Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia Penală

Decizia nr. 516/2019

Şedinţa publică din data de 22 octombrie 2019

Deliberând asupra cauzei penale de faţă, în baza actelor şi lucrărilor dosarului constată următoarele:

Prin încheierea din data de 19 iunie 2019 pronunţate de Curtea de Apel Iaşi, secţia penală şi pentru cauze cu minori, în Dosarul nr. x/2019/a1, în temeiul dispoziţiilor art. 284 C. proc. pen., s-a admis cererea formulată de contestatorul A.

S-a redus cuantumul amenzii judiciare aplicate contestatorului prin Decizia penală nr. 49/16.05.2019, pronunţată de Curtea de Apel Iaşi în Dosarul nr. x/2019, pentru abaterea judiciară prevăzută de art. 283 alin. (4) lit. n) C. proc. pen., de la 3000 de RON la 700 RON. Copia hotărârii s-a comunicat atât contestatorului, cât şi Registrului de Amenzi Judiciare din cadrul Curţii de Apel Iaşi.

În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare au rămas în sarcina statului.

În temeiul art. 275 alin. (1) şi (6) C. proc. pen., onorariul apărătorului desemnat din oficiu în cuantum de 313 RON, a fost achitat din fondurile Ministerului Justiţiei.

Pentru a pronunţa această hotărâre, Curtea de apel a constatat că prin cererea înregistrată la data de 29.05.2019, pe rolul Curţii de Apel Iaşi, sub nr. x/2019/a1, petentul A. a solicitat anularea amenzii judiciare în cuantum de 3.000 RON, aplicată prin Decizia penală nr. 48/CJ din data de 16.05.2019, pronunţată de Curtea de Apel Iaşi în Dosarul nr. x/2019.

În motivare, petentul A. a arătat că a fost amendat în mod nedrept, pentru că au fost înregistrate mai multe contestaţii la executare pe numele său. În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 284 alin. (2) C. proc. pen.

Din dispoziţia instanţei, a fost ataşat Dosarul nr. x/2019 al Curţii de Apel Iaşi.

Analizând decizia contestată, în ceea ce priveşte amenda aplicată, Curtea de apel a constatat că prin Decizia penală nr. 49/16.05.2019, s-a dispus, în temeiul dispoziţiilor art. 283 alin. (4) lit. n) C. proc. pen., amendarea contestatorului cu suma de 3000 de RON pentru exercitarea abuzivă a dreptului procesual de a se adresa instanţei cu o cerere de contestaţie la executare sau cu o cale de atac.

Curtea de apel a constatat că instanţa a motivat reţinerea abaterii judiciare şi i-a explicat contestatorului motivele pentru care a apreciat că acesta săvârşeşte un abuz de drept, acesta din urmă arătând că a mai fost sancţionat, dar va mai face cereri şi va merge mai departe.

Punctul de vedere al contestatorului, în sensul că are dreptul să formuleze cereri, iar instanţele au obligaţia să i le soluţioneze, deşi porneşte de la realitatea incontestabilă a dreptului acestuia de acces la justiţie, face abstracţie de necesitatea exercitării acestui drept cu bună-credinţă şi în considerarea finalităţii pentru care a fost recunoscut şi reglementat. Prin adresarea de cereri repetate, cu acelaşi obiect, precum numeroase cereri anterioare care au fost soluţionate în mod definitiv şi prin formularea de căi de atac inadmisibile, contestatorul a depăşit sfera exercitării cu bună credinţă a dreptului de acces la justiţie, cu consecinţa aglomerării rolului instanţelor competente şi a efectuării de cheltuieli suplimentare pentru asigurarea judecării în bune condiţii a fiecărei cereri.

În cauză, contestatorul a formulat o cale de atac împotriva unei hotărâri prin care a fost respinsă ca inadmisibilă contestaţia la executare, aceasta nefiind însuşită de către contestator, nejustificând astfel niciun interes în formularea unei căi de atac.

Considerând, prin urmare, ca fiind justificată aplicarea amenzii judiciare pentru abaterea judiciară corect încadrată de instanţă, Curtea a constatat, însă, că cererea contestatorului este totuşi întemeiată sub aspectul cuantumului sancţiunii pecuniare, pe care l-a apreciat ca fiind excesiv.

Pentru aceste motive, Curtea de apel a admis cererea formulată de contestatorul A. şi a redus acest cuantum la suma de 700 RON.

Împotriva încheierii din data de 19 iunie 2019 pronunţate de Curtea de Apel Iaşi, secţia penală şi pentru cauze cu minori, în Dosarul nr. x/2019/a1, a formulat contestaţia A.

Cauza a fost înregistrată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la data de 09.10.2019, fiind acordat termen, aleatoriu, la data de 22.10.2019.

În dezbateri, reprezentantul Ministerului Public a invocat excepţia inadmisibilităţii contestaţiei, având în vedere dispoziţiile art. 284 C. proc. pen., potrivit cărora se poate formula o singură contestaţie cu privire la aplicarea unei amenzi judiciare.

Contestatorul A., beneficiind de asistenţa juridică a unui apărător desemnat din oficiu, considerând că este admisibilă contestaţia, a solicitat admiterea acesteia şi anularea amenzii în totalitate.

Examinând contestaţia formulată, în baza actelor şi lucrărilor de la dosar şi în raport cu criticile formulate, Înalta Curte constată că aceasta este inadmisibilă, pentru următoarele considerente:

Examinând cauza, se constată că prin încheierea atacată a fost redus cuantumul amenzii judiciare aplicate contestatorului prin Decizia penală nr. 49/16.05.2019, pronunţată de Curtea de Apel Iaşi în Dosarul nr. x/2019, pentru abaterea judiciară prevăzută de art. 283 alin. (4) lit. n) C. proc. pen., de la 3000 de RON la 700 RON.

Conform dispoziţiilor art. 284 alin. (2) C. proc. pen., persoana amendată poate cere anularea ori reducerea amenzii. Cererea de anulare sau de reducere se poate face în termen de 10 zile de la comunicarea ordonanţei ori a încheierii de amendare.

Totodată, potrivit dispoziţiilor art. 4251 alin. (1) C. proc. pen., "Calea de atac a contestaţiei se poate exercita numai atunci când legea o prevede expres, prevederile prezentului articol fiind aplicabile când legea nu prevede altfel."

Se reţine că potrivit dispoziţiilor art. 284 C. proc. pen., încheierea privind amenda judiciară nu este supusă căilor de atac. Prin urmare, o contestaţie formulată de persoana amendată împotriva unei încheierii prin care a fost redus cuantumul amenzii judiciare, cum este cazul în speţă, este inadmisibilă. Atâta timp cât legea prevede o cale specială de atac (cum este calea de atac a cererii de anulare a amenzii judiciare, exercitate împotriva unei hotărâri prin care s-a aplicat amenda judiciară), nu mai poate fi exercitată o nouă cale de atac a contestaţiei, pentru a declanşa un nou control judiciar.

Astfel, dând eficienţă principiului stabilit prin art. 129 din Constituţia României, privind exercitarea căilor de atac în condiţiile legii procesual penale, precum şi a celui privind liberul acces la justiţie statuat prin art. 21 din legea fundamentală, respectiv exigenţelor determinate prin art. 13 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, legea procesual penală a stabilit un sistem coerent al căilor de atac, acelaşi pentru persoane aflate în situaţii identice.

Totodată, admisibilitatea căilor de atac este condiţionată de exercitarea acestora potrivit dispoziţiilor legii procesual penale, prin care au fost reglementate hotărârile susceptibile a fi supuse examinării, căile de atac şi ierarhia acestora, termenele de declarare şi motivele pentru care se poate cere reformarea hotărârii atacate.

În consecinţă, reţinându-se că s-a formulat o contestaţie împotriva unei hotărâri definitive, se constată că această cale de atac este inadmisibilă, întrucât recunoaşterea unei căi de atac în alte condiţii decât cele prevăzute de legea procesual penală constituie o încălcare a principiului legalităţii.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte, în baza art. 4251 alin. (7) pct. (1) lit. a) C. proc. pen., va respinge, ca inadmisibilă, contestaţia formulată de contestatorul împotriva încheierii din data de 19 iunie 2019 pronunţate de Curtea de Apel Iaşi, secţia penală şi pentru cauze cu minori în Dosarul nr. x/2019/a1.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga contestatorul la plata sumei de 50 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

În temeiul art. 275 alin. (6) C. proc. pen. va obliga, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 313 RON, rămâne în sarcina statului şi se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia formulată de contestatorul A. împotriva încheierii din data de 19 iunie 2019 pronunţate de Curtea de Apel Iaşi, secţia penală şi pentru cauze cu minori în Dosarul nr. x/2019/a1.

Obligă contestatorul la plata sumei de 50 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 313 RON, rămâne în sarcina statului şi se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 22 octombrie 2019.

Procesat de GGC - GV