Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia a II-a civilă

Decizia nr. 60/2020

Şedinţa publică din data de 16 ianuarie 2020

Asupra recursului de faţă, din examinarea actelor şi lucrărilor din dosar, constată următoarele:

Prin sentinţa civilă nr. 1522/SIND din 18 decembrie 2017, pronunţată de Tribunalul Braşov, secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. x/2017, s-a deschis procedura generală a falimentului împotriva debitoarei S.C. A. S.R.L., în temeiul art. 145 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 85/2014; în temeiul art. 145 alin. (2) din Legea nr. 85/2014, s-a dispus dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare al acesteia, fiind desemnat în calitate de lichidator judiciar pe B..; în temeiul art. 145 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 85/2014, s-a fixat termenul maxim de predare a gestiunii către lichidator, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii, la data de 27.12.2017; în temeiul art. 147 din Legea nr. 85/2014, s-a dispus notificarea deschiderii procedurii de faliment debitoarei, creditorilor şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Braşov, în vederea efectuării menţiunii, conform Codului de procedură, printr-un ziar de largă circulaţie şi în Buletinul procedurilor de insolvenţă, precum şi tuturor băncilor unde debitorul are deschise conturi; în temeiul art. 100 alin. (1) şi art. 147 alin. (2) din Legea nr. 85/2014, s-a fixat termenul limită pentru depunerea cererilor de creanţe născute în cursul procedurii la data de 29.01.2018; a fost fixat termenul limită pentru verificarea creanţelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor la 28.02.2018 şi termenul limită pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor la 30.03.2018; în temeiul art. 151 din Legea nr. 85/2014, s-a dispus sigilarea bunurilor din averea debitoarei şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare; s-a stabilit termen de judecată pentru continuarea procedurii la data de 29 martie 2018.

Împotriva acestei sentinţe a formulat apel debitoarea S.C. A. S.R.L., dosarul fiind înregistrat pe rolul Curţii de Apel Braşov, secţia Civilă, sub nr. x/2017/a3, la data de 21 ianuarie 2018.

Curtea de Apel Braşov, secţia Civilă, prin încheierea de şedinţă publică de la 14 februarie 2018, pronunţată în dosarul nr. x/2017, a respins cererea de suspendare a executării sentinţei civile nr. 1522/SIND/2017 a Tribunalului Braşov, formulată de debitoarea S.C. A. S.R.L. şi a dispus, din oficiu, restituirea cauţiunii în cuantum de 1.000 RON, consemnată la C. - Sucursala Braşov, cu recipisa de consemnare nr. x din 06.02.2018, înregistrată în registrul de valori al Curţii de Apel Braşov, la poziţia nr. 4 R.V./07.02.2018.

La data de 11 aprilie 2018 s-a înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia a II-a civilă recursul declarat de debitoarea S.C. A. S.R.L. împotriva încheierii din 14 februarie 2018 a Curţii de Apel Braşov, secţia Civilă.

Recurenta a solicitat admiterea recursului, casarea încheierii recurate şi, pe fond, admiterea cererii de suspendare a executării sentinţei apelate.

Intimata-creditoare D. S.A. a depus întâmpinare, prin care a cerut, în principal, anularea recursului, ca tardiv formulat, iar în subsidiar, respingerea recursului ca fiind lipsit de obiect. Pe fond, a solicitat respingerea recursului, ca nefondat, cu obligarea recurentei la plata cheltuielilor de judecată ocazionate cu soluţionarea prezentei cauze, fără a ataşa înscrisuri doveditoare.

La 11 iunie 2018 intimata B.., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei A. S.R.L. a formulat punct de vedere cu privire la recursul declarat în cauză de societatea recurentă, solicitând, în principal, anularea recursului, conform art. 489 C. proc. civ., iar în subsidiar, respingerea acestuia ca fiind lipsit de interes, avându-se în vedere că la data de 17 aprilie 2018 Curtea de Apel Braşov a respins apelul formulat împotriva sentinţei Tribunalului Braşov, prin care s-a dispus trecerea la procedura de faliment.

În temeiul art. 493 din C. proc. civ., a fost întocmit raportul asupra admisibilităţii în principiu a recursului, iar prin încheierea din 19 septembrie 2019, Înalta Curte a dispus comunicarea raportului către părţi.

Intimata-creditoare COMPANIA NAŢIONALĂ PENTRU CONTROLUL CAZANELOR, INSTALAŢIILOR DE RIDICAT ŞI RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE S.A. a depus punct de vedere la raport, prin care a arătat că este de acord cu soluţia propusă, respectiv aceea de respingere a recursului ca fiind lipsit de interes.

Conform dispoziţiilor art. 248 alin. (1) din C. proc. civ., Înalta Curte a luat în examinare, cu prioritate, excepţia lipsei interesului recurentei-debitoare în soluţionarea recursului, urmând să îl respingă ca atare pentru considerentele ce se vor arăta în continuare:

Potrivit art. 32 alin. (1) lit. d) din C. proc. civ., orice cerere poate fi formulată şi susţinută numai dacă autorul acesteia justifică un interes.

Interesul este o condiţie de fond pentru exercitarea acţiunii în justiţie. Acesta reprezintă folosul practic pe care o parte îl urmăreşte prin punerea în mişcare a procedurii judiciare, fiind necesar ca el să fie determinat, legitim, personal, născut şi actual, astfel cum impun dispoziţiile art. 33 teza I din C. proc. civ.

Condiţia actualităţii interesului, ca o componentă a acestei condiţii de fond a acţiunii, trebuie să se verifice nu numai la data sesizării instanţei, ci pe tot parcursul procesului, ori de câte ori se apelează la una sau alta dintre formele procedurale care alcătuiesc conţinutul acţiunii civile (cereri, excepţii, exercitarea căilor de atac etc.).

Pentru a stabili dacă o parte are interes în exercitarea căii de atac, instanţa trebuie să prefigureze folosul efectiv pe care aceasta l-ar obţine în ipoteza admiterii cererii în procedura specifică.

În speţă, instanţa supremă reţine că demersul procesual al debitoarei de a ataca cu recurs încheierea din 14 februarie 2018 a Curţii de Apel Braşov, iniţial justificat, a rămas fără o finalitate practică, de vreme ce prin decizia civilă nr. 431/Ap din 17 aprilie 2018, pronunţată de Curtea de Apel Braşov, secţia Civilă, în dosarul nr. x/2017, s-a respins, ca nefondat, apelul declarat de debitoarea S.C. A. S.R.L. împotriva sentinţei civile nr. 1522/SIND/2017 a Tribunalului Braşov, aceasta fiind păstrată; apelanta-debitoare S.C. A. S.R.L. a fost obligată să plătească intimatei-creditoare D. S.A. suma de 3102,23 RON, cu titlu de cheltuieli de judecată în apel.

Pentru raţiunile înfăţişate, Înalta Curte va respinge, ca lipsit de interes, recursul declarat de debitoarea S.C. A. S.R.L. împotriva încheierii din 14 februarie 2018, pronunţate de Curtea de Apel Braşov, secţia Civilă, în dosarul nr. x/2017.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca lipsit de interes, recursul declarat de debitoarea S.C. A. S.R.L. împotriva încheierii din 14 februarie 2018, pronunţate de Curtea de Apel Braşov, secţia Civilă, în dosarul nr. x/2017.

Fără nicio cale de atac.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 16 ianuarie 2020.