Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia a II-a civilă

Decizia nr. 397/2020

Şedinţa publică din data de 13 februarie 2020

Asupra cererii de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată la data de 6 ianuarie 2020 pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia a II-a civilă, petentul A. a solicitat, în contradictoriu cu intimata B. S.R.L., strămutarea judecării procesului ce formează obiectul dosarului nr. x/2019 al Curţii de Apel Alba Iaşi, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale.

În drept, cererea de strămutare a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 140 alin. (1) din C. proc. civ.

La 13 ianuarie 2020, petentul a depus la dosar o completare la cererea de strămutare.

La 5 februarie 2020, intimata a transmis la dosar întâmpinare prin care a solicitat, în principal, respingerea cererii de strămutare ca inadmisibilă, iar în subsidiar ca nefondată, totodată fiind solicitate şi cheltuieli de judecată.

La data de 11 februarie 2020, petentul a transmis, prin e-mail, răspuns la întâmpinare prin care a arătat că îşi retrage cererea şi totodată a depus o cerere prin care a solicitat închiderea acestei acţiuni.

Analizând cererea petentului de renunţare la judecată, Înalta Curte reţine următoarele:

Potrivit dispoziţiilor art. 406 alin. (1) C. proc. civ., reclamantul are dreptul să dispună de soarta procesului, putând renunţa oricând la judecată, fie verbal, fie prin cerere scrisă.

Chiar dacă cererea de strămutare nu este o veritabilă cerere de chemare în judecată, ci un incident procedural, având în vedere că renunţarea la judecată reprezintă un act de dispoziţie al părţii, continuarea judecării cauzei nu se poate realiza decât în urma manifestării de voinţă a acesteia.

Din această perspectivă, având în vedere că procesul civil este guvernat şi de principiul disponibilităţii, care implică şi dreptul părţii de a pune capăt judecăţii demersului judiciar pe care l-a iniţiat, precum şi că, în cauză, această solicitare îndeplineşte toate condiţiile de formă, Înalta Curte va lua act de renunţarea la judecata cererii de strămutare, formulată de petentul A..

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Ia act de renunţarea la judecata cererii formulate de petentul A. privind strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. x/2019 al Curţii de Apel Iaşi, secţia litigii de muncă şi asigurări sociale.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 13 februarie 2020.