Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia I civilă

Decizia nr. 340/2018

Şedinţa din camera de consiliu de la 01 februarie 2018

Asupra cauzei de faţă, constată următoarele;

Prin Sentinţa civilă nr. 1 din data de 4 ianuarie 2017, pronunţată de Tribunalul Bucureşti, secţia a V-a civilă, s-a respins cererea de înregistrare formulată de A., în calitate de preşedinte fondator al Partidului B., cu motivarea că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 18 şi următoarele din Legea partidelor politice nr. 14/2003.

Prin Decizia nr. 211 A din data de 06 martie 2017, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie, a fost respins, ca nefondat, apelul declarat de A., în calitate de preşedinte fondator al Partidului B. împotriva sentinţei mai sus menţionate.

Împotriva acestei decizii, A., în calitate de preşedinte fondator ai Partidului B., a declarat recurs, care face obiectul prezentului dosar.

La data de 10 octombrie 2017 cererea de recurs formulată de petentul Partidul B. prin preşedinte A. a fost înregistrată pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă.

La data de 8 noiembrie 2017 a fost întocmit raportul asupra admisibilităţii în principiu a recursului, care a fost însuşit de membrii completului de judecată, iar la data de 23 noiembrie 2017 s-a dispus comunicarea raportului către părţile în litigiu.

Conform dovezilor aflate la dosar, raportul a fost comunicat părţilor la data de 4 decembrie 2017.

La data de 12 decembrie 2017, Ministerul Public a depus punct de vedere la raport, în cuprinsul căruia a solicitat respingerea recursului, ca inadmisibil.

Analizând recursul, Înalta Curte urmează să îl respingă, ca inadmisibil, pentru următoarele considerente:

Se constată că obiectul prezentului dosar îl reprezintă cererea de chemare în judecată are ca obiect înregistrarea Partidului B.

Potrivit art. 634 alin. (1) pct. 4 C. proc. civ., sunt hotărâri definitive, hotărârile date în apel, fără drept de recurs, precum şi cele neatacate cu recurs.

Legea partidelor politice nr. 14/2003 prevede la art. 21 "(1) Tribunalul Bucureşti se pronunţă asupra cererii de înregistrare a partidului politic în cel mult 15 zile de la expirarea termenului prevăzut la art. 18 alin. (2).

(2) Împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti pot face apel la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 5 zile de la comunicare, persoanele prevăzute la art. 18 alin. (1) lit. a), Ministerul Public sau persoanele prevăzute la art. 20 alin. (2).

(3) Curtea de Apel Bucureşti va examina apelul în şedinţă publică, în termen de cel mult 15 zile de la înregistrarea acestuia.

(4) Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă".

Aşadar, din textul de lege mai sus citat, reiese că hotărârea judecătorească prin care este soluţionat apelul declarat împotriva sentinţei prin care a fost respinsă cererea de înregistrare a unui partid politic este definitivă, nefiind supusă căii de atac a recursului.

Legalitatea căilor de atac presupune faptul că o hotărâre judecătorească poate fi supusă doar căilor de atac prevăzute de lege.

Aşa fiind, în afară de căile de atac prevăzute de lege, nu se pot folosi alte mijloace procedurale în scopul de a se obţine reformarea sau retractarea unei hotărâri judecătoreşti.

Această regulă are valoare de principiu constituţional, dispoziţiile art. 129 din Constituţie arătând că mijloacele procesuale prin care poate fi atacată o hotărâre judecătorească sunt cele prevăzute de lege, dar şi că exercitarea acestora trebuie făcută în condiţiile legii, cu respectarea acesteia.

Faţă de natura pretenţiei dedusă judecăţii, în raport de dispoziţiile legale anterior menţionate, decizia atacată nu mai este supusă recursului.

În consecinţă, Înalta Curte urmează să respingă, ca inadmisibil, recursul declarat de petentul Partidul B. prin preşedinte A.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de petentul Partidul B. prin preşedinte A. împotriva Deciziei nr. 211 A din 6 martie 2017 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie.

Fără cale de atac.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 01 februarie 2018.

Procesat de GGC - NN