Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia I civilă

Decizia nr. 407/2019

Şedinţa publică din data de 21 februarie 2019

Analizând recursul în condiţiile art. 499 C. proc. civ., potrivit căruia în cazul în care recursul se respinge fără a fi cercetat în fond, hotărârea va cuprinde numai motivarea soluţiei fără a se evoca şi analiza motivele de casare, Înalta Curte constată următoarele:

Prin Decizia civilă nr. 248/Ap din data de 1 martie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Braşov, secţia civilă, în Dosarul nr. x/2017, a fost respinsă contestaţia în anulare formulată de contestatorul A. împotriva Deciziei civile nr. 1453/Ap din data de 25 septembrie 2017 pronunţată de aceeaşi instanţă.

Prin încheierea din data de 9 ianuarie 2018 pronunţată în Dosarul nr. x/2017, curtea de apel a anulat ca netimbrată cererea de recuzare formulată de contestator.

Împotriva acestei încheieri, contestatorul A. a declarat recurs la data de 22 ianuarie 2018, conform ştampilei Curţii de Apel Braşov aplicată pe cererea de recurs.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă, la data de 18 iulie 2018 şi repartizat completului de filtru CF x.

În aplicarea dispoziţiilor art. 493 alin. (2) C. proc. civ., a fost întocmit raportul asupra admisibilităţii în principiu a recursului, analizat în complet de filtru la data de 6 noiembrie 2018 şi comunicat părţii la data de 14 noiembrie 2018.

Urmare a Hotărârii nr. 119 din 26 septembrie 2018 a Colegiului de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a aprobat desfiinţarea completului nr. 2 începând cu data de 14 decembrie 2018 şi repartizarea în sistem ciclic a dosarelor rămase pe rolul acestui complet, dosarul a fost repartizat completului de filtru nr. 5.

Prin rezoluţia din data de 7 ianuarie 2019, completul de filtru nr. 5 a stabilit termen la data de 21 februarie 2019, fără citarea părţilor, în vederea soluţionării căii de atac.

Analizând recursul, sub aspectul prematurităţii căii de atac, astfel cum s-a reţinut în cuprinsul raportului întocmit în cauză, Înalta Curte constată următoarele:

Potrivit dispoziţiilor art. 53 alin. (1) C. proc. civ., încheierea prin care s-a respins recuzarea poate fi atacată numai de părţi, odată cu hotărârea prin care s-a soluţionat cauza. Când această din urmă hotărâre este definitivă, încheierea va putea fi atacată cu recurs, la instanţa ierarhic superioară, în termen de 5 zile de la comunicarea acestei hotărâri.

De asemenea, prevederile alin. (2) ale aceluiaşi text de lege, dispun că încheierea prin care s-a încuviinţat sau s-a respins abţinerea, cea prin care s-a încuviinţat recuzarea şi încheierea prin care s-a respins recuzarea în cazul prevăzut de art. 48 alin. (3) nu sunt supuse niciunei căi de atac.

Spre deosebire de încheierile prin care se încuviinţează sau se respinge abţinerea, respectiv încheierile prin care se încuviinţează recuzarea - care nu sunt supuse vreunei căi de atac, posibilitatea atacării soluţiei de respingere a recuzării, odată cu hotărârea prin care a fost soluţionată cauza, are drept scop garantarea desfăşurării normale şi imparţiale a judecăţii, urmărind însă evitarea tergiversării soluţionării cauzelor prin exercitarea unor asemenea căi de atac în cursul judecăţii.

În speţă, recurentul supune căii extraordinare de atac a recursului o încheiere prin care s-a respins ca netimbrată cererea de recuzare formulată în cadrul Dosarului nr. x/2017, având ca obiect contestaţie în anulare - cale de atac soluţionată prin Decizia civilă nr. 248/Ap din data de 1 martie 2018 - hotărâre definitivă.

Textul legal anterior redat instituie condiţii speciale cu privire la momentul procesual în care poate fi promovată calea de atac împotriva încheierii de respingere a recuzării - aceasta poate fi atacată doar odată cu hotărârea prin care s-a soluţionat cauza, iar atunci când hotărârea prin care s-a soluţionat pricina are caracter definitiv, calea de atac ce se poate exercita împotriva încheierii prin care s-a respins cererea de recuzare este aceea a recursului, în termen de 5 zile de la comunicarea respectivei hotărâri.

Din verificările efectuate în cauză, se constată că la data declarării căii extraordinare de atac a recursului, respectiv 22 ianuarie 2018, cauza (contestaţia în anulare) nu era încă soluţionată.

În acest context procesual, în absenţa unei hotărâri prin care să se fi soluţionat cauza, respectiv a unei hotărâri definitive, astfel cum impun dispoziţiile legale în materie, prezenta cale de atac, deşi reglementată de lege, nu e deschisă părţilor pe durata judecării cauzei în cadrul căreia a fost formulată cererea de recuzare respinsă, ci doar la finalul judecăţii, în termen de 5 zile de la comunicarea hotărârii definitive.

Drept urmare, cum în speţă, calea de atac a fost promovată anterior soluţionării contestaţiei în anulare în cadrul căreia a fost formulată cererea de recuzare, faţă de dispoziţiile art. 53 C. proc. civ., Înalta Curte urmează a respinge, ca prematur, recursul declarat împotriva încheierii din data de 9 ianuarie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Braşov, secţia civilă.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca prematur, recursul declarat de petentul A. împotriva încheierii din data de 9 ianuarie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Braşov, secţia civilă, în Dosarul nr. x/2017.

Fără cale de atac.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 februarie 2019.

Procesat de GGC - CT