Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia Penală

Decizia nr. 544/2019

Şedinţa publică din data de 31 octombrie 2019

Asupra cauzei penale de faţă, în baza actelor şi lucrărilor dosarului, constată următoarele:

Prin Sentinţa penală nr. 85 din 07 august 2019, pronunţată de Curtea de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, a fost respinsă, ca nefondată, contestaţia la executare formulată de contestatorul condamnat A. împotriva Sentinţei penale nr. 97 din 19 decembrie 2016 a aceleiaşi instanţe, pronunţată în Dosarul nr. x/2016. În esenţă, s-a reţinut că, în aplicarea dispoziţiilor art. 166 alin. (9) din Legea nr. 302/2004, instanţa învestită cu soluţionarea unei contestaţii la executare poate analiza doar impedimentele ivite cu prilejul executării sau să dea lămuririle necesare dacă sentinţa executată este neclară şi se limitează exclusiv la motivele menţionate limitativ de art. 598 alin. (1) C. proc. pen., nefiind abilitată să aplice o altă modalitate de calcul a pedepsei rezultante ori să examineze infracţiunea pentru care cel în cauză a fost condamnat de autorităţile italiene din perspectiva existenţei sau inexistenţei vinovăţiei acestuia.

Împotriva acestei sentinţe a formulat contestaţie, în termen legal, condamnatul A., fără a o motiva.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia penală, sub nr. x/2018, cu termen de judecată fixat aleatoriu la data de 19 septembrie 2019, când, constatându-se că cele două cereri formulate la datele de 3 septembrie 2019 şi, respectiv, 17 septembrie 2019, fie nu poartă semnătura contestatorului, fie au un conţinut ambiguu, s-a dispus amânarea cauzei la 31 octombrie 2019 şi emiterea unei adrese către Penitenciarul Iaşi pentru a face demersuri ca persoana condamnată A. să îşi exprime, într-un mod lipsit de echivoc, în faţa persoanei împuternicite din cadrul Penitenciarului Iaşi, manifestarea de voinţă în sensul retragerii contestaţiei formulate împotriva Sentinţei penale nr. 85 din 7 august 2019 a Curţii de Apel Suceava sau a menţinerii căii de atac promovate.

La 8 octombrie 2019, Penitenciarul Iaşi a înaintat cererea contestatorului A., dată în faţa unui reprezentant al administraţiei locului de deţinere, prin care acesta a precizat că doreşte să îşi retragă contestaţia formulată împotriva Sentinţei penale nr. 85 din 7 august 2019 a Curţii de Apel Suceava.

Faţă de această manifestare de voinţă, examinând dispoziţiile legale, se constată că art. 4251 C. proc. pen. cu referire la art. 597 alin. (8) C. proc. pen., face trimitere la art. 415 C. proc. pen., text de lege care prevede posibilitatea apelantului de a-şi retrage calea de atac promovată.

În raport cu aceste dispoziţii şi cu precizările făcute de contestatorul condamnat, având în vedere că retragerea căii de atac s-a făcut de către acesta, până la încheierea dezbaterilor, printr-o declaraţie dată în faţa unui reprezentant al administraţiei locului de deţinere, Înalta Curte urmează a lua act de manifestarea de voinţă expresă a condamnatului A. în sensul retragerii contestaţiei formulate.

Totodată, în baza art. 275 alin. (2) C. proc. pen., faţă de culpa sa procesuală, contestatorul condamnat va fi obligat la plata sumei de 20 RON cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, urmând ca, în baza art. 275 alin. (6) C. proc. pen., onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru contestator, în sumă de 313 RON, să fie plătit din fondul Ministerului Justiţiei.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Ia act de retragerea contestaţiei formulată de contestatorul A. împotriva Sentinţei penale nr. 85 din 07 august 2019, pronunţată de Curtea de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori.

Obligă contestatorul la plata sumei de 20 RON, cu titlu cheltuieli judiciare către stat.

Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru contestator, în sumă de 313 RON, se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 31 octombrie 2019.

Procesat de GGC - GV