Plângere împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată adresată direct instanţei. Trimiterea plângerii la organul judiciar competent. Recurs. Admisibilitate
Cuprins pe materii: Drept procesual penal. Partea specială. Urmărirea penală. Plângerea contra măsurilor și actelor de urmărire penală
Indice alfabetic: Drept procesual penal
- plângere împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată adresată direct instanţei
- trimiterea plângerii la organul judiciar competent
- recurs
- admisibilitate
C. proc. pen., art. 2781 alin. (13)
Plângerea împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată adresată direct instanţei se trimite, prin sentinţă, organului judiciar competent, în temeiul prevederilor art. 2781 alin. (13) C. proc. pen. Sentinţa prin care instanţa se desesizează și trimite plângerea la organul judiciar competent poate fi atacată cu recurs.
I.C.C.J., secţia penală, sentinţa nr. 467 din 19 octombrie 2006
Prin rezoluţia din 15 noiembrie 2005 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, Secţia de urmărire penală și criminalistică, s-a dispus neînceperea urmăririi penale pentru infracţiunea prevăzută în art. 246 C. pen. faţă de M.P., procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași.
Împotriva acestei rezoluţii, petiţionarul B.N. a formulat plângere la Înalta Curte de Casaţie și Justiţie.
Examinând cauza, Înalta Curte de Casaţie și Justiţie constată că plângerea este greșit îndreptată.
Dispoziţiile art. 278 și art. 2781 C. proc. pen. reglementează procedura plângerii contra actelor procurorului, precum și a plângerii în faţa judecătorului împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată.
Potrivit acestor din urmă dispoziţii, și anume ale art. 2781 C. proc. pen., plângerea în faţa judecătorului împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată se face după respingerea plângerii făcute conform art. 275-278 C. proc. pen.
În aplicarea dispoziţiilor art. 2781 C. proc. pen. în forma anterioară modificării aduse prin Legea nr. 356/2006, plângerea adresată direct instanţei de judecată împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonanţei ori, după caz, a rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale dată de procuror, fără ca acestea să fie atacate, în prealabil, conform art. 278 C. proc. pen. la procurorul ierarhic superior, era inadmisibilă.
Noul text al art. 2781 C. proc. pen., dat prin Legea nr. 356/2006, conţine un nou alineat, alin. (13), care prevede că plângerea greșit îndreptată se trimite organului judiciar competent.
Cum petiţionarul s-a adresat direct instanţei, fără a parcurge fazele obligatorii instituite prin dispoziţiile mai sus citate, s-a constatat că plângerea a fost greșit îndreptată în sensul art. 2781 alin. (13) C. proc. pen. și, în consecinţă, Înalta Curte de Casaţie și Justiţie a dispus trimiterea plângerii spre competentă soluţionare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, pronunţând sentinţa cu recurs.