Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia Penală

Decizia nr. 256/2020

Şedinţa publică din data de 29 aprilie 2020

Asupra contestaţiei de faţă;

Examinând actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

Prin Încheierea din data de 21 aprilie 2020 pronunţată de Curtea de Apel Piteşti, secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, în dosarul nr. x/2020, s-a menţinut măsura arestării preventive a persoanei solicitate A., în prezent aflat în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul I.P.J. Buzău, pentru o perioadă de 30 zile, cu începere de la data de 25 aprilie 2020 şi până la 24 mai 2020 inclusiv.

În temeiul art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare efectuate rămân în sarcina statului.

Pentru a pronunţa această hotărâre, judecătorul fondului a reţinut că la data de 10 aprilie 2020 a fost înaintată instanţei adresa nr. x emisă la 9 aprilie 2020 de I.G.P.R - Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Naţional Sirene, privind menţinerea măsurii arestării în vederea predării către autorităţile judiciare din Belgia a persoanei solicitate A., măsură care a a fost luată prin sentinţa penală nr. 29 din data de 7 aprilie 2020 a Curţii de Apel Ploieşti şi pusă în executare prin mandatul nr. x/MEA/2020 din data de 7 aprilie 2020.

De asemenea, a fost comunicat că Biroul Sirene România a comunicat Biroului Sirene Belgia faptul că a fost aprobată predarea persoanei solicitate A. .

Curtea a reţinut că dispoziţiile art. 113 alin. (2) din Legea nr. 302/2004 republicată prevăd că "dacă din motive independente de voinţa autorităţilor române sau ale statului emitent, predarea nu se poate efectua în termenul stabilit de către Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române şi autoritatea competentă a statului emitent, predarea va avea loc în termen de 10 zile de la noua dată convenită", urmând a fi reprogramată la momentul la care situaţia epidemiologică va permite acest lucru.

Împotriva încheierii penale din data de 21 aprilie 2020 pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti, secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, în dosarul nr. x/2020, a formulat contestaţie, în termen legal, persoana solicitată A..

Cauza a fost înregistrată pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia Penală, la data de 22 aprilie 2020.

În şedinţa publică de astăzi, 29 aprilie 2020, contestatorul persoană solicitată A. a transmis la dosar o cerere prin care a arătat că îşi retrage contestaţia formulată împotriva încheierii din data de 21 aprilie 2020 pronunţată de Curtea de Apel Piteşti, secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, în dosarul nr. x/2020, fiind de acord să fie predat autorităţilor judiciare din Belgia.

Înalta Curte, văzând, pe de o parte, declaraţia contestatorului A. în sensul retragerii contestaţiei formulată împotriva încheierii din data de 21 aprilie 2020 pronunţată de Curtea de Apel Piteşti, secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, în dosarul nr. x/2020, aceasta reprezentând manifestarea sa unilaterală de voinţă, iar pe de altă parte, că exercitarea oricărei căi de atac este guvernată de principiul disponibilităţii încât partea care a exercitat o cale de atac, fie ordinară, fie extraordinară, poate să şi-o retragă până la închiderea dezbaterilor, va lua act de retragerea cererii.

Obligă contestatorul persoana solicitată la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Conform dispoziţiilor art. 275 alin. (6) din C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 313 RON, va rămâne în sarcina statului.

PENTRU ACEST MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Ia act de retragerea contestaţiei formulată de persoana solicitată A. împotriva Sentinţei penale nr. 29 din 7 aprilie 2020, pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti, secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, în dosarul nr. x/2020.

Obligă contestatorul persoană solicitată la plata sumei de 200 RON cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul persoană solicitată, în sumă de 313 RON, conform art. 8 alin. (1) lit. a) din Protocolul pentru stabilirea onorariilor avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală (...) şi cooperare judiciară internaţională în materie penală, rămâne în sarcina statului.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 29 aprilie 2020.

GGC - MM