Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia Penală

Decizia nr. 48/A/2020

Şedinţa publică din data de 18 februarie 2020

Deliberând asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin Sentinţa penală nr. 154 din data de 18 decembrie 2019 a Curţii de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, pronunţată în Dosarul nr. x/2019, a fost respinsă, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de revizuentul A. împotriva Încheierii nr. 39 din 28.10.2019 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, în Dosar nr. x/2019.

Pentru a pronunţa această soluţie, Curtea de Apel Suceava a reţinut următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Curţii de Apel Suceava la data 04.11.2019 sub nr. x/2019, revizuentul A. a solicitat revizuirea Încheierii penale nr. 39 din data 28.10.2019 pronunţată de Curtea de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, în Dosar nr. x/2019.

În vederea soluţionării cauzei s-a dispus ataşarea dosarului nr. x/2019 al Curţii de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori.

Examinând admisibilitatea în principiu a cererii de revizuire formulată, în raport de actele şi lucrările Dosarului nr. x/2019 şi în baza dispoziţiilor art. 452 din C. proc. pen., judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Suceava a constatat că cererea este inadmisibilă.

S-a reţinut că prin Încheierea penală nr. 39 din data 28.10.2019 pronunţată de Curtea de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, în Dosarul nr. x/2019, în baza art. 341 alin. (6) lit. a) din C. proc. pen., a fost respinsă plângerea formulată de petentul A. împotriva soluţiei de clasare dispusă prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, nr. x/P/2019 din 08.05.2019, menţinută prin ordonanţa nr. x/C/2019 din 04.08.2019 a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca nefondată.

Potrivit art. 452 alin. (1) din C. proc. pen., "hotărârile judecătoreşti definitive pot fi supuse revizuirii atât cu privire la latura penală, cât şi cu privire la latura civilă", pentru cazurile prevăzute expres şi limitativ de dispoziţiile art. 453 lit. a) - f) din C. proc. pen.

De asemenea, conform Deciziei nr. XVII/2007, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţiile Unite, "cererea de revizuire îndreptată împotriva unei hotărâri judecătoreşti definitive pronunţată în temeiul art. 2781 alin. (8) lit. a) şi b) din C. proc. pen. (din 1968) este inadmisibilă".

Potrivit deciziei Curţii Constituţionale nr. 873 din data de 15.12.2015, "Decizia mai sus menţionată (nr. XVII/2007, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţiile Unite, n.n.) continuă să producă efecte şi după intrarea în vigoare a noului C. proc. pen., în sensul că încheierile definitive, pronunţate în temeiul art. 341 din C. proc. pen., în procedura plângerii împotriva soluţiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată, având în vedere că nu soluţionează fondul cauzei, nu se încadrează în categoria hotărârilor care, potrivit art. 452 din C. proc. pen., sunt supuse revizuirii".

Aşadar, s-a reţinut că pot forma obiectul revizuirii numai hotărârile judecătoreşti definitive prin care s-a soluţionat fondul cauzei şi anume cele prin care instanţa s-a pronunţat asupra raportului juridic de drept substanţial şi asupra raportului juridic procesual penal principal, soluţionând acţiunea penală prin renunţarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, condamnare, achitare sau încetare a procesului penal.

Prin urmare, s-a constatat că cererea de revizuire formulată de petentul A. şi care vizează o încheiere prin care s-a respins plângerea contra unei soluţii de clasare (ordonanţele nr. x/P/2019 din 08.05.2019 emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi nr. x/C/2019 din 04.08.2019 emisă de Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) este inadmisibilă, fiind respinsă ca atare, în temeiul art. 459 din C. proc. pen.

Împotriva Sentinţei penale nr. 154 din data de 18 decembrie 2019 a Curţii de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, pronunţată în Dosarul nr. x/2019, a declarat apel B.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia penală, la data de 13 ianuarie 2020.

La termenul din data de 18 februarie 2020, reprezentantul Ministerului Public a invocat excepţia inadmisibilităţii căii de atac formulată. În acest sens, s-a menţionat că hotărârea prin care este soluţionată cererea de revizuire este supusă aceloraşi căi de atac ca şi hotărârea la care se referă revizuirea şi, întrucât procesul iniţial a vizat o plângere formulată împotriva unei soluţii de clasare, care a fost soluţionată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Suceava, hotărârea pronunţată în revizuire de către Curtea de Apel Suceava este definitivă, indiferent de autorul căii de atac declarate.

Analizând cu prioritate excepţia inadmisibilităţii căii de atac, Înalta Curte constată următoarele:

Dând eficienţă principiului stabilit prin dispoziţiile art. 129 din Constituţia României, revizuită, privind exercitarea căilor de atac în condiţiile legii procesual penale, precum şi celui privind liberul acces la justiţie statuat prin art. 21 din legea fundamentală, respectiv exigenţelor determinate prin art. 13 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, legea procesual penală a stabilit un sistem coerent al căilor de atac, acelaşi pentru persoane aflate în situaţii identice.

Revine, aşadar, părţii interesate obligaţia sesizării instanţelor de judecată în condiţiile legii procesual penale, prin exercitarea căilor de atac apte a provoca un control judiciar al hotărârii atacate.

Admisibilitatea căilor de atac este condiţionată de exercitarea acestora potrivit dispoziţiilor legii procesual penale, prin care au fost reglementate hotărârile susceptibile a fi supuse examinării, căile de atac şi ierarhia acestora, termenele de declarare şi motivele pentru care se poate cere reformarea hotărârii atacate.

Recunoaşterea unei căi de atac în alte condiţii decât cele prevăzute de legea procesual penală constituie o încălcare a principiului legalităţii acestora şi, din acest motiv, apare ca o soluţie inadmisibilă în ordinea de drept.

În urma unui scurt istoric al cauzei, se constată următoarele:

- prin Încheierea penală nr. 39 din data 28.10.2019 pronunţată de Curtea de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, în Dosar nr. x/2019, în baza art. 341 alin. (6) lit. a) din C. proc. pen., a fost respinsă plângerea formulată de petentul A. împotriva soluţiei de clasare dispusă prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, nr. x/P/2019 din 08.05.2019, menţinută prin ordonanţa nr. x/C/2019 din 04.08.2019 a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca nefondată;

- prin Sentinţa penală nr. 154 din data de 18 decembrie 2019 a Curţii de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, pronunţată în Dosarul nr. x/2019, a fost respinsă, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de revizuentul A. împotriva Încheierii nr. 39 din 28.10.2019 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, în Dosar nr. x/2019.

În cauza de faţă, apelantul petent B. a declarat apel împotriva Sentinţei penale nr. 154 din data de 18 decembrie 2019 a Curţii de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, pronunţată în Dosarul nr. x/2019 (prin care, astfel cum s-a menţionat anterior, a fost respinsă, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de revizuentul A. împotriva Încheierii nr. 39 din 28.10.2019 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, în Dosar nr. x/2019).

Conform dispoziţiilor art. 459 alin. (7) din C. proc. pen., "Încheierea prin care este admisă în principiu cererea de revizuire este definitivă. Sentinţa prin care este respinsă cererea de revizuire, după analiza admisibilităţii în principiu, este supusă aceleiaşi căi de atac ca şi hotărârea la care se referă revizuirea."

Hotărârea la care se referă revizuirea este reprezentată de încheierea nr. 39 din data 28.10.2019 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, în Dosarul nr. x/2019, care este definitivă [potrivit dispoziţiilor art. 341 alin. (8) raportat la art. 341 alin. (6) lit. a) C. proc. pen.].

În raport de dispoziţiile art. 459 alin. (7) teza finală din C. proc. pen., având în vedere că hotărârea la care se referă revizuirea este definitivă, Înalta Curte constată că este inadmisibil apelul exercitat de petentul B..

În plus, Înalta Curte constată că petentul B. nu face parte din categoria persoanelor care, potrivit dispoziţiilor art. 409 din C. proc. pen., pot face exercita calea de atac a apelului.

Astfel, în dosarul în care a fost pronunţată hotărârea împotriva căreia s-a exercitat calea de atac a apelului, aşa cum rezultă din partea introductivă a hotărârii apelate, a fost repusă cauza pe rol pentru clarificarea aspectului referitor la înaintarea la dosar a unor înscrisuri privind pe numitul B. şi care vizau un dosar având alt număr decât cel de faţă, respectiv nr. x/39/2018 al Curţii de Apel Suceava.

Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Suceava a constatat că, din verificările efectuate de compartimentul arhivă-registratură al instanţei, menţionate în referatul întocmit la data de 02.12.2019, rezultă că la secţia de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Curţii de Apel Suceava este înregistrat Dosarul nr. x/2018, care este ataşat la Dosarul nr. x/2018, acest din urmă dosar fiind înaintat la data de 10.04.2019 Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia contencios administrativ şi fiscal, dosar în care figurează ca parte numitul B. În consecinţă, s-a dispus detaşarea dosar, întrucât nu au legătură cu cauza şi trimiterea lor Serviciului arhivă pentru a fi înaintate la Dosarul nr. x/2018 al Curţii de Apel Suceava, secţia de contencios administrativ şi fiscal.

Se constată, aşadar, că petentul C. nu a avut nicio calitate procesuală în Dosarul nr. x/2019 al Curţii de Apel Suceava, în care a fost pronunţată Sentinţa penală nr. 154 din data de 18 decembrie 2019, împotriva căreia acesta a declarat apel.

Referitor la memoriul depus la dosar de A., intitulat "Precizări şi obiecţiuni în cauză", Înalta Curte constată că aspectele menţionate în cuprinsul acestuia nu sunt de natură a duce la o altă concluzie decât aceea a respingerii, ca inadmisibil, a apelului declarat în cauză.

Având în vedere considerentele expuse, în conformitate cu dispoziţiile art. 421 pct. 1 lit. a) din C. proc. pen., Înalta Curte va respinge, ca inadmisibil, apelul declarat de petentul B. împotriva Sentinţei penale nr. 154 din data de 18 decembrie 2019 a Curţii de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, pronunţată în Dosarul nr. x/2019.

Conform dispoziţiilor art. 275 alin. (2) din C. proc. pen., va fi obligat apelantul petent B. la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca inadmisibil, apelul declarat de petentul B. împotriva Sentinţei penale nr. 154 din data de 18 decembrie 2019 a Curţii de Apel Suceava, secţia penală şi pentru cauze cu minori, pronunţată în Dosarul nr. x/2019.

Obligă apelantul petent B. la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 18 februarie 2020.

Procesat de GGC - GV