Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia I civilă

Decizia nr. 1259/2019

Şedinţa publică din data de 13 iunie 2019

Asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă, la data de 2 mai 2019, petentul A. a solicitat strămutarea dosarului nr. x/2017 al Tribunalului Brăila, secţia I civilă, la o altă instanţă egală în grad pentru motive de bănuială legitimă.

Conform verificărilor efectuate în sistemul informatic Ecris, dosarul ce face obiectul cererii de strămutare a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Brăila, la data de 22 august 2017, ulterior intrării în vigoare a Noului C. proc. civ.

Potrivit art. 142 alin. (1) C. proc. civ., "cererea de strămutare întemeiată pe motive de bănuială legitimă este de competenţa curţii de apel, dacă instanţa de la care se cere strămutarea este o judecătorie sau un tribunal din circumscripţia acesteia ..."

Or, în cauză, cererea de strămutare dedusă judecăţii este formulată cu privire la un dosar înregistrat ulterior intrării în vigoare a Noului C. proc. civ., aflat pe rolul Tribunalului Brăila, secţia I civilă, instanţă aflată în circumscripţia teritorială a Curţii de Apel Galaţi.

Pentru aceste considerente, în aplicarea dispoziţiilor art. 131 raportat la art. 142 alin. (1) C. proc. civ., instanţa competentă material să soluţioneze cauza este Curtea de Apel Galaţi, în favoarea căreia va opera prezenta declinare de competenţă.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Declină competenţa de soluţionare a cauzei având ca obiect cererea de strămutare a Dosarului nr. x/2017 al Tribunalului Brăila, secţia I civilă, formulată de petentul A., în favoarea Curţii de Apel Galaţi.

Fără cale de atac.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 13 iunie 2019.

Procesat de GGC - CL