (1) C. proc. pen., conform cărora cererea de revizuire se adresează procurorului de la instanţa care a judecat cauza în primă instanţă.

Cu privire la aspectul invocat, Înalta Curte de Casaţie și Justiţie reţine:

Prin sentinţa penală nr. 47 din 10 iunie 2008 pronunţată de Tribunalul Teleorman, rămasă definitivă prin decizia nr. 2464 din 26 iunie 2009 a Înaltei Curţi de Casaţie și Justiţie, Secţia penală, revizuientul C.V. a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare și 5 ani interzicerea drepturilor prevăzute în art. 64 alin. (1) lit. a) și b) C. pen. pentru săvârșirea infracţiunilor concurente prevăzute în art. 12 alin. (1) și (2) lit. a) din Legea nr. 678/2001 cu aplicarea art. 41 alin. (2), art. 74 și art. 76 C. pen., art. 13 alin. (1) și (3) din Legea nr. 678/2001 cu aplicarea art. 41 alin. (2), art. 74 și art. 76 C. pen. și art. 7 alin. (1) și (3) din Legea nr. 39/2003 cu aplicarea art. 74 și art. 76 C. pen.

S-a reţinut, în fapt, că revizuientul a făcut parte într-un grup infracţional organizat care în perioada 2004 - 2006 a traficat mai multe persoane, inclusiv minore, pe care le-a exploatat sexual sau au fost vândute în scopul practicării prostituţiei, pe teritoriul Italiei.

Potrivit art. 393 C. proc. pen., hotărârile judecătorești definitive pot fi supuse revizuirii în ceea ce privește latura penală, cât și cu privire la latura civilă, pentru cazurile prevăzute în art. 394 alin. (1) lit. a) - e) C. proc. pen.

Conform art. 397 alin. (1) C. proc. pen., cererea de revizuire se adresează procurorului de la parchetul de pe lângă instanţa care a judecat cauza în primă instanţă. Cererea se face în scris, cu arătarea cazului de revizuire pe care se întemeiază și a mijloacelor de probă în dovedirea acestuia.

De asemenea, conform art. 397 alin. (3) și art. 399 C. proc. pen., după introducerea cererii de revizuire, procurorul ascultă, dacă este cazul, persoana care a făcut cererea în vederea completării sau precizării acesteia și poate dispune efectuarea de cercetări pentru verificarea temeiniciei cererii.

După efectuarea cercetărilor, procurorul înaintează întregul material al cauzei împreună cu concluziile sale instanţei competente.

Din conţinutul acestor reglementări rezultă că efectuarea actelor de cercetare de către procuror este prevăzută ca o condiţie obligatorie, prealabilă sesizării instanţei, concluziile procurorului asupra cererii de revizuire constituind actul de sesizare al instanţei competente să judece cauza.

În cauză, cererea de revizuire formulată de condamnat a fost adresată direct instanţei, fără respectarea procedurii prevăzute în art. 397 și art. 399 C. proc. pen.

Ca urmare, Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, sesizată direct cu cererea de revizuire, verificând regularitatea actului de sesizare și constatând că nu a fost legal sesizată, a dispus, în baza art. 397 alin. (1) C. proc. pen., trimiterea cauzei privind cererea de revizuire formulată de condamnatul C.V. împotriva deciziei nr. 2464 din 26 iunie 2009 a Înaltei Curţi de Casaţie și Justiţie, Secţia penală, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman, spre competentă soluţionare, pronunţându-se prin sentinţă, cu recurs.