Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia Penală

Decizia nr. 309/A/2019

Şedinţa publică din data de 10 octombrie 2019

Asupra apelului de faţă

În baza lucrărilor din dosar, constată următoarele:

La data de 23 septembrie 2019, a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi, apelul declarat de contestatorul A. împotriva Deciziei penale nr. 171/CO din 11 septembrie 2019 a Curţii de Apel Timişoara, secţia penală.

Prin decizia contestată, s-a dispus respingerea, ca inadmisibilă, a contestaţiei în anulare formulată de contestatorul A., împotriva Deciziei penale nr. 102/CO/30.05.2019 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara, în Dosarul nr. x/2019.

Analizând admisibilitatea căii de atac exercitate de contestatorul A.:

Examinând calea de atac cu care a fost investită, prin raportare la motivele invocate în scris şi la dispoziţiile legale, Înalta Curte constată că aceasta este inadmisibilă.

Legea procesual penală, prin norme imperative, a stabilit un sistem al căilor de atac menit a asigura, concomitent, prestigiul justiţiei, pronunţarea de hotărâri judecătoreşti care să corespundă legii şi adevărului şi care să evite provocarea oricărei vătămări materiale sau morale părţilor din proces.

Potrivit dispoziţiilor din C. proc. pen. admisibilitatea căilor de atac este condiţionată de exercitarea acestora potrivit dispoziţiilor legii procesual penale, prin care au fost reglementate hotărârile susceptibile a fi supuse examinării, căile de atac şi ierarhia acestora, termenele de declarare şi motivele pentru care se poate cere reformarea hotărârii atacate.

În cauză, se constată că a fost exercitată o cale de atac extraordinară, cea a contestaţiei în anulare, iar decizia pronunţată, prin care a fost respinsă, ca nefondată, contestaţia în anulare, a fost apelată în prezenta cauză.

Potrivit dispoziţiilor art. 408 alin. (1) din C. proc. pen., sentinţele pot fi atacate cu apel, dacă legea nu prevede altfel.

În cauză, contestatorul a exercitat apel împotriva unei decizii, hotărâre cu caracter definitiv, nesusceptibilă de a fi atacată cu această cale de atac ordinară.

Limitând calea de atac menţionată exclusiv la hotărârile nedefinitive determinate de lege, C. proc. pen. a stabilit principiul unicităţii acesteia, faţă de care posibilitatea legală a declarării mai multor căi de atac este exclusă, dreptul la această cale procesuală stingându-se prin exercitare.

Or, recunoaşterea unei căi de atac în alte condiţii decât cele prevăzute de legea procesual penală constituie o încălcare a principiului legalităţii acestora şi, din acest motiv, apare ca o soluţie inadmisibilă în ordinea de drept.

Pentru considerentele arătate, constatând că în cauză, s-a formulat apel împotriva unei hotărâri nesusceptibile de reformare prin promovarea acestei căi de atac, urmează a fi respins, ca inadmisibil, apelul declarat de contestatorul A. împotriva Deciziei penale nr. 171/CO din 11 septembrie 2019 a Curţii de Apel Timişoara, secţia penală.

În baza art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga contestatorul la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca inadmisibil, apelul declarat de contestatorul A. împotriva Deciziei penale nr. 171/CO din 11 septembrie 2019 a Curţii de Apel Timişoara, secţia penală.

Obligă contestatorul la plata sumei de 200 RON cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 10 octombrie 2019.

Procesat de GGC - NN