Plângere împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată. Rezoluţie sau ordonanţă adoptată cu încălcarea competenţei după materie sau după calitatea persoanei
Cuprins pe materii: Drept procesual penal. Partea specială. Urmărirea penală. Plângerea contra măsurilor și actelor de urmărire penală
Indice alfabetic: Drept procesual penal
- plângere împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată
- rezoluţie sau ordonanţă adoptată cu încălcarea competenţei după materie sau după calitatea persoanei
C. proc. pen., art. 2781
În cazul în care rezoluţia sau ordonanţa de netrimitere în judecată, precum și rezoluţia sau ordonanţa prin care a fost soluţionată, conform art. 278 C. proc. pen., plângerea împotriva celei dintâi, au fost adoptate de parchet cu încălcarea competenţei după materie ori după calitatea persoanei, judecătorul de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă dispune, în temeiul art. 2781 alin. (8) lit. b) C. proc. pen., admiterea plângerii, desfiinţarea acestor rezoluţii sau ordonanţe și trimiterea cauzei la parchetul competent.
I.C.C.J., secţia penală, sentinţa nr. 487 din 30 octombrie 2006
Petiţionara D.M., în calitate de persoană vătămată, a adresat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău o plângere penală, solicitând efectuarea de cercetări și tragerea la răspundere penală a procurorului P.C. de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, pentru săvârșirea infracţiunilor de sustragere sau distrugere de înscrisuri prevăzută în art. 242 C. pen. și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor prevăzută în art. 246 C. pen.
Prin rezoluţia nr. 200/P/2005 din 20 iunie 2006, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău a dispus, în temeiul art. 228 raportat la art. 10 alin. (1) lit. a) C. proc. pen., neînceperea urmăririi penale, reţinând că faptele reclamate de petiţionară nu există.
Împotriva acestei soluţii petiţionara a formulat plângere la conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, care, prin ordonanţa nr. 373/II/2/2006 din 11 iulie 2006, a respins-o ca neîntemeiată.
În conformitate cu dispoziţiile art. 2781 C. proc. pen., petiţionara s-a adresat cu plângere Curţii de Apel Bacău, solicitând desfiinţarea rezoluţiei nr. 200/P/2005 și a ordonanţei nr. 373/II/2/2006 și trimiterea dosarului la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie pentru competentă soluţionare, având în vedere că procurorul P.C. își desfășoară activitatea în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul Teritorial Bacău.
Prin sentinţa nr. 37 din 7 septembrie 2006, Curtea de Apel Bacău, Secţia penală, și-a declinat competenţa în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie și Justiţie.
Plângerea formulată de petiţionară este fondată.
Așa cum rezultă din adresa nr. 330/D/X/4/2006 din 29 august 2006 emisă de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul Teritorial Bacău, începând cu 1 noiembrie 2005, procurorul P.C. își desfășoară activitatea în cadrul acestei structuri.
Potrivit art. 1 din Legea nr. 508/2004, cu modificările și completările ulterioare, această direcţie funcţionează în cadrul Ministerului Public, ca structură specializată a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, și nu în cadrul parchetelor de pe lângă tribunale sau curţi de apel.
În atare situaţie, având în vedere dispoziţiile art. 29 pct. 1 raportat la art. 40 alin. (2) C. proc. pen., competent a efectua urmărirea penală în cauză este Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, Secţia de urmărire penală și criminalistică, iar nu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău.
În consecinţă, în temeiul art. 2781 alin. (8) lit. b) C. proc. pen., plângerea formulată de petiţionară a fost admisă, rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale nr. 200/P/2005 și ordonanţa nr. 373/II/2/2006 au fost desfiinţate și s-a dispus trimitere cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, Secţia de urmărire penală și criminalistică, în vederea efectuării actelor premergătoare începerii urmăririi penale, sentinţa fiind pronunţată cu recurs.