Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia Penală

Decizia nr. 127/A/2019

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 11 aprilie 2019

Deliberând, asupra cauzei penale de faţă, în baza actelor şi lucrărilor de la dosar, constată următoarele:

Prin Decizia penală nr. 1029 din 16 noiembrie 2018 a Curţii de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, în temeiul art. 432 C. proc. pen. s-a respins, ca nefondată, contestaţia în anulare formulată de contestatorul A. împotriva Deciziei penale nr. 489 din 09.05.2018 a Curţii de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori (Dosar nr. x/2016).

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen. a fost obligat contestatorul să plătească statului suma de 600 de RON, cu titlu de cheltuieli judiciare.

Împotriva Deciziei penale nr. 1029 din 16 noiembrie 2018 a Curţii de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, contestatorul A. a declarat apel.

Cu ocazia dezbaterilor, instanţa a pus în discuţie, din oficiu, excepţia inadmisibilităţii căii de atac exercitată de contestator.

Examinând, cu prioritate, excepţia inadmisibilităţii căii de atac declarate, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reţine următoarele:

Potrivit art. 129 din Constituţia României, "împotriva hotărârilor judecătoreşti, părţile interesate şi Ministerul Public pot exercita căile de atac, în condiţiile legii".

Dispoziţiilor C. proc. pen. prevăd că, admisibilitatea căilor de atac este condiţionată de exercitarea acestora conform dispoziţiilor legii procesual - penale, prin care au fost reglementate hotărârile susceptibile a fi supuse examinării, căile de atac şi ierarhia acestora, termenele de declarare şi motivele pentru care se poate solicita reformarea hotărârii atacate.

Conform prevederilor art. 432 alin. (1) din C. proc. pen., la termenul fixat pentru judecarea contestaţiei în anulare, instanţa, ascultând părţile şi concluziile procurorului, dacă găseşte contestaţia întemeiată, desfiinţează prin decizie hotărârea a cărei anulare se cere şi procedează fie de îndată, fie acordând un termen, după caz, la rejudecarea apelului sau la rejudecarea cauzei după desfiinţare.

Alin. (4) al aceluiaşi text de lege prevede că sentinţa dată în contestaţia în anulare este supusă apelului, iar decizia dată în apel este definitivă.

Din interpretarea dispoziţiilor legale sus-menţionate, rezultă că, în cazul în care instanţa respinge contestaţia în anulare împotriva unei decizii a instanţei de apel, pronunţă o hotărâre definitivă.

Astfel, în prezenta cauză, contestatorul A. a declarat apel împotriva unei hotărâri definitive, care nu poate fi supusă acestei căi ordinare de atac.

Pentru considerentele expuse, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul art. 421 pct. 1 lit. a) teza a II-a C. proc. pen., va respinge, ca inadmisibil, apelul declarat de contestatorul A. împotriva Deciziei penale nr. 1029 din 16 noiembrie 2018 a Curţii de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori.

În temeiul dispoziţiilor art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga contestatorul la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca inadmisibil, apelul declarat de contestatorul A. împotriva Deciziei penale nr. 1029 din 16 noiembrie 2018 a Curţii de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori.

Obligă contestatorul la plata sumei de 200 RON cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 11 aprilie 2019.

Procesat de GGC - GV