Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia Penală

Decizia nr. 1375/2016

Şedinţa publică din 01 noiembrie 2016

Decizia penală nr. 1375/2016

Deliberând asupra contestației de față,

În baza actelor și lucrărilor din dosar, constată următoarele:

Prin sentința penală nr. 162/F din data de 08 septembrie 2016 a Curții de Apel București, secția I penală, pronunțată în Dosarul nr. x/2/2016, în temeiul art. 598 alin. (1) lit. d) C. proc. pen., s-a respins, ca nefondată, contestația la executare formulată de condamnatul A. împotriva sentinței penale nr. 174 din 12 octombrie 2015 a Curții de Apel București, secția I penală, și a fost obligat condamnatul-contestator la plata sumei de 200 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Pentru a dispune în acest sens, instanța de fond a reținut următoarele: Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanțe la data de 21 iunie 2016 sub nr. x/2/2016, petentul-condamnat A. încarcerat în Penitenciarul Jilava a solicitat, în temeiul art. 598 alin. (1) lit. d) C. proc. pen., reducerea pedepsei rezultante de 5 ani și 6 luni închisoare aplicată prin sentința penală nr. 174 din 12 octombrie 2015, pronunțată de Curtea de Apel București, secția I-a penală, în Dosarul nr. x/2/2015, definitivă prin Decizia penală nr. 1470 din 04 noiembrie 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În motivarea contestației A. a arătat că beneficiază de dispozițiile art. 19 din Legea nr. 682/2002, întrucât a formulat la Direcția Națională Anticorupție un denunț prin care a sesizat fapte grave de corupție comise de funcționari din cadrul Primăriei Jilava și de alte persoane, denunț în urma căruia a fost constituit Dosarul nr. x/P/2014 al Direcției Naționale Anticorupție.

A mai arătat contestatorul că, deși Direcția Națională Anticorupție a comunicat Înalta Curte de Casație și Justiție că nu beneficiază de disp. art. 19 din Legea nr. 682/2002, după condamnarea sa definitivă, la data de 10 iunie 2014, Direcția Națională Anticorupție a valorificat respectivul denunț, astfel încât au fost produse efectele cerute de art. 19 din Legea nr. 682/2002 deși a facilitat, printr-un denunț formulat în timpul judecății, tragerea la răspundere penală a unor persoane care au comis infracțiuni grave de corupție.

Condamnatul și-a întemeiat cererea pe dispozițiile art. 598 alin. (1) lit. d) C. proc. pen.

Instanța de fond a constatat că este real faptul că petentul-condamnat A. a formulat un denunț în timpul judecății, valorificat ulterior rămânerii definitive a hotărârii sale de condamnare (după cum rezultă din adresa Direcției Naționale Anticorupție, filele 51-52), însă chiar și în urma reducerii limitelor de pedeapsă la jumătate (nu a reducerii pedepselor la jumătate), pedepsele aplicate acestuia sunt sub maximul ce ar fi redus ca urmare a reținerii dispozițiilor art. 19 din Legea nr. 682/2002, fapt pentru care contestația la executare formulată de petentul condamnat este nefondată.

Împotriva acestei sentințe, în termen legal (la data de 14 septembrie 2016) a formulat contestație condamnatul A.

Contestația condamnatului a fost înaintată și înregistrată la Înalta Curte de Casație și Justiție la data de 19 octombrie 2016.

În cursul judecării contestației, la data de 31 octombrie 2016, apărătorul ales al contestatorului a depus, în scris, motivele contestației pe care le-a susținut în dezbaterile de la termenul de astăzi (consemnate în practicaua acestei decizii).

În esență, apărătorul ales al contestatorului a reiterat motivele contestației la executare pe care le-a invocat și în fața instanței de fond, vizând în esență reducerea pedepsei de 5 ani și 6 luni închisoare la care a fost condamnat prin sentința penală nr. 174 din 12 octombrie 2015, pronunțată de Curtea de Apel București, secția I penală, în Dosarul nr. x/2/2015, definitivă prin Decizia penală nr. 1470 din 04 noiembrie 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, ca efect al aplicării prevederilor art. 19 din Legea nr. 682/2002, motivele pe care se întemeiază prezenta cale de atac, fiind expuse în detaliu prin cererea scrisă, atașată la filele 23-27 din dosar.

Analizând actele și lucrările dosarului, în raport cu motivele arătate în scris și susținute pe larg cu ocazia dezbaterilor orale menționate în partea introductivă a prezentei decizii, Înalta Curte de Casație și Justiție constata ca, in speță, contestația cu judecarea căreia a fost sesizată este nefondată, pentru considerentele care se vor arăta în cele ce urmează:

În reglementarea C. proc. pen. contestația la executare se înfățișează ca un procedeu jurisdicțional de rezolvare a cererilor sau plângerilor ocazionate de punerea în executare a hotărârilor penale definitive.

Fiind un mijloc procesual prin care se rezolvă incidentele privind executarea pedepselor, legiuitorul a prevăzut expres și limitativ cazurile în care poate fi folosită contestația la executare. Prin limitarea acestor cazuri, legiuitorul a urmărit să nu transforme acest mijloc procesual de rezolvare a unor incidente la executare într-o cale prin care să se împiedice procedura normală de punere în executare a hotărârilor penale definitive.

Potrivit art. 598 alin. (1) C. proc. pen., contestația la executare se poate face în următoarele cazuri: a) când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă; b) când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare; c) când se ivește vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare; d) când se invocă amnistia, prescripția, grațierea sau orice altă cauză de stingere ori de micșorare a pedepsei.

Prin urmare, pe calea contestației la executare nu se poate modifica o hotărâre rămasă definitivă, nu se poate proceda la o reindividualizare a pedepsei, prin pronunțarea altei soluții, întrucât s-a aduce atingere autorității de lucru judecat și stabilității raporturilor juridice.

În prezenta cauză, contestatorul condamnat condamnatul A. a solicitat, în esență, diminuarea duratei pedepsei principale rezultante de 5 ani și 6 luni închisoare la care a fost condamnat prin sentința penală nr. 174 din 12 octombrie 2015, pronunțată de Curtea de Apel București, secția I penală, în Dosarul nr. x/2/2015, definitivă prin Decizia penală nr. 1470 din 04 noiembrie 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, ca efect al aplicării prevederilor art. 19 din Legea nr. 682/2002, ceea ce în opinia Înaltei Curți echivalează cu o cerere de individualizare a pedepsei care, așa cum s-a arătat anterior, este inadmisibilă pe calea contestației la executare.

Constatarea incidenței art. 19 din Legea nr. 682/2002 are consecințe asupra limitelor de pedeapsă prevăzute pentru infracțiunea dedusă judecății, în sensul reducerii la jumătate a acestora și stabilirii unei pedepse între aceste limite în procesul complex al individualizării pedepsei realizat cu ocazia judecării pe fond a cauzei.

Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție constată că, potrivit legislației în vigoare, prevederile art. 19 din Legea nr. 682/2002 pot fi invocate numai cu ocazia soluționării pe fond a cauzei, iar nu pe calea contestației la executare, după ce denunțătorul a fost condamnat printr-o hotărâre definitivă și se află în executarea pedepsei.

În ceea ce privește „excepția de neconvenționalitate" invocată de către contestator, în sensul că dispozițiile art. 19 din Legea nr. 682/2002 sunt discriminatorii, având în vedere că reducerea pedepsei este condiționată de momentul în care se constată aplicabilitatea acestui text, Înalta Curte de Casație și Justiție subliniază că instanța de contencios constituțional, în mod constant, printr-o decizie de dată recentă, respectiv Decizia nr. 383/2016 din 07 iunie 2016, publicată în M. Of., Partea I nr. 558 din 25 iulie 2016, dar și anterior intrării în vigoare a noului Cod de procedură penală, prin Decizia nr. 809/2006 din 09 noiembrie 2006, publicată în M. Of., Partea I nr. 29 din 17 ianuarie 2007, a statuat în sensul că prin dispozițiile legale criticate nu sunt încălcate prevederile constituționale ale art. 16 referitoare la egalitatea în drepturi și pe cale de consecință, nu poate fi reținută nici încălcarea art. 14 din Convenție, între inculpații și condamnații care solicită aplicarea art. 19 din Legea nr. 682/2002, dat fiind faptul că aceste persoane nu sunt în situații identice sau similare pentru a li se aplica măsuri de politică penală identice.

Astfel, prin deciziile mai sus menționate, Curtea Constituțională a constatat că „inculpatul condamnat a avut posibilitatea să se încadreze în această categorie, dar, prin tăcerea sa, a ales să nu beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege pentru infracțiunea pentru care a fost condamnat. Principiul egalității în drepturi nu implică tratarea juridică uniformă a tuturor infracțiunilor, iar reglementarea unui regim sancționator diferențiat în funcție de conduita persoanelor cercetate care pot contribui la aflarea adevărului în anumite cauze este expresia firească a principiului constituțional menționat, care impune ca la aceleași situații juridice să se aplice același regim, iar la situații juridice diferite tratamentul juridic să fie diferențiat.

Aceasta constituie o măsură de politică penală determinată de recrudescența unor fenomene antisociale grave, precum criminalitatea organizată, terorismul, traficul de droguri și traficul de persoane, respectiv de necesitatea instituirii de către stat a unui sistem de măsuri în vederea asigurării protecției martorilor și nu este de natură să aducă atingere principului egalității în drepturi."

Înalta Curte apreciază ca neîntemeiate și criticile vizând motivarea încheierii atacate. Respectarea dreptului la un proces echitabil pe care o impune art. 6 parag. 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului instanțelor naționale de a-și motiva deciziile nu presupune existența unui răspuns detaliat la fiecare argument (Hotărârea Perez împotriva Franței (GC), Cererea nr. 47.287/99; Hotărârea Van der Hurk împotriva Olandei, din 19 aprilie 1994; Hotărârea Ruiz Torija și Hiro Bălani împotriva Spaniei, din 9 decembrie 1994; Decizia Jahnke și Lenoble împotriva Franței, Cererea nr. 40.490/98). Noțiunea de proces echitabil presupune ca o instanță internă care nu a motivat decât pe scurt hotărârea sa să fi examinat totuși, în mod real, problemele esențiale care i-au fost supuse. Or, din examinarea sentinței contestate, Înalta Curte constată că instanța de fond a analizat împrejurările esențiale ale cauzei în materia suspusă dezbaterilor, astfel încât critica apărării este apreciată ca nefondată.

Drept urmare, constatând că aspectele invocate de condamnatul A., pe calea contestației la executare dedusă judecății în cauza de față, nu se circumscriu cazului de contestație prevăzut în art. 598 alin. (1) lit. d) teza ultimă C. proc. pen., Înalta Curte de Casație și Justiție apreciază că, în mod corect, instanța de fond a dispus respingerea cererii acestuia.

Față de aceste considerente, Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul art. 4251 alin. (7) pct. 1 lit. b) C. proc. pen., va respinge, ca nefondată, contestația formulată de condamnatul A.

Văzând și dispozițiile art. 275 alin. (2) și (6) C. proc. pen.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca nefondată, contestația declarată de condamnatul A. împotriva sentinței penale nr. 162/F din data de 08 septembrie 2016 a Curții de Apel București, secția I penală, pronunțată În Dosarul nr. x/2/2016.

Obligă contestatorul condamnat la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Onorariul parțial al apărătorului desemnat din oficiu, până la prezentarea apărătorului ales, în cuantum de 35 lei, se plătește din fondul Ministerului Justiției.

Definitivă.

Pronunțată în ședință publică, azi, 01 noiembrie 2016.