Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia Penală

Decizia nr. 737/2018

Şedinţa publică din data de 11 septembrie 2018

Asupra contestaţiei de faţă;

În baza lucrărilor din dosar, constată următoarele:

Prin sentinţa penală nr. 111 din data de 07 iunie 2018, Curtea de Apel Bucureşti, secţia I penală, în baza art. 6011 din C. proc. pen. a respins, ca inadmisibilă, contestaţia la executare formulată în numele condamnatului A. şi au fost reţinute cheltuielile judiciare în sarcina statului.

Pentru a se pronunţa în acest sens, instanţa de fond a reţinut că cererea nu a fost formulată de contestatorul - condamnat, ci de o altă persoană, în numele acestuia, fără ca la dosar să fie depus un mandat de reprezentare, dat în condiţiile legii, situaţie confirmată de către contestator.

Împotriva acestei hotărâri a declarat contestaţie contestatorul A.

Calea de atac nu a fost motivată în fapt şi în drept.

Ulterior citării, contestatorul a arătat că nu îşi însuşeşte contestaţia ce face obiectul prezentei cauze, fapt pentru care Înalta Curte reţine că prezenta cale de atac nu a fost declarată de către contestatorul A., ci de altă persoană în numele acestuia.

Totodată, constată că cererea de retragere a contestaţiei la care au făcut referire procurorul şi apărătorul desemnat din oficiu al contestatorului nu este formulată în prezenta cale de atac şi vizează fondul cauzei, aceasta fiind adresată Curţii de Apel Bucureşti, înregistrată la dosarul acestei instanţe şi fiind avută în vedere la pronunţarea soluţiei contestate, motiv pentru care Înalta Curte nu poate lua act de retragerea contestaţiei.

Faţă de cele reţinute şi având în vedere dispoziţiile art. 601din C. proc. pen., conform cărora cererile formulate în numele unei persoane condamnate, fără mandat din partea acesteia, dat în condiţiile legii, sunt inadmisibile, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va respinge, ca inadmisibilă, contestaţia declarată de contestatorul-condamnat A. şi va reţine cheltuielile judiciare în sarcina statului.

Văzând şi dispoziţiile art. 274 alin. (6) din C. proc. pen.,

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia declarată de contestatorul-condamnat A. împotriva sentinţei penale nr. 111 din data de 07 iunie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia I penală.

Onorariul apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de 130 lei, se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 11 septembrie 2018.